Dwalen door het hoofd van de kleine Wouter Deprez

Wij moeten het toegeven; ten huize Boerjan zijn we wel fan van stand-up comedian Wouter Deprez. Hij trekt niet alleen bomvolle theaterzalen met zijn shows, maar is ook een echte woordkunstenaar. Ooit al eens het Gravensteen bezocht met de zalige audioguide van Wouter Deprez? Dan weet je vast wel wat ik bedoel. 
Dus als er dan een gloednieuwe expo van hem opent in de Sint-Pietersabdij in Gent, dan moeten wij daar bij zijn. Ga je mee een kijkje nemen? 

De gloednieuwe expo in de Sint-Pietersabdij

Dat de Sint-Pietersabdij in Gent (onderdeel van Historische Huizen Gent), een straf tentoonstellingshuis is, dat wisten we al. Vorig jaar reisden we met de expo ‘Wonderlijke voyage’ mee naar Oost-Indië; waarbij de historische refter van de abdij omgebouwd was tot een heus schip. 
Een schip is het deze keer niet geworden, maar wel een volledig West-Vlaams dorp. Het geboortedorp van de comedian: Geluwe. 
 
In de expo ‘Grote mensen die ik kende toen ik klein was’ reis je mee door de curieuze herinneringen van Wouter; die met veel warmte, ontroering en humor anekdotes uit zijn jeugd ophaalt. Hij vertelt vanuit de positie van een kind die de volwassen wereld probeert te doorgronden. Want wat zij die grote mensen toch vaak raar en wat ze onbegrijpbare dingen.  

Expo 'grote mensen die ik kende toen ik klein was'
Expo in de oude refter van de Sint-Pietersabdij

Rijd je mee?

De mooie lange gangen van de Sint-Pietersabdij brengen ons naar de refter. Met om onze nek de audioguide, die je zowel in het West-Vlaams als in het Nederlands kan beluisteren. Net voor de refter heet Wouter ons in de audioguide welkom en zegt hij: ‘Ga heerlijk zitten en rijd mee door mijn geboortedorp’. Huh?  
En dan zien we het: knalgroene bureaustoelen zijn overal tussen de expo opgesteld en al rijdend mag je je verplaatsen van de lingeriezaak naar de schoolbanken en weer verder naar de snoepbestelwagen. Superorigineel en heel erg leuk; ook voor de dochter, die er met veel plezier aan begint.

Expo 'grote mensen die ik kende toen ik klein was'

Verder wil ik niet te veel verklappen. Ga naar de expo en geniet net als ons van deze kleine warme verhaaltjes van Wouter: 
- Waarom hielp de dorpsflik Wouter bij een inbraak? 
- En waarom gingen de dictees altijd over baobabs en tropische planten? 
- Kan je van liefde te warm krijgen? 
- En hoe omzeil je de douane tussen Frankrijk en België met een bomvolle koffer vol wijn?

Soms hilarisch, soms ontroerend, maar altijd even warm en herkenbaar ...

Wij waren alleszins dikke fan van deze expo!

De snoepauto uit de expo van Wouter Deprez

Praktische info en tips

De expo loopt van 7 oktober 2022 tot en met 26 februari 2023, van dinsdag tot zondag. Check de website van Historische Huizen Gent voort de juiste openingstijden en voor online tickets. 
Kinderen onder de 12 jaar bezoeken de expo helemaal gratis! Kinderen vanaf een jaar of 10 zullen deze expo zeker zullen smaken. 
O ja, bereid je er op voor. Als je buitenkomt, heb je 100 % zeker zin in snoep :-) 

Loop na een bezoek aan de expo zeker eens door de weelderige abdijtuin. Je herkent de tuin vast wel van op tv, van één van de koppels van Blind Getrouwd hielden op deze plek hun huwelijksceremonie. 
Eens je door de poort ben, kom je ook direct bij het ‘Huis van Kina’, het natuurmuseum voor kinderen en jongeren in Gent. Misschien een idee om deze te combineren tot een daguitstap? 

Dikke aanrader, deze expo!