Regen? Of gewoon een vrij moment? En keiveel zin in een leuke gezinsuitstap? In deze musea zit je goed voor een originele zoektocht of activiteit, helemaal gericht op families met kinderen!
1. Grrrrr.... Parcours voor kinderen in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel
Ben je gebeten door dino’s en andere dieren? Zet dan je tanden in het parcours Grrr! Het zal je observatievermogen op de proef stellen doorheen het Museum. Want, de beste manier om te zien of een dier een planten- of een vleeseter is, is door het aan de tand te voelen … als het beest er al heeft!
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun familie. Het parcours duurt ongeveer 45 minuten en neemt je mee door drie zalen van het Museum: de Galerij van de Dinosauriërs, de Zaal van de Mosasauriërs en de Galerij van de Evolutie. Het parcours is drietalig en gratis beschikbaar op de website.
2. Op stap met Staf Stekel in Texture Kortrijk
Museum Texture ontwikkelde het gezinspakket 'Op stap met Staf Stekel'. Dit parcours is absoluut een aanrader voor gezinnen met kinderen tussen 6 en 12 jaar! Met Staf Stekel is een bezoek aan Texture, museum van vlas en textiel, een echte belevenis en bovendien steken de kinderen al spelend heel wat op over de wondere wereld van het vlas!
In Texture wacht Staf Stekel de kinderen op! Hij woont in het museum, haalt allerlei fratsen uit en neemt hen mee op stap. Maak je dus klaar om te zoeken, te tekenen en te kleven. In de wereld van vlas, kant, textiel, machines en damast valt van alles te beleven. Als je met Staf Stekel op pad gaat doorheen Texture ontdek je een geheime code waarmee je een verrassing in de wacht sleept. Kinderen tot 12 jaar bezoeken Texture gratis, boekje+gadget Staf Stekel € 2,00.
3. Ik zie ik zie wat jij niet ziet in het Gruuthusemuseum in Brugge
Het Gruuthusemuseum is helemaal vernieuwd. De gevels stralen en binnen in het museum kregen alle zalen een nieuw gezicht. Het museum vertelt je in geuren en kleuren de rijke geschiedenis van Brugge. De zoektocht ‘Ik zie, ik zie… Een doosje vol schatten’ laat je alle hoekjes en kantjes van het museum zien. Volg de hints en zoek de mooiste en meest interessante objecten. Heb je ze allemaal gevonden? Kraak dan de code van de kist en je krijgt een leuke verrassing.
4. Nakaarten in het kleinste kamertje van het Museum van de Speelkaart in Turnhout
Momenteel loopt er in Het Museum van de Speelkaart de expo Onderhuids. In de allerlaatste ruimte van de expo kaart je letterlijk en figuurlijk nog even na. Speel er de spelletjes die aan bod komen in de verhalen, maar daag ook je medebezoekers uit met enkele gespreksstarters over tattoos. Ontwerp je eigen ‘flash’ of draai voor 50 cent een tijdelijke tattoo uit de automaat. Kies ook zeker iets uit het assortiment DIY-workshops voor thuis! En euhmmm...alle spelregels van de kaartspelletjes kan je downloaden op de website. Echt leuk!
5. Parcours...Sssst hoor jij wat ik hoor in Kazerne Dossin in Mechelen
Spits je oren en kom te weten wie er in de Dossinkazerne gevangen zat tijdens WOII. Laat je leiden door de geluiden en door iemand die het oude gebouw heel goed kent. Wie aandachtig kijkt en luistert, leert zelfs een woordje Jiddisch.
Aan de hand van een zoektocht in het Memoriaal van Kazerne Dossin ontdekken kinderen van 6 tot 12 jaar het verhaal van de duizenden Joden en Roma die vanuit Mechelen naar Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd. De zoektocht gebeurt in het kielzog van één van de overlevenden die hier als kind verbleef. Het bezoek is uitgewerkt op kindermaat en brengt een positieve boodschap. Een verhaal van hoop en vriendschap, tegen uitsluiting en oorlog. Er worden linken gelegd met vandaag, waardoor dit stukje donkere geschiedenis een rol speelt in het licht van de toekomst.