De Limburgse terrils, dat is wandelen in de Highlands

Ga jij wandelen in Limburg? Dan kan je eigenlijk niet om de terrils heen. Deze steenbergen ontstonden jaren geleden door de mijnbouw, maar zijn inmiddels alweer begroeid. Elke terril heeft haar eigen specifieke uitstraling. En deze unieke natuurlijke monumenten kan je natuurlijk het beste te voet verkennen! Daarom geef ik je graag mijn 3 favoriete Limburgse terrils.

De mijnterril van Terhills
De begroeide mijnterril van Thor Park

Begin 20ste eeuw luidde de ontdekking van steenkool een bruisende periode in voor de Belgische provincie Limburg. Decennialang waren de Limburgse mijnen de motoren van de lokale economie. Na de sluitingen van deze mijnen, wachtte er echter een eerloos verval. Gelukkig bleef men niet bij de pakken zitten en werd er volop aan de toekomst van de mijnsites gewerkt. En met succes! Nu zijn ze in de provincie Limburg op cultureel, economische en toeristisch vlak echte toppers.

1: De terrils van Waterschei Genk, dat is mijn ‘happy’ place

Als er één plek is die mij volledig tot rust kan brengen, dan is het wel het Thor Park in Waterschei. Het landschap, de twee terrils, de prachtige natuur en de uitzichten brengen mij iedere keer naar een totaal andere wereld.

Mijn wandelingen start ik hier altijd bij het hoofdgebouw van Thor Park, een fraai gerenoveerd mijngebouw waar de mijnschacht je plechtig welkom heet. Er vertrekken hier een heel aantal wandelroutes met afstanden van 1,5 kilometer tot wel 16 kilometer.

Wekelijks maak ik hier de nodige wandelkilometers, waardoor ik inmiddels alle routes al verschillende keren heb afgelegd. Daarom kies ik nu vaak voor de onbekende paadjes. Zo ontdek ik hier nog steeds nieuwe plekjes en daar kan ik zo gelukkig van worden.

Thor Park telt twee terrils. De hoogste steekt maar liefst 165 meter boven de zeespiegel uit. Ze heeft een prachtige ronde vorm en is helemaal bebost. Hoewel de tweede terril wat lager is, is het uitzicht hier een stuk mooier. Ze is bovendien makkelijker te beklimmen. Eenmaal boven wordt je getrakteerd op een uniek zicht op de hoogste terril. Ook zie je vanaf hier de iets verder gelegen terril van Zwartberg. Deze laatste is helaas niet toegankelijk vanwege veiligheidsredenen en bovendien ligt ze op privéterrein.

Terril Beringen
Terril Terhills

2: In zigzag naar de top in Beringen

De mijnsite van Beringen heeft ook wel een speciaal plekje in mijn hart veroverd.  Het gebied bestaat hier uit twee terrils, waarvan de hoogste te bewandelen is via een goed aangelegd pad. Ik wandel hier graag omdat het een mooi gevarieerd wandelgebied is, met een rijke fauna en flora. Tijdens het wandelen sta ik hier ook vaak stil om van de prachtige vergezichten te genieten.

De top van de terril is vrij makkelijk te beklimmen. Toegegeven, ik moet nog wel altijd een stevige klim doen, maar er is een mooi wandelpad aangelegd dat in een zigzag naar boven gaat. Een lange trap brengt mij naar de top waar er een prachtig uitzicht staat te wachten.

Tip: De terrils van Beringen hebben ook nog andere troeven voor je in petto. Voor mountainbikers zijn deze heuvels namelijk een waar fietsparadijs. Er is een heel parcours aangelegd waar wel enkele ferme uitdagingen inzitten. Kinderen kunnen zich daarnaast uitleven op de Avonturenberg; klimmen, klauteren en glijden. Kortom: er is van alles te ontdekken!

3: Mooiste panorama van Vlaanderen in Maasmechelen

Terhills is naast Thor Park één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg. Deze site is met zijn oude steenkoolmijnen, tuinwijk en riante hotel zelf echter ook vrij indrukwekkend. De paarse wandelroute leidt mij in dit gebied langs een verbluffend landschap van heuvels en meren. Iets verder op de route wacht pas de echte wandeluitdaging; de beklimming van de drie terrils; de Lange Terril en de Tweeling Terrils. Eenmaal boven valt de slogan ‘mooiste panorama van Vlaanderen’ helemaal op z’n plaats. Het is hier buitengewoon mooi. Zicht op water, naaldbossen, een heuvelachtig landschap en de stad. Een gevoel van vrijheid, dat krijg ik daar, zo hoog boven de bewoonde wereld.

Tip: Wandel ook eens door de mijncités. Met hun unieke mijnwerkershuisjes dompelen ze je onder in de sfeer van het mijnverleden.

Ik vind het steeds een aangename beleving om te wandelen in de mijngebieden. Te midden van het samenspel van de terrils met de omliggende meren, waan ik mijzelf zo in de Schotse Highlands of Scandinavië. En ik geef het je nu al mee: na je eerste terril-wandeling wil je direct ook alle anderen ontdekken!

 

Praktisch:
Terril Waterschei: Thor Park - André Dumontlaan 67, 3600 Genk
Terril Beringen: Be-mine - Koolmijnlaan 20, 3582 Beringen
Terril Maasmechelen: Terhills - Zetellaan 70, 3630 Maasmechelen