Deze 5 audiotours met een plus wil je niet missen

Een museum bezoeken met audiogids. Denk je daarbij terug aan die dodelijk vervelende pagina’s informatie die werden afgerammeld? Niet nodig! Zo werkt dat niet meer.  
Audiogidsen brengen nu net een leuk extraatje. Kijk maar even mee naar de audiogidsen die we voor jou op een rijtje gezet hebben. 

1. Transfo Zwevegem : getest en goedgekeurd door reporter Renilde

Welkom bij ‘den ellentriek’. In deze elektriciteitscentrale werkten ooit duizend mensen. Zo goed als elke Zwevegemnaar heeft een familielid die er ooit werkte. De verhalen van die mensen, de verhalen van deze fabriek kan je nog steeds gaan opsnuiven in de Transfosite. Je kan ze ook beluisteren via de audiogids en die testte reporter Renilde voor ons uit! 
 
Renilde: “In Transfo is er geen bemande onthaalruimte, dus je krijgt er geen ‘bakje met koptelefoon’ om de verhalen te beluisteren. Hoe doe je het dan wel? Zorg gewoon dat je de Erfgoedapp hebt staan op je smartphone, en je kan van start. Op een aantal locaties verspreid over de Transfosite staan borden waarop je een QRcode kan scannen. Zo kom je via de Erfgoed app of via Youtube op de luisterwandeling terecht. Je leert er onder andere iets bij over het ontstaan van Transfo, maar ook over de belasting voor milieu en gezondheid, de pandemie door het Aziatisch griepvirus, de Duitse bezetters... En als je daar dan toch rondloopt in Transfo voor de luisterwandeling, ga dan ook eens de gebouwen binnen. Het nieuwe Transfogebouw is echt impressionant, met allerlei gigantische, oude machines. Leuk om weten: je kan deze locatie ook afhuren voor feesten. Daar wil ik wel al eens tussen staan dansen. Ook de duiktank is zeker een bezoekje waard! Bij het binnen komen heb je zicht op de gezonken boot (of is het een onderzeeër?) die helemaal onderaan de duiktank ligt. En met een beetje geluk mag je even binnen als je boven komt om een kijkje te nemen naar die immense watermassa. 
 
Geen gebrek aan avontuur op de Transfosite, trouwens. Er is nog een escape game, lasershoot, een hoog touwenparcours, … Je kan er suppen, kajakken, … Als je zin hebt in een streepje avontuur, dan is het zeker de moeite waard om eens tot in Zwevegem te komen! Heb je gewoon zin in een mooie wandeling, met bezoek aan een oude elektriciteitscentrale? Dan ben je hier ook aan het juiste adres!”  

labiomista
Copyright: Evi en de spruitjes LABIOMISTA

2. Audiotour @ LABIOMISTA 

LABIOMISTA op eigen houtje ontdekken? Dat doe je best onder begeleiding van de audiotour. Op meer dan 35 punten krijg je duiding bij wat je ziet, of het nu gaat om een kunstwerk, een project of een gebouw. Goed nieuws! Sinds het seizoen van 2021 is de tour er ook op kindermaat. Acteur Tom Van Dyck en Koen Vanmechelen nemen je mee op pad. Ze vertellen geboeid over de verschillende kunstwerken, projecten en gebouwen maar dagen de jonge luisteraars vooral ook uit om zélf vragen te stellen, te kijken en te ontdekken. Deze audiotours zijn inbegrepen in de prijs van een ticket. 

 

3. Het Rivierenhof tijdens WOII 

 
De luisterwandeling vertelt het verhaal van de Duitse vliegtuigherstelfabriek Erla die in het Rivierenhof stond, maar gaat ook over verzetsdaden en oorlogsherinneringen uit het park en over conservator Jozef De Beer van het Sterckshof, die een actieve verzetsrol speelde, o.a. in het redden van kerkklokken. De wandeling is 3,6 km lang en vertrekt aan kasteel Rivierenhof. Kijk en luister naar het verhaal en bekijk de foto's. Of download de gratis app van izi.TRAVEL en de wandeling op je smartphone en kom zo het park ontdekken. 

 

whats new app

4.    What’s New App in Kazerne Dossin 

Met de interactieve What’s New-app ontdekken bezoekers de kracht van misleidende informatie. De app leidt jongeren rond in Kazerne Dossin en toont de rol van propaganda en complottheorieën in de verspreiding van haat. Zo kom je te weten hoe die mechanismen meespeelden in de realisatie van een genocide van ongeziene proporties. Vanuit de Dossinkazerne alleen al werden tijdens WOII meer dan 25.000 mensen naar Auschwitz gedeporteerd. Via smartphone of tablet versmelten heden en verleden op een authentieke locatie. Tijdens deze tocht geeft de app tips om propaganda en haatspraak te ontmaskeren. Neem zeker je oortjes of een koptelefoon mee! 
 
Download de erfgoedapp: https://erfgoedapp.be en zoek en download ‘Kazerne Dossin: What’s New App  
 

5.    Tubby’s story tablets in het Talbot House 

In het Talbot House heb je twee audiotours om uit te testen :  

 

  • Classic tour: 'Welkom in Talbot House': deze verhalentocht laat je op een interactieve, humoristische en eigentijdse wijze kennis maken met het Huis en haar geschiedenis. Ook voor wie het Huis vroeger al bezocht, biedt deze tour heel wat nieuwe verhalen. Beleef intenser dan ooit tevoren de unieke sfeer die er heerst. Deze tablettour is standaard inbegrepen bij een individueel bezoek aan Talbot House.  

  • Familietour: 'Duchess speelt verstoppertje!': voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Help soldaat Arthur Pettifer om Duchess, de Talbot House kat, terug te vinden. Tijdens deze interactieve tablettour krijgen ook de jongste bezoekers de kans om aan de hand van tal van filmpjes op een speelse manier de verhalen van het Huis te ontdekken. Wist je dat er in Talbot House ook een echte kat woont? 

Wil je nog meer audiotours ontdekken?

Krijg snel een exemplaar van ons wintermagazine te pakken want daar staan nog veel meer audiotours op jouw te wachten.