Ben jij geen museumbezoeker in hart en nieren, maar wil je toch het gevoel hebben dat je iets cultureel bezoekt? Ben jij liever buiten in het groen en zoek je graag de rust op, maar leer je graag iets bij? Of ken je de Latijnse naam nog niet van jouw favoriet kruid? Dan zijn de tuinen bij de Gentse musea misschien iets voor jou!
Gent is een grote stad in ons klein landje, een studentenstad, een stad die leeft. Eentje met veel mooie gebouwen, attracties en musea. Het idee van deze reportage is eigenlijk: ‘bekijk het eerst even aan de buitenkant en ga dan naar binnen’. Ik zocht het ‘groen’ op in de stad, en ja, er zijn magische tuinen, soms achter hoge muren of poorten. Bomen en parken geven altijd de nodige schaduw als het warm is, maar de mooiste tijd is de lente als alles in bloei komt en groeit. Dus dat was mijn moment om op ontdekking te gaan.
***
Ik trok met de auto naar Gent en kwam vanuit de richting van Antwerpen via de E17, daarna een stukje R4 waardoor je via ‘de Muide’ Gent binnenkomt. Ik parkeerde mijn wagen ondergronds in de parking Tolhuis (Berouw 55). Mijn eerste stop ligt vlak naast deze parking.
De wereld van Kina: de Tuin
Ik kwam nog maar het park binnen en ik hoorde al meteen heel wat kinderen die vrolijk aan het kwebbelen waren, op zoek naar kruiden en planten. Ze waren aan het ruiken, zoeken en noteren op hun blaadjes. Het was een vrolijke bedoening en het maakte me al direct nieuwsgierig met wat zij bezig waren.
De tuin van Kina is de oudste heemtuin van Vlaanderen. Je vindt er zo’n 1500 planten: bomen, struiken, geurende kruiden en kleurrijke bloemen. Zij omschrijven het als een tuin met vele hoekjes, en dat is het ook. Ik zag versierde bomen, een ongelooflijke toffe ‘tuutjesboom’ (voor kinderen die klaar zijn om afscheid te nemen van hun tuutje). Je kan er een zoektocht doen met de klas maar ze hebben ook een aanbod voor gezinnen met kinderen.
Ik zag grote borden met een verhaal over de vos die zijn huis zoekt. Dat is in feite een voorleespad met telkens een doe-opdracht. Voor de kleinsten van 3 tot 7 jaar is er de Tinkeltuin, een zintuigentuin, voor €1,5 kan je een doe-boekje aanschaffen en zo de elfjes redden.
Het leuke is dat de plantentuin gratis kan bezocht worden tijdens de openingsuren. Er staan overal bordjes bij zodat je weet welke plant of kruid het is, het is echt de moeite! Het is ook feest in deze tuin, want ze vieren hun 100-jarig bestaan. Ik denk dat je er gemakkelijk 2 á 3 uur kan spenderen als je deelneemt aan de activiteiten. Er staan picknicktafels en er zijn toiletten.
En ga je binnen (wat ik niet deed) dan kan je daar meer leren over de bijen, spinnen, planten en paddenstoelen. Je kan er leren zaaien en zelfs iets kopen in een kleine shop als steun.
***
Ik reed met mijn wagen uit de parking; de hoek om via Dok Noord, voorbij de Dampoort naar het Sint-Pietersplein. Ook hier is een ruime ondergrondse parking wat terug vlak bij mijn volgende bestemming lag. Je zou ook je wagen hier kunnen laten staan en te voet gaan (40 min) of met de fiets (10 min).
De magische tuin van de Sint-Pietersabdij
Als je op het plein staat kan het gebouw zich niet verstoppen. Een prachtige gevel vooraan maar waarbij dat de achtergevel je nog meer het abdij-gevoel bezorgt.
De gedachte van een tuin bij een abdij roept bij mij het idee op dat er vroeger monniken daar hun wandeling maakten. Het is een kleinere tuin of eentoniger tuin; totaal niet te vergelijken met de tuin van Kina maar het is wel een mix van fruitheesters, kruiden en wijnranken.
De perfecte plaats om even tot rust te komen in de drukke stad, te studeren en te genieten. Ik was er op een wisselvallige dag qua weer maar ik kan me voorstellen hoe het is om je even in het gras te vleien en om weg te dromen.
En ga je binnen (wat ik heel kort deed – de gelijkvloerse verdieping kan je gratis bezoeken) ontdek je een prachtig historisch gebouw, met mooie gewelven en pandgangen, kan je zelfs iets drinken in de honesty bar, iets kopen in de toegankelijke shop als steun of een tentoonstelling meepikken. In het voorjaar/zomer loopt de tentoonstelling WOLF.
Wil je nog iets langer vertoeven op deze plek, dan ligt het Huis van Kina (een afdeling van de wereld van Kina) vlak naast deze abdij. Dat is een natuurmuseum waar je kan ontdekken hoe het leven op aarde zich ontwikkelde. Het is ook langs dit binnenplein dat je doorwandelt naar de tuin, waar je gratis kan vertoeven tijdens de openingsuren.
***
Daarna liet ik mijn auto staan en zette ik mijn pad te voet verder naar mijn derde bestemming. Voor mensen die de tuinen zouden bezoeken met iets grotere kinderen, kan het al eens leuk zijn om ze kennis te laten maken met de studentenomgeving. Dan kan het gaan over ‘Upkot’ of ‘wat zou je later willen worden'. Om mijn middaghonger te stillen ging ik binnen bij The Corner en bestelde ik mij een superlekker dagsoepje met brood. Ik zat pal op het middaguur tussen de studenten, maar niemand stoorde zich aan de anonieme reporter. Een leuk trendy zaakje op de hoek van de Overpoortstraat met vriendelijke bediening en ideaal voor een verzorgde lunch. Ik wandelde verder richting Citadelpark. En neen dat was niet mijn laatste doel, maar wel…
De plantentuin bij het GUM
Wow, dat was mijn grootste verovering van de dag. Van zodra je de drukke straat verlaat, het hekken binnengaat, hoor je de vogeltjes, de eendjes in de vijver en weet je zelfs niet meer dat je in Gent bent. Een prachtige tuin met 10.000 plantensoorten, allemaal mooi beschreven met naambordjes, aangelegde paadjes, bankjes. Alles wat je verwacht van een tuin. De tuin kan je gratis bezoeken tijdens de openingsuren. Er zijn ook 4000m² serres, van tropisch tot subtropisch; hiervoor moet je wel een tijdslot aanvragen.
Er zijn zones waar de planten en bomen verzameld zijn volgens werelddelen bv. Noord-Amerika, Azië, … Ontmoet er ook de bananenfamilie, ontdek de fenologie maar geniet vooral van iedere hoekje met respect voor deze aanleg en verzameling.
Een echt rustpunt voor mens en dier (dat zal je wel merken aan de foto’s); een ware verrassing voor wie Gent (nog) niet kent. Ik zag ook een student tussen de kruiden op een bankje, een man die foto’s nam net zoals ik. Heel eenvoudig allemaal, maar zo puur en anders dan wanneer je enkel van plan bent om tuinen te bezoeken en zoekt naar groen in de stad. Je leert er sowieso bij!
En ga je binnen (maar dat kan niet op woensdag) dan kan je sowieso wel een tentoonstelling meepikken of een rondleiding aanvragen. Op de website van GUM Gent vind je alle info want er valt altijd wel iets te beleven.
Wil je langer vertoeven op deze plek? Dan vind je aan de overkant van de straat het MSK en SMAK.
***
Daarna wandelde ik terug naar mijn wagen. Onderweg kwam ik nog een leuk adresje tegen: eet- en koffiehuis Cozette, een ontmoetingsplekje voor jong en oud met leuke gerechtjes op de kaart. En ze hebben ook taartjes 😊
Praktische noot: 7830 stappen op de teller, mijn energie kreeg een boost!
Sfeer en gezelligheid: een voldaan en verrassend gevoel, alsof ik voor het eerst deze magische tuinen ontdekt heb
Pak jij het ook eens aan op die manier? Of welke toonstelling pik jij mee?