Brusselse Nocturnes op donderdag

Tot en met de Internationale Museumdag op 18 mei openen de Brusselse musea elke donderdagavond van 17u tot 22u de deuren in het kader van de Brusselse ‘Nocturnes’. Dat betekent dat je op deze dagen een blik achter de schermen kan werpen of kan deelnemen aan verschillende workshops. Benieuwd wat de musea van Riebedebie te bieden hebben?

Brusselse Nocturnes

Ontdek Autoworld op een andere manier

Autoworld viert de honderdste verjaardag van het legendarische Circuit du Mans met een tentoonstelling die je onderdompelt in de wereld van de 24 uur van Le Mans, net alsof je er zelf bij was! Een vijftiental zorgvuldig geselecteerde auto’s en een meeslepende omgeving nemen je mee op reis door een eeuw autosport.

EXTRA-MUROS Deze rondleiding neemt je mee van het Legermuseum, naar Autoworld, naar het Museum voor Kunst en Geschiedenis, waar je de tentoonstelling Expeditie Egypte kan bezichtigen. Verwacht je aan een culturele speeddate, een wandeling op tempo en een hoop informatie waarmee je deze musea en hun collecties op je gemak kan ontdekken. (17:30 (NL) /( / 19:30 (NL) – Beperkte plaatsen, reservatie : reservation@whi.be (duur 2u). Na de rondleiding krijgen de deelnemers gratis toegang tot een van de drie musea)

Meer info

 

Brusselse Nocturnes

Expo in het Museum voor Kunst & Geschiedenis

Duik in de geschiedenis van twee eeuwen fascinerende archeologische ontdekkingen in het Land van de Farao’s en de vorming van de Egyptische collectie van het Museum voor Kunst en Geschiedenis. Bijna 200 objecten uit de collecties worden gepresenteerd, sommige voor de allereerste keer! De objecten gaan in dialoog met de werken van Sara Sallam, een kunstenares die de hedendaagse Egyptische culturele identiteit verkent en de geschiedenis en betekenis van de egyptologie ter discussie stelt.

Wat valt er te beleven?
GUIDES In de tentoonstelling Expeditie Egypte wachten gepassioneerde gidsen je op om de tentoongestelde stukken te bespreken en al je vragen te beantwoorden. 

BEHIND THE SCENES De foto’s in deze tentoonstelling zijn geselecteerd uit de 14.000 fotografische glasnegatieven die de Belgische egyptoloog Jean Capart en zijn medewerkers maakten tijdens hun expedities. Met een scherp oog voor fotografie documenteerden zij het land aan de Nijl in al zijn facetten. Je ontdekt er onder meer de officiële opening van de grafkamer van Toetanchamon in 1923, maar ook de dramatische landschappen, oude monumenten en het dagelijkse leven van Egypte in al zijn verscheidenheid. (18:00 (FR) / 19:00 (NL) / 20:00 (EN) – Beperkte plaatsen, kom 15 min op voorhand)

EXTRA-MUROS De kunstenaars van het artistieke collectief BARRA Movement heten je welkom in Horta’s “Paviljoen der Menselijke Driften”, voor een ontmoeting met het (helaas vaak) verborgen reliëf van beeldhouwer Jef Lambeaux. De kunstenaars die het paviljoen voor een residentie hebben overgenomen, hebben het omgedoopt tot “Paviljoen van de menselijke transformatie”. Neem deel aan de creatie van een kunstwerk dat eigenzinnig tot leven wordt gewekt en maak van de gelegenheid gebruik om het paviljoen, dat gewoonlijk voor het publiek gesloten is, te ontdekken!(Doorlopend – Het Horta Paviljoen bevindt zich in het Jubelpark, aan de kant van Avenue de la Joyeuse Entrée. Deze activiteit is gratis)

EXTRA-MUROS Deze rondleiding neemt je mee van het Legermuseum, naar Autoworld, naar het Museum voor Kunst en Geschiedenis, waar je de tentoonstelling Expeditie Egypte kan bezichtigen. Verwacht je aan een culturele speeddate, een wandeling op tempo en een hoop informatie waarmee je deze musea en hun collecties op je gemak kan ontdekken. (17:30 (NL)/ 19:30 (NL) – Beperkte plaatsen, reservatie aan de receptie van het Koninklijk Legermuseum (duur 2u). Na de rondleiding krijgen de deelnemers gratis toegang tot een van de drie musea)

Meer info

 

Brusselse Nocturnes

FelixArt Museum

Het FelixArt museum en zijn groene oase wachten je op voor een avond die mensen en erfgoed met elkaar verbindt. De voor de Nocturnes voorgestelde activiteiten transponeren de nalatenschap van Felix De Boeck naar het heden, geïnspireerd op het portret van Felix De Boeck “De man met de appel”, dat Proper De Troyer 100 jaar geleden schilderde en op de boerderij tentoonstelde.

Ontdek ook de tijdelijke tentoonstelling Van privé naar publiek: een selectie werken van bekende en minder bekende kunstenaars uit de collectie Thomas Neirynck.

Wat valt er te beleven?

WORKSHOPS Op basis van Felix De Boecks portret ‘De man met de appel’, laten we het erfgoed van Felix overbrengen naar vandaag: van de man met de appel in de boomgaard tot de appeltaart in de oude oven. Erfgoed schept een band. Laten we elkaar ontmoeten rond de oude oven in de boerderij, waar we gezamenlijk een appeltaart maken!

WORKSHOPS Op basis van Felix De Boecks portret ‘De man met de appel’, laten we het erfgoed van Felix overbrengen naar vandaag: van de appelman in de boomgaard die zijn appels verzamelde in zijn mand tot het zelf weven van manden. We ontmoeten elkaar in de stallen van de boerderij en, net zoals de schilder-boer destijds, zullen we zelf onze manden weven! 

Meer info

 

Brusselse Nocturnes

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Ben je gefascineerd door ridders, uniformen en vliegtuigen? Dit alles en nog véél meer vind je terug in het Koninklijk Legermuseum! Doorheen de thematische zalen vind je er objecten van de middeleeuwen tot heden. In de spectaculaire luchthal waar vliegtuigen en andere vliegende machines letterlijk in de lucht zweven, kan je je verbeelding laten vliegen!

Wat valt er te beleven?
GUIDES Kom de rijkdom en diversiteit van de collecties ontdekken tijdens mini rondleidingen. (beperkte plaatsen, reservering vanaf 17u aan de receptie)

BEHIND THE SCENES Het Koninklijk Legermuseum presenteert duizenden collectiestukken. Achter de schermen werken tientallen medewerkers elke dag aan het vastleggen, bestuderen, restaureren, communiceren en tentoonstellen van deze sporen uit het verleden. Kom de ateliers bezoeken en maak kennis met het team, dat je graag uitleg geeft over de dagelijkse gang van zaken in het museum. (beperkte plaatsen, reservering vanaf 17u aan de receptie)

EXTRA-MUROS Deze rondleiding neemt je mee van het Legermuseum, naar Autoworld, naar het Museum voor Kunst en Geschiedenis, waar je de tentoonstelling Expeditie Egypte kan bezichtigen. Verwacht je aan een culturele speeddate, een wandeling op tempo en een hoop informatie waarmee je deze musea en hun collecties op je gemak kan ontdekken. (17:30 (NL)  / 19:30 (NL) – max. 25 personen/bezoek – duur : 2 urne – Reservering via email : reservation@whi.be. Na de rondleiding krijgen de deelnemers gratis toegang tot een van de drie musea)

Meer info

 

Lore
Lore

Een 25-jarige creatieve duizendpoot met een passie voor taal, communicatie en toerisme. Een optimistische bezige bij die geniet van het leven :)