Een beestig bezoek aan de kattenstad Ieper

We trokken afgelopen weekend naar de Westhoek, bekend om zijn Picon en Jules Destrooper koekjes, maar vooral gekenmerkt door de vele sporen van de Eerste Wereldoorlog. Deze keer stond Ieper op de planning, de grootste stad van de Westhoek, ook wel bekend als de kattenstad. Het is de ideale stad om een wandeling over de Vesten, of door de gezellige binnenstad, te combineren met een museumbezoek.

Vesten Ieper

Yper Museum

Het eerste bezoek van de dag bracht ons naar het Yper Museum. Het is een fantastisch museum dat je meeneemt in de geschiedenis van de stad door de eeuwen heen. 

Yper museum
Yper museum

Op voorhand wisten we niet goed wat te verwachten, maar na enkele seconden werd het al duidelijk dat dit bezoek alles behalve saai zou zijn. Dit interactieve museum heeft enorm veel geïnvesteerd in een uitgebreid en gevarieerd digitaal aanbod. Schermpjes die ze zelf kunnen bedienen vallen bij onze kids altijd in de smaak (ze worden niet voor niets de Ipad-generatie genoemd 😉), maar hier zijn ze duidelijk ‘next level’ gegaan.

Yper Museum
Yper Museum

Bij het binnenkomen van het museum ontvangt iedereen een kattenarmband die de poortjes naar het museum voor je opent. Met deze armband kunnen de kinderen overal munten verzamelen door verschillende opdrachten tot een goed eind te brengen. De afwisseling tussen vragen, puzzels en leuke doe-activiteiten zorgen er voor dat ze zich zeker niet vervelen. Daarnaast ga je in de verschillende kamers op zoek naar 9 verstopte katten die je ook op je armband kan verzamelen. Dat laatste was bij ons alvast ‘very serious business’, dus er werd nogal wat heen en weer gelopen toen er bleek dat we op het einde van ons bezoek nog 1 kat misten. Gelukkig konden we enkele munten voor een tip inruilen zodat onze speurtocht toch volledig was. Zo konden de kinderen nadien bij de toeristische dienst een verrassing gaan kiezen.

Yper Museum
Yper Museum

Voor ons was het duidelijk, kinderen zijn hier koning. Ze kunnen letterlijk zelf plaatsnemen in de maquette van de stad, zich verkleden en een foto nemen uit ‘de tijd van toen’ en enkele zinnetjes in het Iepers dialect leren uitspreken (wat ons op heel wat momenten de slappe lach heeft bezorgd). Je bezoek eindigt bij een karretje van de historische keverbaan van Bellewaerde, nostalgie troef toch?

Yper Museum

Lakenhallen

Beide musea die we bezochten zijn trouwens gelegen in de indrukwekkende Lakenhallen. Zoals de naam het zegt werd hier vroeger laken in verkocht, 1 van de redenen waarom Ieper in die tijd zo bekend was. Tijdens de eerste wereldoorlog werd het gebouw helaas volledig vernield. Maar in 1967 werd de restauratie afgewerkt. Het gebouw op zich is trouwens ook al de moeite om even binnen te wandelen. Je vindt hier niet alleen 2 musea, maar ook de toeristische dienst is hier gevestigd. Of je kan iets drinken in het museumcafé. Geef toe, een aperitiefje of een kom soep op zo een locatie maakt het direct nog lekkerder.

Lakenhalle

In Flanders Field Museum

In de namiddag trokken we naar het In Flanders Field Museum. Het museum brengt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek regio en het was reeds een tiental jaren geleden dat ik er zelf een bezoek aan bracht. We kregen deze keer echter het voorrecht om de rondleiding voor erfgoeddag ‘Als de dieren konden spreken’ in preview te volgen. Onze gids, Pol, leidde ons door het museum, maar voor één keer niet volgens het klassieke, historische en chronologische oorlogsverhaal. Deze keer waren de dieren immers aan de beurt. Onze kinderen gingen op zoek naar welke dieren er allemaal te vinden waren in het museum en telkens kon Pol er een interessant verhaal bij vertellen. En het waren zeker niet alleen paarden, honden, ratten en ezels die de revue passeerden. Integendeel, we zagen olifanten, leeuwen, en zelfs kamelen. De leuke aanpak van onze gids zorgde er voor dat we er alle vier (de blogster op zoek naar mooie foto’s en weetjes, de oorlogsgeschiedenisfanaat die al heel wat boeken verslond, de 8-jarige die veel vragen had over het thema oorlog en de kleuter die vooral dieren wou zoeken) iets aan hadden. Aansluiten bij de gegidste tour op erfgoeddag is dus zeker een plus om dit museum te bezoeken!

In Flanders Fields
In Flanders Fields

Voor wie het museum toch liever op eigen houtje ontdekt, is de audiogids zeker een aanrader. Je hebt ook een kindervariant, die de jongsten onder ons op een voorzichtige manier laat kennismaken met het oorlogsthema. Bovendien krijg je aan de ingang ook hier een armband waarmee je zelf een oorlogsgetuige kiest, van wie je dan het verhaal doorheen het museum kan volgen. Ondanks het zware thema is dit museum volgens ons een must see voor iedereen.

kattenstad
kattenstad

Erfgoeddag

Willen jullie zelf de beestjes in Ieper gaan ontdekken? Neem dan zeker eens een kijkje in het programma van de erfgoeddag op zondag 23 april.

  • Het Yper Museum geeft een familierondleiding ‘Allemaal beestjes’ om 10u en 13u30. (gratis, maar inschrijven is verplicht!)
  • In Flanders Fields Museum kan je een rondleiding ‘Als de dieren konden spreken’ meevolgen om 11u, 13u of 15u. (gratis, maar inschrijven is verplicht!)
  • Liever wat frisse lucht opsnuiven? Op 5 beestige locaties in Ieper kan je genieten van een openluchtexpo met de mooiste foto’s uit het dierenrijk.