In Gesprek met de Gids: Meer dan gewoon vertellen in het Passchendaele Museum

Riebedebie lanceert een spannende nieuwe reeks: authentieke verhalen van gidsen, in samenwerking met de enthousiaste studenten Toerisme- en Recreatiemanagement van de Erasmus Hogeschool Brussel. Ontdek elke week de interviews en geheimen van unieke plekken, verteld door gepassioneerde gidsen. Benieuwd naar meer? Mis geen enkel interview en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Deze week nemen we je mee naar het Passchendaele Museum in Zonnebeke waar gids Bert Kellens ons een kijkje achter de schermen geeft. Veel leesplezier!

De gids & het museum

De gids die geïnterviewd werd door de studenten, heet Bert Kellens. Bert is een 43-jarige leerkracht geschiedenis en aardrijkskunde in de stad Gent die als bijberoep gidst in het Passchendaele Museum in Zonnebeke. Al 17 jaar lang
toont hij zijn passie en geeft hij de geschiedenis door aan de bezoekers van het oorlogsmuseum. Meer specifiek verdiept het museum zich in de Eerste Wereldoorlog, en voornamelijk de gruwelijkse slag in België, namelijk de Slag bij Passchendaele. 

 

Gidsen is niet zomaar een bijberoep

Sinds 2002 is gids Bert, leerkracht aardrijkskunde en geschiedenis bij het Sint-Franciscusinstituut in Melle, maar in 2007 was hij even online op een forum aan het rondkijken en kwam hij een gidsopleiding in Zonnebeke tegen. Uiteindelijk besloot hij om die opleiding tot gids te volgen. Na de heuse opleiding, waar hij de jongste geslaagde persoon was, startte hij als gids bij het Passchendaele museum in Zonnebeke. Bert is ook geïnteresseerd in andere domeinen en volgt regelmatig opleidingen om zijn netwerk te verbreden. Voorlopig heeft hij geen interesse om ergens anders ook te gaan gidsen, maar de toekomst kan altijd veranderen.

Hoe verloopt dat gidsen nu? Gids Bert doet vaak rondleidingen met jongeren en houdt ze actief bezig. Ze kunnen rondlopen of gaan zitten in de zalen, op de bedden of de uitrustingen uittesten. Volgens Bert leer je het meest bij door het zelf te ervaren. Tijdens de gidsbeurten in het museum vindt hij het belangrijk om respect te tonen voor het diverse publiek in het museum. Sommige families zijn toevallig in de buurt en besluiten eens even binnen te komen, maar anderen, bijvoorbeeld buitenlandse toeristen, komen specifiek naar het museum om de oorlog met respect te herdenken.

Bijleren als bezoeker

Na een museumbezoek kunnen bezoekers alle soorten emoties voelen, en zeker in een oorlogsmuseum kan dat nogal heftig zijn. Gids Bert wil graag dat bezoekers er na de rondleiding bij stil staan bij de evenementen die onze geschiedenis hebben gemarkeerd. Hij hoopt dat men ook effectief iets heeft bijgeleerd en ze nadien nog nadenken over hun bezoek. Iedereen zal op een verschillende manier nadenken, want niet iedereen heeft dezelfde bagage of ervaring.

Bijleren als gids

Bert heeft als gids de afgelopen jaren zelf ook veel nieuwe dingen geleerd, zo leerde hij nieuwe mensen en verhalen kennen. Zo kwam er ooit een bezoeker langs in het museum waarvan de vader in de buurt gestreden had met de Liverpool Scottish. Die is verzorgd geweest door Noel Chavasse, een arts die toen als enige twee Victoria Crosses had ontvangen, de hoogste Britse militaire onderscheiding. 

Tijdens het bezoek van de toenmalige Prins Charles was er een vrouw mee die verschillende medailles op haar uniform had. Dit waren medailles van een verre oom uit de Eerste Wereldoorlog waarvan er een speciale de aandacht trok. De oom was namelijk het 40ste slachtoffer van de Rode Baron, de gevechtspiloot uit de Eerste Wereldoorlog met de meeste overwinningen. 

Onvergetelijke ervaring

Tijdens het gidsen zie en hoor je veel, en sommige momenten blijven echt lang bij. Enkele jaren geleden moest Bert een Nieuw-Zeelandse groep rondleiden en gingen ze in het uniform uit de oorlog tot Tyne Cot wandelen. Ze stonden daar even stil bij het Nieuw Zeelandse deel op Tyne Cot Memorial for the Missing. Wanneer de leerlingen richting de bus stapten, begon hun leerkracht de Hakka te doen. Die leerkracht vond het een gepaste manier om hen te herdenken en te bedanken voor wat ze allemaal gedaan hebben.

Van zo’n momenten krijg je gewoon kippenvel, het was prachtig.
Bert Kellens
Gids Passchendaele Museum

Moeilijke momenten bestaan ook

Naast mooie momenten kan je het ook even lastig hebben. Zeker wanneer je het nieuws over alle conflicten in de wereld hoort, zoals in Gaza en Oekraïne. Bert vindt het op zo’n momenten moeilijk om in een oorlogsmuseum te gidsen. Het is gewoon een copy-paste van wat er 100 jaar geleden gebeurde, maar met kleine veranderingen. Het is moeilijk om de oorlog uit te leggen terwijl het de dag van vandaag ook gebeurt in een ander land.