5 leuke stripactiviteiten

Jommekesroute
Jommekesroute

Veel kinderen zijn dol op strips. Uitstapjes waarbij de focus op strips en stripfiguren ligt zijn dus vaak een schot in de roos. Ook stripfanaten in huis? We zetten een paar leuke stripactiviteiten op een rijtje!

1. Stripmuseum (Brussel)

Wie ‘stripactiviteiten’ zegt, denkt natuurlijk meteen aan het Stripmuseum in Brussel. In dat museum word je helemaal ondergedompeld in alles wat met strips te maken heeft. Zo leer je meer over de geschiedenis van stripverhalen, ontdek je hoe een strip nu precies wordt gemaakt (spoiler: er komt meer bij kijken dan je zou denken!) en kom je meer te weten over vertrouwde én nieuwe stripfiguren.

Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen. Zo kan je in ‘United Comics of Belgium’ nog tot half september het werk bewonderen van 27 auteurs uit verschillende generaties, genres, stijlen en gemeenschappen, zodat je een spiegel te zien krijgt van de Belgische strips van vandaag. In ‘Midam’ krijg je dan weer tot eind augustus een overzicht van de werken van Midam, bekend van zijn albums van Kid Paddle, en ‘In het hoofd van Charel Cambré’ geeft een overzicht van de werken van stripauteur Cambré (bekend van stripreeksen als Amoras, Robbedoes, Jump, Filip & Mathilde, Pinanti United, Junior Suske en Wiske, Heden Verse Vis, …). Het mag duidelijk zijn, hier komen stripfanaten absoluut aan hun trekken!

In de leeszaal kan je normaal ook nog terecht om rond te neuzen en te lezen in een indrukwekkende collectie strips (7000 titels!), maar deze is momenteel helaas gesloten. Wat je in de plaats daarvan wél kan doen: een bezoek aan het Stripmuseum combineren met een wandeling langs de Brusselse stripmuren. Een leuke manier om de hoofdstad met andere ogen te bekijken!

'Wie is het?' Suske & Wiske

2. Suske en Wiske Museum (Kalmthout)

Het Suske en Wiske Museum bevindt zich in de oude villa van niemand minder dan Willy Vandersteen himself. Het museum is gemaakt op kindermaat en is allesbehalve saai. Tijdens de interactieve striptoer word je doorheen de villa geleid en krijg je uiteenlopende opdrachten die je wegwijs maken in de wereld van de strips.

Zo kan je zelf een nieuwsbericht inspreken (mét autocue), je eigen stripfiguurtje ontwerpen, tijdreizen met de teletijdmachine van professor van Barabas of ‘Wie is het?’ spelen met verschillende schurken uit de stripreeks. De route is heel afwisselend – onze kinderen waren helemaal mee in het verhaal en de opdrachten en hebben zich geen seconde verveeld.

Als kers op de taart krijg je op het einde van de striproute je unieke, persoonlijke stripverhaal mee naar huis. Hoe cool is dat?! Je kan ook de werkkamer van Willy Vandersteen van dichtbij bekijken, samen met een overzicht van zijn carrière en werken. En wie zin heeft, kan daarna nog op zoektocht in de mooie tuin van het museum. Echt een aanrader dit museum!

Suske en Wiske Museum
Suske en Wiske Museum

3. Striproute met de fiets (Kempen)

Op verschillende plaatsen in de Kempen zijn er fietsroutes uitgestippeld waarbij bekende striphelden als Suske & Wiske, de Kiekeboes, De Rode Ridder, Kari Lente, Plunk!, Tuizentfloot en Junior Suske & Wiske centraal staan. Zo kan je de leukste plekjes van Brasschaat, Brecht, Kapellen, Kalmthout, Schoten, Wuustwezel en Zoersel verkennen.

Behalve langs idyllische locaties brengen de fietsroutes je ook langs de ‘Eiland Amoras’ speeltuin, de Kari Lente minigolf, de Plunk!-zoektocht of de Rode Ridder-wandeling. De totale striplus is 110 kilometer lang, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor één van de vijf korte lussen. Of waarom maak je er geen meerdaagse van?

4. Jommekesroute (Middelkerke)

Fans van Jommeke kennen het album wellicht wel: ‘Missie in Middelkerke’. Logisch dus dat de kustgemeente uitpakt met een echte Jommekesroute. De route brengt je langs locaties en bezienswaardigheden uit het eerder genoemde album, zoals het kunstwerk ‘De Straalvogel’ van Tardioli-Cauwenberghs. Maar je ziet onderweg ook stripstandbeelden en stripmuren van andere stripfiguren.

De route  bedraagt in totaal 20 kilometer. Je kan zowel te voet als met de fiets op verkenning – en als je de route iets te lang vindt, kan je perfect een deel van de route afleggen. Leuk meegenomen: je passeert langs verschillende speelpleintjes, zodat de kinderen zich tussendoor ook eens helemaal kunnen uitleven. En de perfecte pauze is er natuurlijk eentje met een ijsje of wafel in de hand!

TIP: Als je dan toch aan zee bent, is het een leuk idee om een leuke attractie of museum in de buurt te bezoeken. Check zeker even onze attractiezoeker

Jommekesroute
Jommekesroute

5. Kasteel van Horst / De Rode Ridder (Holsbeek)

Het Kasteel van Horst is niet alleen een écht ridderlijk feestkasteel, het staat ook bekend als het optrekje waar de stripheld de Rode Ridder verbleef. Momenteel is het kasteel zelf in restauratie en niet te bezichtigen, maar je kan wel heerlijk wandelen of fietsen op het kasteeldomein.

Bovendien zijn er ook verschillende zoektochten. Zo is er een leuke zomerzoektocht met een tocht rond het kasteel vol leuke opdrachten. Kan jij de schatkist vinden en de code kraken? Via de speelse familiezoektocht ‘Restaureer je mee?’ kom je dan weer alles te weten over een restauratie.

Wil je meer kastelen bezoeken? Check dan zeker eens onze 3 bovenste beste kasteelbezoekjes