Getest en goedgekeurd: Op en top natuur in Nationaal Park Hoge Kempen & Connecterra

Park Hoge Kempen... mijnterrils en prachtige natuur.

Tijdens een autoritje door Maasmechelen werd de aandacht van de kinderen meteen getrokken door twee speciale torens... we besloten op ontdekking te gaan! Parkeergelegenheid vonden we meteen op de enorme parking die vijf minuten stappen verder gelegen is, deze is gratis. We wandelden snel naar de mooie receptie waar we voor amper 3 euro een ticket kochten, hiermee help je om Connecterra in conditie te houden.

Meer dan 25 jaar geleden draaide de steenkoolmijn van Eisden hier nog op volle toeren. De twee torens zijn de mijnschachten van de mijn waar het steenkool mee naar boven gehaald werd. Onze kinderen waren onder de indruk van hun grootte. Op het gelijkvloers hangt een mooie zwartwit fotoreportage die je een goed beeld geeft hoe het er vroeger in en rondom de mijn aan toeging, de kids vonden dit heel leerrijk en bleven vragen stellen... hun interesse was duidelijk gewekt.

Park Hoge Kempen
geschiedenis mijnterrils

Dan beginnen we aan de klim naar het eerste platform waar we even halt houden. Ook de trap naar het hoogste platform beklimmen we en we kijken uit over de prachtige natuur van Connecterra.

Na de sluiting van de mijn van Eisden in 1987 volgden plannen voor een herbestemming van de site zich in snel tempo op. Dankzij lokale actievoerders kon op het nippertje vermeden worden dat alle gebouwen zouden gesloopt worden. Ondertussen is het resterend mijnpatrimonium als monument beschermd. Het landschap van toen is er nu veranderd, het is een prachtige omgeving met meren en bergen geworden… waar je terug een connectie krijgt met de aarde en de natuur. Je kan er spectaculaire panorama’s bewonderen.


 

Ecotron
Ecotron

Wandelen in Nationaal Park Hoge Kempen

Tijd om zelf eens te gaan ondervinden hoe prachtig Connecterra is. Aan de receptie kregen we een duidelijke wandelkaart die we eens bestuderen. We konden kiezen uit 3 wandelingen.

We kozen voor de blauwe wandeling van 3,5 km en deze duurde een uur (je kan ook de paarse van 13 km of de ‘wandelwissel 23’ kiezen (dan combineer je de paarse met de blauwe wandeling, die wel meer dan 17 km is). We waanden ons soms in de bergen tijdens het wandelen, de mooie natuur rondom maakte een grote indruk. Waar onze kids door gefascineerd waren, zijn de stukjes steenkool die je nog her en der kon terugvinden, ze gingen op zoek naar het grootste stuk.

Connecterra: het mooiste panorama van Vlaanderen

Het is de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen en verwonderde ons met enkele bezienswaardigheden, zoals bv ECOTRON: hierin wordt klimaatverandering nagebootst (dit werd gerealiseerd door de Universiteit van Hasselt). Als je bovenop het gebouwtje ernaast gaat kijken zie je de planten, heel fascinerend. Het is indrukwekkend hoe er in minder dan 100 jaar een grijs en grauw industrieterrein zo ingericht is dat erfgoed- en natuurliefhebbers zich er thuis voelen, waar je opnieuw de hartslag van de natuur kan voelen, een toeristisch-recreatief wandelparadijs. Onze twee tieners waren heel gefascineerd door het hele mijngebeuren en de prachtige natuur. Ook jongere kinderen beleven hier het grootste plezier op de prachtige speeltuin met ecologische materialen.


Je kan er na het wandelen in hun mooie buitencafetaria genieten van een lekker plaatselijk biertje of een bio drankje ( het appel kers vruchtensapje is een aanrader) of een vruchtenijsje….heerlijk!
Park Hoge Kempen is prachtig! Iedereen kan hier genieten van prachtige natuur, een parel in België die we moeten koesteren! Er zijn heel veel wandelpaden, je kan er fietsen en paardrijden. Connecterra heeft ons echt verrast... hier komen we zeker nog terug!

In de buurt vind je de site Terhills en wie van shoppen houdt kan zijn hartje ophalen in het nabijgelegen Maasmechelen Village. Daar hebben wij onze daguitstap afgesloten met een heerlijke pizza in het Italiaanse restaurant Giuliano, een hip restaurant waar je pizza en pasta kan verkrijgen. In deze Coronatijden is deze uitstap in de natuur een aanrader, tijdens de wandeling kom je bijna niemand tegen omdat Connecterra en het park Hoge Kempen uitgestrekt is. Deze uitstap had het allemaal...natuur, geschiedenis, ontspanning, beweging, heerlijk uitrusten, lekker eten… 

Connecterra en Park Hoge Kempen, the place to be this summer!!!

schachtbok
uitzicht over de plassen
Park Hoge Kempen is prachtig! Iedereen kan hier genieten van prachtige natuur, een parel in België die we moeten koesteren!
Heidi

Vrolijke kleuterjuf en woont samen met haar man Dominique en twee tieners Owen en Noor in Dendermonde. Houdt van wandelen in de natuur met hun hond en gaat graag op avontuur in pretpraken. Altijd klaar voor een actieve uitdaging en houdt van ontdekkingen in een onbekende stad!