Chocolate Nation: het walhalla voor alle chocolade-foodies!

Ik moet het eerlijk bekennen: chocolade is mijn guilty pleasure. Laat mij maanden leven zonder luxe of glaasje wijn, maar een dag zonder praline of zo’n heerlijke reep pure chocolade; dat is een dag niet geleefd. 
Een bezoek aan het grootste chocolademuseum ter wereld stond dan ook al eeuwenlang op mijn verlanglijstje. Af en toe kwamen er op mijn Instagram feed ook superleuke foto’s tevoorschijn van deze plek. Dus …. op een winterse dag was het eindelijk zover. Ook benieuwd of Chocolate Nation in Antwerpen zo leuk is? 

Chocolate Nation, het grootste chocolademuseum ter wereld

De grote leeuw, de bewaker van de toegangspoort van het Antwerpse Chinatown, ziet ons de chocoladetempel betreden. We mogen onze spullen opbergen, krijgen een audiogids om en mogen met een klein groepje aan het belevenisparcours beginnen. 
En neem die belevenis gerust letterlijk: een prachtig klank- en lichtspektakel neemt je mee naar de oorsprong van chocolade. 
Hoe kunnen we ons bezoek dus beter beginnen dan in een cacaoplantage? Wanneer de deuren naar de volgende ruimte openen, stap je letterlijk een andere wereld binnen. We volgen die cacaoboon op de reis naar de andere kant van de evenaar tot in – uiteraard – de haven van Antwerpen. Dan is het tijd om te tonen waar België zo groots in is: die cacaoboon omtoveren tot de beste chocolade ter wereld. Een prachtige machinekamer toont ons het toch wel ingewikkelde proces van chocolade maken op indrukwekkende manier.

Het belevenisparcours in Chcocolate Nation
Het belevenisparcours in Chcocolate Nation

Een magisch restaurant

Nu we de geschiedenis en het productieproces al wat hebben leren kennen, is het tijd om de rest van het museum op eigen houtje te ontdekken. Via een charmant steegje mogen we aanschuiven in een magisch restaurant, waar een virtuele kok een paar mooie pareltjes op ons bord tovert.

Een magisch restaurant in Chocolate Nation

Op bezoek in een vintage chocolaterie

Onze volgde halte in Chocolate Nation is een gezellige oude pralinewinkel. Prachtig is het om de oude weegschalen, bokalen en vintage borden te zien. En bovendien de ideale plek om het verhaal te leren kennen achter al die klassiekers uit de Belgische chocoladegeschiedenis. Het was enorm interessant om het verhaal achter het praliné zeepaardje te horen, de Chocotoff, en die lekkere Magnum. Valt het op dat ik al deze dingen graag eet?

Chocolate Nation, het grootste chocolademuseum ter wereld
Chocolate Nation, het grootste chocolademuseum ter wereld

De hemel op aarde

Maar het hoogtepunt moet uiteraard nog komen! Via een parcours met verschillende leuke photobooths en weetjes, kom je letterlijk in het walhalla. Een mooie open ruimte met chocoladefonteinen en een lepel waar je zelf van alle verschillende soorten chocolade mag proeven. Uiteraard lopen wij het rondje stiekem twee keer (oeps!), want hé, we moeten toch echt wel zeker weten welke chocolade nu de allerbeste is. En eerlijk? Na twee rondjes weten we het nog steeds niet. Wat wel zo is; ze zijn allemaal, van de witte zoete van de ruby chocolade, tot de donkerste en puurste chocolade overheerlijk!

Een bezoek om letterlijk en figuurlijk je vingers bij af te likken!

Proeven maar in Chocolate Nation
Proeven maar in Chocolate Nation
Proeven maar in Chocolate Nation

Shopping Time!

En dan moet je uiteraard nog naar buiten door de supergrote museumshop. Geschenkpakketten, verwennerijen voor jezelf, T-shirts, totebags, quotes om op te hangen, en nog veel meer. Je kan het zo gek niet bedenken of ze verkopen het hier. Vergeet ook niet om in de cadeaushop een blik te werken op de machtige en fotogenieke kluis :)

Shoppen in Chocolate Nation

Praktische info

Chocolate Nation ligt tegenover het Centraal Station, net naast de toegangspoort van de Chinese wijk. Kom je toch met de wagen, net zoals wij, dan kan je naast één van de parkings in de binnenstad (let wel op: lage-emissiezone!) ook kiezen voor een budgetvriendelijke parking zoals P+R Linkeroever, waarna de tram je netjes afzet in de buurt van Chocolate Nation. 

Chocolate Nation is iedere dag van het jaar open, tickets voor volwassenen kosten 19,90 euro (kinderen/jongeren 14,5/18,5 euro). Wil je zeker zijn dat er een plekje voor je vrij is? Reserveer dan alvast je tickets online op www.chocolatenation.be

In Antwerpen is meer dan genoeg te zien en te doen om je de hele dag niet te vervelen! Denk maar de Zoo, het DIVA over diamanten en juwelen, of het MAS, het vernieuwde KSMKA, of gewoon shoppen kan uiteraard ook :-) 

Toffe foto's maken in Chocolate Nation
Toffe foto's maken in Chocolate Nation