Chocolate Nation voor chocoladelovers

Op een druilerige zondagmorgen liep er bij Riebedebie-reporter Leen eentje te stralen: zoonlief was jarig en hij mocht zelf kiezen wat ze die dag zouden doen. Hij koos aan de ontbijttafel voor een overheerlijk programma, met een bezoek aan Chocolate Nation in Antwerpen. Zou de jarige een lekkerbekje zijn?

'Na het ontbijt met onze jarige gingen we meteen kijken of en hoe we nog tickets konden reserveren voor Chocolate Nation. Dat ging gelukkig supergemakkelijk via de website van Chocolate Nation: je kiest voor een bepaald tijdsblok en kan de tickets eenvoudig online kopen.

Ons bezoek aan Chocolate Nation was pas in de namiddag, dus was er in de voormiddag nog tijd voor een kleine wandeling in Antwerpen. In Antwerpen is zoveel te zien en te bezoeken. DIVA, het museum voor diamant, juwelen en edelsmeedkunst of een klassieker als de Zoo bijvoorbeeld.

chocolate nation

Van belevinsparcours tot gigantische chocolademachines: mmmmmm!

s Middags koos onze jarige voor een hamburger van Ellis Gourmet Burger aan de De Keyserlei, vlakbij het Centraal Station. Hier geen vettige hamburgers met cola maar een verfijndere maar toch snelle burger met home-made icetea. Dat weten we alle vier wel te smaken.

Toen was het toch echt wel tijd voor ons bezoek aan Chocolate Nation. We stapten binnen naast de toegangspoort van China Town en gingen dan, na het ontsmetten van de handen, meteen naar een heel andere wereld. Van zodra de deuren van het belevenisparcours voor de eerste keer opengaan, wordt je meegenomen in het chocoladeverhaal. Eerst wordt je aangesproken door heel verleidelijke pralines die je op weg zetten naar de oorsprong van alle chocolade: de cacaobonen in de plantages. Daarna volg je de reis van aan de evenaar over de zee tot in de haven van, hoe kan het ook anders, Antwerpen. In een volgende ruimte kom je terecht bij een indrukwekkende gigantische machine. Echte chocolade maakt ze niet maar je ziet wel de verschillende stappen in het productieproces van chocolade mooi aan bod komen.
Telkens kwamen we terecht in een andere ruimte, en wisten we niet waar eerst te kijken. Wanneer de deuren van de vorige ruimte achter ons dicht waren gegaan, kregen we via de audioguide haarfijn uitgelegd wat er te zien was.

chocolate nation

Magisch chocoladespektakel in Chocolate Nation

Het indrukwekkendste vonden wij het chique salon waar je aanschuift aan een mooi gedekte tafel en dan een magisch spektakel te zien krijgt, op en rond je bord… We vonden het verhaaltje zo mooi dat we bleven zitten om het nog eens te kunnen zien!

Daarna stapten we binnen in een gezellige oude pralinewinkel. Door met je audioguide foto’s aan te wijzen, leer je meer over mensen en families die de Belgische chocolade maakten tot wat ze nu is. En ook over de ontstaansgeschiedenis van de chocolade zeevruchten, de Chocotoffs en de Magnumijsjes kom je hier alles te weten. Verder zijn er mooie chocoladeverpakkingen, vormen om chocoladen beeldjes te maken voor allerlei gelegenheden, pralinevormen...

chocolate nation

Hoe wordt een praline gemaakt in Chocolate Nation

Hoe wordt een praline gemaakt?
Door de coronamaatregelen mochten de demonstraties door een chocolatier niet doorgaan. Gelukkig kregen we in een filmpje toch te zien hoe een praline gemaakt wordt. En de ‘chocolade’-hemel met fonteinen van gesmolten chocolade zijn door dat smerig corona-beestje afgedekt. Proeven in het museum zelf was daarom niet mogelijk. Maar dat maakte er ons bezoek er niet minder hemels om, zeker wanneer we op het einde van ons bezoekje een lekker geschenkje meekregen om thuis te proeven… In de museumshop, die hier trouwens een prachtige chocoladewinkel is die je ook vrij kan bezoeken, vind je zeker nog andere zoete verwennerij.

Dussss....
Chocolate Nation is prachtig en heel doordacht ingericht. Ook wie een hekel zou hebben aan chocolade (beeld je eens in!) kan niet anders dan toegeven dat dit een super mooi uitgedacht en modern vormgegeven museum is, met slim ingezette technologie en veel aandacht voor beleving.
Chocolate Nation is gevestigd vlakbij het Antwerpse Centraal Station. Super gemakkelijk te bereiken dus met het openbaar vervoer.  

Voor meer informatie over Chocolate Nation kan je terecht op de website.
Op deze website is trouwens ook een webshop te vinden voor allerhande soorten chocolade. Ook pakketjes voor Sinterklaas, Pasen,… of een pakket met het gouden ticket van Sjakie en de chocoladefabriek (met het boek) zijn er te koop.

chocolate nation