Brussel met kinderen binnenstebuiten gekeerd

Ah, Bruxelles-ma-belle … We zijn de afgelopen jaren met het gezin al in verschillende Europese hoofdsteden geweest, denk maar aan Berlijn, Boedapest, Parijs, …, tot we ons de bedenking maakten dat we onze eigen hoofdstad eigenlijk best nog niet zo goed kennen. Meer dan tijd dus om daar verandering in te brengen!

Met de trein op weg naar Brussel

Vriendin en reporter Renilde en ikzelf scharrelden op een vrije woensdag onze drie dochters bij elkaar, om de trein te nemen naar Brussel-Centraal. Vijf minuutjes na het verlaten van het station stonden we al op de Grote Markt; dit keer zonder de honderden buitenlandse toeristen die zich anders ook staan te vergapen aan de mooie historische gebouwen.
Een klein eindje van de Grote Markt zorgen we al voor een eerste lekkere pitstop. Want foodies als we zijn (en de dochters zijn gerust even erg), denken wij altijd aan lekker eten. Dus als er dan een heel museum aan chocolade gewijd is, dan moeten wij daar gewoon naartoe. Choco-Story dus!
We krijgen bij aankomst een audioguide en voor de kinderen is er een leuke zoektocht voorzien, met de belofte dat ze nog een lekkere verrassing krijgen als ze het juiste  antwoord vinden. Drie keer raden wat die verrassing zou kunnen zijn !

Choco-Story in Brussel bezoeken met kinderen
Choco-Story Brussel

De chocoladehemel in Brussel

Choco-Story brengt ons eerst naar Mexico, compleet met jungle en een Azteekse tempel. Wauw, de aankleding  van het museum is alvast dik in orde. Heerlijke geuren brengen ons naar het Mexico van weleer, en we leren heel wat bij over die lekkere cacaoboon. Op verschillende plekken zijn er ook touchscreens, waarop de kinderen telkens een spelletje in het thema van die museumzaal kunnen spelen. Vanuit Zuid-Amerika gaan we (letterlijk!) met de boot naar Spanje, waar we voet aan wal zetten in Europa, waar die lekkere chocolade zal omgezet worden in pralines en nog zoveel meer.
Het hoogtepunt van het bezoek is uiteraard de demonstratie van de chocolatier, die toont hoe je nu echt de allerlekkerste praline kan maken. En die zeker ook weet hoe je de aandacht van de kinderen kunt vasthouden, met veel humor dus. Of neen, eigenlijk was het hoogtepunt van het bezoek toch dat heerlijke zakje pralines dat we van die chocolatier kregen. Goddelijk waren ze!
De drie meiden kraken de oplossing en slepen nog eens iets lekkers in de wacht. Wij hebben dus alvast tussendoortjes voor de rest van de dag mee op zak.

Choco-StoryBrussel
Choco-story Brussel
ChocoStoryBrussel

Een bezoekje aan de koning

Via de Kunstberg lopen we naar Experience Brussels, de volgende plek die we een bezoekje willen brengen. We komen voorbij het Muziekinstrumentenmusuem met haar prachtige balkonnetjes en zetten die  alvast op ons verlanglijstje voor en volgend bezoek. Ook het Koninklijk Paleis ligt op onze wandelroute. Zo tof dat we aan de meiden kunnen tonen waar onze koning en koningin wonen. Een van de meisjes vindt dat de koning toch wel veel slaapkamers heeft. ‘Hij kan die toch niet allemaal nodig hebben’? ‘En moet hij dan allemaal zelf poetsen’?  
Bij het Koninklijk Paleis ligt trouwens een vrij groot park (het Warandepark) met een speeltuin, meteen en ideale plek om onze lunch te verorberen. Met een volle buik stappen we Experience Brussels binnen, een plek waar we Brussel een stuk beter gaan leren kennen. Want hier hebben ze de ziel van Brussel gevat en die neergezet in een museum. Dat belooft!

BrusselsExperience

Brussel echt leren kennen in Brussels Experience

De meisjes krijgen een leuk boekje, waarmee ze als ontdekkingsreiziger op expeditie door onze hoofdstad gaan. In iedere zaal krijgen ze verschillende uitdagingen voorgeschoteld, waarmee ze op het einde een codewoord moeten raden, om zo een coole prijs mee naar huis te nemen.
En Brussels Experience weet hoe ze kinderen en tieners geboeid moet  houden. De frisse opstelling, de leuke vragen en de verscheidenheid aan thema’s zorgt voor drie blije tieners.
Als we leren dat de iris de bloem is van de Brusselaars, mogen de kinderen even later met origami een bloem leren vouwen. Ze ontwerpen ook  hun eigen vlag en ontdekken hoe de mobiliteit en andere zaken in Brussel geregeld worden. De toffe photobooth op het einde maakt het bezoek helemaal af. Met een dikke negen op tien vinden de 3 meiden dit een topplek.
Is onze missie voor vandaag geslaagd? Twee keer een dikke ja, want we hadden een topdag én we hebben onze hoofdstad alvast een stuk beter leren kennen.

BrusselsExperience
BrusselsExperience
BrusselsExperience