Lees deze week het vijfde interview uit onze spannende nieuwe reeks: authentieke verhalen van gidsen, in samenwerking met de enthousiaste studenten Toerisme- en Recreatiemanagement van de Erasmus Hogeschool Brussel. Ontdek elke week de interviews en geheimen van unieke plekken, verteld door gepassioneerde gidsen. Benieuwd naar meer? Mis geen enkel interview en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Deze week nemen we je mee naar het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen, waar gids Killian Schuermans ons een kijkje achter de schermen geeft. Veel leesplezier!
Een oase van natuur in Mechelen
Volgens de studenten is het Vrijbroekpark een wonderlijke plek om te bezoeken. Het park is een groene long van 65 hectare aan de rand van de stad Mechelen en biedt ontelbare mogelijkheden voor wandelaars, sporters en plantenliefhebbers. Er is voor ieder wat wils en iedereen is welkom. Het park heeft een aantal vijvers waar je tijdens zwoele zomerdagen kan afkoelen. Of je kan genieten van een drankje in het café of gaan vissen. Er is zelfs een speeltuin voor kinderen. So let’s have some fun!
De geschiedenis en leuke weetjes
De geschiedenis van het park gaat terug tot 1260. Het park was oorspronkelijk een moerasgebied in de stad Mechelen. Het park wordt vandaag beheerd door de Vlaamse overheid en is open voor het publiek om ervan te genieten. Een gemeentelijke organisatie is verantwoordelijk is voor het onderhoud, de ontwikkeling en het beschermen van het park.
Er zijn 16 plekjes in het park zoals bossen, parken en een kasteeldomein. Je kan er dus ontspannen, ontdekken en genieten. Deze gebieden worden beheerd door de provincie Antwerpen. De provincie helpt dus het park om groene ruimtes inclusiever te maken, de groene ruimtes te beschermen en natuurlijk de groene projecten te ondersteunen. Zoals bij de Merode of Rupelstreek proberen ze meer groen beschikbaar te maken voor iedereen! Samen met de gids ontdekten de studenten dat het park echt voor elke doelgroep een geweldige ervaring kan zijn.
Hij moest veel bijleren om als gids te starten. Een eigen planning maken, het park in orde brengen, durven spreken voor een groep,... dat waren allemaal boeiende aspecten waarmee hij geconfronteerd werd. Het is ook belangrijk om je vak goed te kennen. Hij houdt ervan om veel bij te leren. Om zich goed voor te bereiden op een tour van twee uur bereidt hij zich voor met allerlei gidstechnieken.
Groendak en andere duurzame projecten
Onze gids Kilian is ook een fan van het ‘Groendak’. De voordelen zijn: tragere regenafvoer omdat het water langer wordt vastgehouden, een langere levensduur van het dak, een habitat voor fauna en flora en een goede isolatie, zowel in de zomer als in de winter.
Het is voor hem ook heel belangrijk om duurzaam om te gaan met regenwater. Hij is een voorstander van regenwater hergebruiken om bijvoorbeeld auto’s te wassen, het toilet doorspoelen en natuurlijk ook plantjes doorspoelen. Hij zorgt er ook voor dat de bloemen groeien en goed onderhouden worden. Dat houdt ook in dat Killian invasieve soorten buitenhoudt. Zo helpt hij de natuur een handje!
De favoriete plek van gids Kilian
"Mijn favoriete plek? Ik hou van de ontwikkeling van graslanden. Die zijn echt heel belangrijk, zelfs belangrijker dan bossen omdat graslanden dikwijls meer biodiversiteit herbergen. Er is ook een wei dichtbij het park en mijn collega’s noemen het ook wel eens ‘de wei van Kilian’. Omdat je daar tot rust kan komen en dat ik constant in de wei bezig ben met de inventarisatie van planten en insecten. Maar ik heb nu niet echt een specifieke plaats.”
"Wat ik doe met een lastiger publiek? Toen er eens studenten langskwamen die niet voorbereid waren op een tour doorheen het park, vond ik het wel moeilijk. Ze waren lastig en ik had het moeilijk om dit positief te draaien. Ik probeerde er dan een interactieve rondleiding van te maken."
Gidsen op zich is al een grote ervaring voor Kilian. Hij geniet van de biodiversiteit van de natuur, maar leert ook graag bij van zijn toeschouwers.
Het park organiseert ook af en toe events. Omdat Kilian vroeger kunst studeerde is hij heel nieuwsgierig bij expo's waarbij natuur en kunst gecombineerd wordt. Voor hem is dat zo magisch en indrukwekkend als voor de toeschouwers. Kilian is ook iemand die het echt leuk vindt als er vragen worden gesteld. Hij staat altijd open om vragen te beantwoorden.
Een laatste woord van onze gids Kilian?
"Ik geef graag de volgende tips: wees kritisch, ook voor jezelf. Leer omgaan met negativiteit en grijp kansen. Ik denk dat dit het allerbelangrijkste is als je ooit als gids aan de slag wilt, en dat geldt ook in andere domeinen."
Meer info over het Vrijbroekpark