Brussel met pubers: hoe fiks je zoiets?

Elke maand sturen wij een Riebedebie-reporter op pad. Reporter Leen Holvoet trok met haar gezin richting onze hoofdstad Brussel. En hoe! "Tot u spreekt waarschijnlijk de coolste moeder van Vlaanderen met de zoetste tienerkinderen," vertelt Leen. "Hoe fiks je zoiets? Simpel: koppel twee toffe activiteiten in Brussel aan elkaar, laat de durfal in je los en proef met het hele gezin van lekkere chocolade en alles wat er bij komt kijken. Waar dan wel? Je leest het hier."

Leen: "Onze eerste stopplaats werd Koezio (spreek uit als Koézio). Koezio is te vinden in Docks Bruxsel, aan de Van Praetbrug. Koezio draait rond avontuur, samenwerken, fysieke inspanning, durf, stressbestendigheid en kennis. Er worden verschillende ‘indoor adventure games’ aangeboden. Wij zouden een strenge selectie ondergaan om te kijken of we Elite Agents konden worden. Daarvoor stond een labyrint, een binnenspeeltuin op grote-mensen-maat, een avonturenparcours en een  scala aan touwbruggen voor ons klaar. Bovendien zijn er kennisvragen en is het een race tegen de klok, zodat het tegelijk een giga escape room is.

Het avontuur startte met het bedenken van een toffe groepsnaam en nicknames voor de teamleden (ik was … Riebedebie). Daarna kregen we uitleg en elk een polsbandje. Daarmee daalden we af naar een kleedkamer, waar we 10 minuten kregen om een overall en stoere sportschoenen aan te trekken. Je eigen spullen stop je in lockers.

Zo waren we klaar voor district 1, waar ons geheugen, onze oriëntatie en onze team spirit meteen getest werden. We brachten het er gelukkig goed van af, zodat de deur naar de volgende zone met nieuwe opdrachten openging. Op die manier doorliepen we in totaal 4 districten, telkens weer helemaal anders. We lachtten ons een kriek in een ballenbad, we klommen door tunnels, we zochten naar aanwijzingen om codes te kraken,… 

Voor het laatste district snoerde een instructeur ons in een klimharnas en moesten we op allerlei manieren op 12 meter hoogte balanceren. De hele tijd blijf je gezekerd via een systeem van rails en er gaat super veel aandacht naar veiligheid. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden, en wie wat hoogtevrees heeft, krijgt ook een uitweg. Ik legde dapper en gezwind het hele hoogteparcours af, tot verbazing van onze kinderen. 

Uiteindelijk werden we net iets te licht bevonden om Elite Agents te worden. Onze resultaten werden besproken met een Koezio-medewerker terwijl we bekwamen van de inspanning bij een drankje. We onthouden dat onze score boven het gemiddelde lag en dat we het super deden voor samenwerking. Als dat niet mooi is!

Op naar Centrum Brussel met als hoogtepunt Choco Story

Leen: "Daarna trokken we naar centrum Brussel. Na een wandelingetje over de Grote Markt, stapten we, niet zo ver van Manneken Pis, binnen in Choco-Story. Dit museum, dat compleet gewijd is aan cacao en chocolade, is recent helemaal vernieuwd. We kunnen vergelijken met het vroegere museum en we vinden de nieuwe inrichting erg geslaagd. Het museum is groter en interactiever geworden. De uitleg krijg je via goed uitgedachte audioguides die je, zeer toepasselijk, moet richten op zendertjes in de vorm van chocoladetabletjes. 

De geschiedenis van de cacao wordt boeiend in beeld gebracht, met Maya’s, Azteken en conquistadores. De teelt en verwerking van cacaobonen komt aan bod, net als de productie van chocolade door de tijden heen. Allerlei voorwerpen zijn hier uitgestald, zoals prachtige serviezen om warme chocolade uit te drinken, vormen voor chocoladefiguren, oude reclameborden, ... De vitrines worden afgewisseld met interactieve opdrachten, filmvoorstellingen en een ruimte waar je jezelf kan verkleden en fotograferen als chocolatier of Maya.

En zoals steeds wordt het beste voor het laatste gehouden: het proeven. Verschillende chocolades kunnen getest worden en dat moest ik mijn zoetebekjes geen twee keer zeggen. En op vaste tijdstippen geeft een chocolatier een demonstratie pralines maken. Informeer er zeker naar zodat je je bezoek kan afstemmen hierop. Chocolatier Mario maakt zijn pralines met liefde en veel humor en laat het resultaat proeven. 

Het museum biedt allerlei activiteiten aan, zoals ateliers waarbij je zelf studentenhaver maakt of een bezoek aan het museum combineert met een wandeling met een gids. Uiteraard is er ook een mooie museumshop met allerlei lekkers. Een aanrader van jewelste, ja ook voor tieners!"

PRAKTISCH

Koezio en Choco-Story zijn allebei vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Choco-Story ligt niet zo ver van het Brusselse Centraal Station. 

Beiden zijn bereikbaar met de auto maar weet dat Choco-Story in het hartje van Brussel ligt, in de uitgebreide voetgangerszone. We parkeerden voor Koezio in de parkeergarage van Docks en voor Choco-Story in de parking Grote Markt.  

Koezio is een fysieke activiteit. Je draagt onder de overall die je leent best enkel een T-shirt en ondergoed, anders wordt het tegelijk een sauna. Voor de veiligheid moet iedereen minstens 1.40m meten. Op de website van Koezio staan alle voorwaarden voor een veilig bezoek. Daar kan je ook je startuur reserveren en tickets aan een lager tarief kopen. 

 

 

choco story