Getest en goedgekeurd: ‘Op en rond de IJzertoren’

Afgelopen maand gingen wij met ons gezin naar het ‘Museum aan de IJzer' in Diksmuide en ontdekten we het provinciaal domein 'de IJzerboomgaard'. Benieuwd wat wij ervan vonden?

Op een zonnige zondag besluiten we om het Museum aan de IJzer (in de volksmond: de IJzertoren) te bezoeken. De toren die we altijd voorbijrijden wanneer we naar zee gaan en die werd ingericht als museum ter herdenking aan Wereldoorlog I.
Geen gemakkelijk onderwerp natuurlijk en vooral niet bij jonge kinderen. Daarom lanceerden ze een tijdje geleden een speurtocht voor gezinnen met allerlei vragen en doe-opdrachten doorheen het museum. Fleur krijgt bij aankomst direct het doeboekje, voorzien voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. We moeten het ‘geheim van de IJzertoren’ ontrafelen, de acht opdrachten vervullen en zo de code kraken om het graf van de soldaat te zoeken.

We nemen de pijlsnelle lift en zoeven naar verdieping 22, de start van het museum en tegelijk de panoramaverdieping met een prachtig weids uitzicht over de hele streek. Fleur heeft de verrekijker op het dakterras ontdekt en probeert om de zee en Plopsaland te spotten.'
 

'Op iedere verdieping wordt daarna een bepaald thema rond de oorlog uitgelicht.  Het doeboekje zorgt ervoor dat we het thema telkens op kindermaat kunnen uitleggen aan Fleur. Bij het thema vluchtelingen moet ze bijvoorbeeld nadenken over welke drie dingen ze zou meenemen als er nu direct oorlog zou zijn. Uiteraard mag haar knuffel niet ontbreken. Er zijn vaak korte animatiefilmpjes die het thema eenvoudig uitleggen; wat ook goed is om haar toch een beeld te kunnen geven van wat er gebeurde.  Uiteraard is het ook confronterend. Zo ontdekt ze zelf op één van de foto’s dat er ratten werden gegeten tijdens de oorlog. En ook de nagebootste loopgraven laten een indruk achter. Niet alleen bij de dochter trouwens …

We slagen erin om de code te kraken en lopen via de Vredespoort weer richting het water.

Intussen is het middag en hebben onze vrienden met hun kinderen zich bij ons gevoegd om te genieten van een heerlijke picknick in de natuur. Vlak aan de voet van IJzertoren ligt het provinciedomein de IJzerboomgaard, dat werd geopend in 2018. De fruitbomen zijn nog in volle aangroei, maar het is wel een prachtig groen domein. Wij nestelen ons met wat parasols en picknickdekens in het gras en de  kinderen springen intussen in hun bikini. De volgende uren genieten ze met veel enthousiasme van de superleuke en uitgebreide waterspeelzone met een vlot, verschillende hindernissenparcours en speelelementen. Het hindernissenparcours wordt trouwens ook door de volwassenen getest en meer dan goedgekeurd. Ook de houten avontuurlijke speeltuin die achteraan op het domein ligt, valt duidelijk in de smaak.

Naast de IJzerboomgaard ligt ’t Land van Vlierbos’, een groen domein waar er net opendeurdag is. We ontdekken de stallen van de kinderboerderij, de pluktuin en testen ook uitvoerig de verse limonades, streekbiertjes en ijsjes in café de IJzerboomgaard. Hier komen we zeker nog eens terug! Tip: je kan hier ook een picknickmand bestellen om ze daarna bij de waterspeelzone op te smullen.

Conclusie: je kan op en rond de IJzertoren zeker een dag vermaken met het hele gezin!
En alsof dat nog niet genoeg is, geven wij je ook nog onze 3 extra tips voor Diksmuide:

Vlak voor de IJzertoren en op het water ligt Water en Vuur, een restaurant op een boot, waar de maaltijden met veel liefde en lokale streekproducten in de kombuis worden bereid. We hebben er intussen al een aantal keren heerlijk gegeten. Kinderen zijn hier meer dan welkom en hebben hier hun eigen kleine hoekje in de vorm van een vintage bureautje met boekjes. Let op: Water en Vuur verhuist binnenkort naar een oude veevoederfabriek. Check hun website om te weten of het restaurant nog steeds op de boot gevestigd is. 

In Keiem, een deelgemeente van Diksmuide bevindt zich het kakelende Kippenmuseum. Hier worden boerderijdieren gekweekt. In de eerste plaats zijn dat kippen in alle maten en vormen en kleuren. Maar er zijn ook een hele hoop andere dieren te bewonderen: fazanten, varkens, schapen, pony’s, konijnen, en zelfs kamelen…. Bij het terras lonken de fietsen, go-carts en nog veel meer buitenspeelgoed. Er zijn ook heerlijke ambachtelijke ijsjes en pannenkoeken, en bij minder weer een leuke speelschuur waar in het hooi geravot kan worden.

De Westhoek waarin Diksmuide ligt, biedt nog veel meer leuke activiteiten voor families met kinderen. Naast heel veel speurtochten, wandelingen en fietstochten in de verschillende natuurdomeinen en stadjes, hebben zij ook een handige website waarop ze alle restaurants en andere leuke kindvriendelijke plekjes bundelen: www.westhoekkd.be. Ze geven trouwens ook een eigen Westhoek KD – vakantieboek (kadee is West-Vlaams voor deugniet; hoe leuk is dat!) uit vol met spelletjes, puzzels, opdrachten, … In iedere attractie of toeristische dienst in de streek mogen de kinderen dit magazine gratis meenemen.

Veel plezier in Diksmuide!