Choco-Story Brussels: een museum waar je blijft van smullen

Een reis door de wereld van de chocolade

In Choco-Story Brussels draait natuurlijk alles rond chocolade, maar er is zoveel meer te zien en te beleven. Een bezoek door het museum start met een reis door de tijd. Je komt te weten waar cacao voor het eerst groeide en hoe het naar onze streken kwam. Verwacht je niet aan een saaie geschiedenisles. Interactieve schermen, levensechte personages en historische voorwerpen wisselen elkaar hier moeiteloos af.  

Oog in oog met een Maya in Choco-Story Brussels

Het museum heeft een goede audiogids, die we echt handig en interessant vonden. Je ziet ook heel wat voorwerpen van door de eeuwen heen. Prachtige kannen en kopjes voor het serveren van warme chocolade, machines waarmee chocolade gemaakt werd, vormen voor holle chocolade, reclames van chocolademerken uit lang vervlogen tijden,… Tussendoor kom je te weten dat chocolade allerlei voordelen heeft. Het verlicht onder andere de hoest. Dus voel je een hoestje opkomen, dan is dat een goed excuus om een stukje chocolade te eten… 

Je krijgt daarnaast ook te zien hoe er vroeger met cacao een bitter drankje gemaakt werd door een speciale stok tussen de handen te wrijven. Je kan er een hele collectie van deze stokken bekijken, maar het ook zelf even proberen. In een spelletje waarbij je het zelfs tegen elkaar kan opnemen, moet je zo’n stok zo snel mogelijk tussen je handen draaien. Je wandelt er ook in een schip waarmee de ontdekkingsreizigers op zoek gingen naar cacao en specerijen. Of je neemt plaats voor de vitrine van een pralinewinkel, waarna je een film te zien krijgt over hoe cacao de haven binnenkomt en daarna verwerkt wordt tot het lekkers dat in de pralinewinkel terecht komt. Allemaal super leuk gevonden en ook tof voor kinderen!

In Choco-Story Brussels

Chocolade proeven in Choco-Story Brussels

En nu we het toch hebben over chocolade eten... Je vraagt je waarschijnlijk af of je hier kan proeven. Natuurlijk! Op het einde van je tocht door het museum wordt uitgelegd hoe witte, melk- en donkere chocolade wordt samengesteld en kan je de verschillende soorten proeven. Zo kan je ook proefondervindelijk vaststellen dat donkere chocolade met hetzelfde gehalte aan cacao toch anders smaakt, afhankelijk van waar de cacaobonen vandaan komen. 

Zien hoe een praline wordt gemaakt en proeven

En dan komt nog de demonstratie! We kregen een goede uitleg over hoe pralines artisanaal worden gemaakt. De holle vormen worden eerst gevuld met chocolade en dan letterlijk ‘uitgeklopt’ zodat er maar een dun laagje chocolade overblijft. Als de vormpjes gestold zijn, komt de vulling erin. Als ook die wat opgesteven is, wordt de praline gesloten met een laagje chocolade. Op het einde van de demonstratie mochten we een praline proeven. Super!

Demonstratie pralines maken in Choco-Story Brussels
Virtual reality film in Choco-Story Brussels

Virtual reality over chocolade

Wij deden eerst de virtual reality belevenis. Je neemt daarvoor plaats op een stoel, je krijgt een virtual reality ‘helm’ op en dan start de reis door de tijd. Het is ongelooflijk wat er allemaal kan, en hoe je de bewegingen van je eigen handen bijvoorbeeld in de ‘film’ verwerkt ziet. Ik ga niet verklappen wat er juist gebeurt, maar deze virtual reality is goed gemaakt en sluit echt aan bij de totale sfeer van dit toffe museum. 

Zelf met chocolade aan de slag in Choco-Story Brussels

Toen we weer in de echte reality waren, stond er nog iets anders op ons programma: een chocolade workshop. We bonden elk een schort van Choco-Story om en daarna was het tijd voor het echte chocoladewerk. In een klein groepje met enkele andere bezoekers kregen we uitleg van een enthousiaste chef, die ons eerst leerde hoe we tabletten en repen konden maken. Daarna mocht iedereen de artiest in zich loslaten. We konden chocolade lolly’s maken en ze versieren met wat je maar wou, studentenhaver maken, experimenteren met verschillende vormpjes … Er zijn spuitzakken met vloeibare chocolade in drie smaken, dienbladen vol verschillende toppings en alle nodige materiaal. En als we toch nog een vraag of een probleempje hadden, dan stond chef Mario meteen klaar om te helpen.  

Chocolade workshop in Choco-Story Brussels
Zelf lekkere chocolade tabletten en repen maken!

De workshops zijn een echte troef voor dit museum, maar je moet wel goed op voorhand reserveren. Ook kinderen vanaf 8 jaar kunnen meedoen, onder begeleiding van een volwassene. Choco-Story biedt verschillende workshops aan: voor beginners zoals wij, workshops waar je pralines leert maken, thema workshops rond Valentijn of Pasen,… Bekijk zeker eens het aanbod van Choco-Story!

Resultaat chocolade workshop

Op het einde van de workshop mochten onze creatie inpakken in leuke zakjes van Choco-Story. Net echt! Je kan hier dus, als je een beetje handig bent met de chocolade, zelf een lekker cadeautje maken. 

Wij stapten alle vier buiten met ons pakketje zelfgemaakte tabletten en vormpjes, zodat dit echt een museumbezoek was waar we nog een tijdje zullen van smullen.

Praktisch

Wil je ook meer te weten komen over cacao en chocolade, een leuke workshop gaan volgen en uiteraard ook proeven, dan vind je hier meer informatie: 

- Algemene informatie over het museum is uiteraard beschikbaar op de website van Choco-Story  https://choco-story-brussels.be/nl

- Een workshop reserveer je best ruim op voorhand. Op de website kan je de beschikbare data vinden. https://choco-story-brussels.be/nl/workshop

- Choco-Story ligt in het centrum van Brussel, in een voetgangerszone. Naar Brussel kan je met de trein (Brussel-Centraal is op wandelafstand). Wil je met de auto, denk er dan aan dat Brussel een LEZ-zone ligt.

- Het museum ligt vlakbij Manneken Pis en de Grote Markt. Ga dus zeker ook eens kijken naar de pracht en de grandeur van de Grote Markt en naar het wereldberoemde Manneken Pis. 

- Heb je nog wat meer tijd, bezoek dan zeker ook een ander museum. Ga op de Grote Markt naar het Museum van de Stad Brussel, ook gekend als het Broodhuis. Of ga je vergapen aan de vele kostuumpjes van Manneken Pis, in de GardeRobe Manneken Pis. Hou je meer van kleding op normale mensenmaat, dan moet je in het Mode en Kant museum zijn.  

Workshop Choco-Story
Workshop Choco-Story
Uitleg door de chef in Choco-Story
Deze chef wist precies hoe het moest