Grote kunst met kleine verkenners: het Groeningemuseum bezoeken met het gezin

Dat er in Brugge buiten heel wat prachtigs te ontdekken is, weten we al heel lang. Maar ook voor binnenactiviteiten is Brugge een perfecte citytrip voor het hele gezin. De voorbije jaren bezochten we intussen al Historium, het Gruuthuusemueum, het Frietmuseum, Choco-Story en het Volkskundemuseum. Nu de dochter wat ouder is, is het hoog tijd om wat kunstwerken van dichtbij te bekijken. Ga je mee op ontdekking? 

Door de mooie binnentuin naar het Groeningemuseum

Het Groeningemuseum bezoeken, dat was al geleden van toen ik in Brugge toerisme studeerde en we voor het vak ‘Kunstgeschiedenis’ de Vlaamse Primitieven moesten gaan bekijken. Was het tijdens mijn studententijd misschien van ‘moeten’, dan is dat vandaag absoluut niet het geval en hebben we zin om de Vlaamse kunstwerken eens van dichterbij te bekijken. 
 
Van op de Burg lopen we richting het water doorheen de brocantemarkt en al snel zijn we bij de ingang van het Groeningemuseum. In de tuin waarschuwen bordjes ons:  ‘Please don’t feed the museum staff’. De tijd dat kunstmusea dus alleen maar saai waren, ligt duidelijk al eeuwen achter ons.

Topwerken in het Groeningemuseum
Vandewoestyne in het Groeningemuseum

Met een parkiet door het museum

Bij de balie krijgt Fleur het boekje van ‘De Groene Pluim’, waarmee ze samen met de halsbandparkiet van Jan Van Eyck op ontdekking kan doorheen het museum. Zo is er per museumkamer één schilderij of beeld, dat voor kinderen uitgelicht wordt met zoek- en doe-opdrachtjes en met leuke anekdotes. 
Dat boekje blijkt later zelfs voor ons ouders ook superleuk. Door die zoekopdrachten ontdekken we dat die oude meesters vaak wel iets geks of een onbestaand beest in hun kunstwerk smokkelden. Iets wat we anders nooit zouden hebben opgemerkt.

Maar goed, laten we eraan beginnen! In de eerste museumkamer hangt meteen het pronkstuk: de Madonna met kanunnik. Jan Van Eyck was de eerste kunstenaar die fantastisch goed kon schilderen met olieverf. Door vele lagen over elkaar te leggen, kon hij alles heel precies naschilderen, van ragfijn haar tot kant en goud. We verbazen er ons over dat deze schilderijen eigenlijk net foto's zijn: alles lijkt precies echt. 

Via Hans Memling en Gerard David lopen we tot bij de werken van Jheronimus Bosch, waar we om ter meest vreemde wezens moeten zoeken. En met schilderijen van Pourbos banen we ons verder een weg door de oude meesters. 

Van Eyck in het Groeningemuseum

Een pluim voor de mooiste

Het Groeningemuseum herbergt echter niet enkel ‘oude kunst’; ook de nieuwere kunst van Permeke, Wouters en Vandewoestyne komt aan bod. Bij de werken van René Magritte vertelt het kinderboekje ons dat zelfs grote kunstkenners helemaal niet begrijpen wat hij met zijn schilderijen bedoelde. Eerlijk? Ook wij snappen niet echt wat hij wilde uitdrukken met vierkante wolken. 

Kijk, onze kunstkennis is na dit bezoek aan het Groeningemuseum weer wat opgevijzeld. Terug bij de lockers krijgt Fleur van de medewerkers nog een ‘groene pluim’, waarmee zij 1 kunstwerk als haar favoriet kan bekronen. Een leuk einde van een tof bezoek aan deze Vlaamse meesterwerken. 

Een groene pluim uitdelen in het Groeningemuseum