Steenbrugsestraat 26
- Loppem 8210
Zin om eens te verdwalen in een groen, authentiek doolhof? Plezier voor jong en oud!
Meer weten?
Kom mee verdwalen in het 19de eeuws doolhof in Loppem. En het is niet zomaar een doolhof maar één van de weinige 'echte' van België. Een activiteit die je met één woord kan omschrijven als: spannend! Met alleen maar leuke kenmerken; een authentiek zoekspel, buiten in de natuur, geheugentraining en dat allemaal wandelend! Een activiteit voor alle leeftijden en... om ter eerst bij de boom?
Het weer was niet ideaal, maar mijn dochter van 17 jaar en ik waren toch op post in Loppem om een 'ingewikkeld spel' te spelen. Vroeger werd een doolhof aangelegd voor vermaak én het verwees naar het leven dat ook vol zat met kruispunten, dwaalsporen en dilemma's. Het is een stelsel van paden dat via omwegen naar het doel leidt. En het doel is hier het midden met hoge boom bereiken.
Het Doolhof van Loppem is ontworpen in 1873 door de twee kinderen van Caloen en is 2000m² groot. Veel doolhoven zijn verdwenen, omdat het onderhoud duur of intensief is of dat een tuin bij een kasteel ondertussen anders wordt aangelegd. Maar dit hier wordt momenteel systematisch onderhouden door de gemeente Zedelgem en blijft gelukkig bestaan.
Kom je het kasteelpark binnen vanaf de grote baan, dan ligt de toegang tot de doolhof meteen aan de linkerkant. Je vindt er enkele pancartes met een stukje geschiedenis en via het hekken kom je aan een klein huisje, het loket. Ik had afspraak met Paul, de vrijwilliger van dienst die de doolhof openhoudt op zaterdag- en zondagnamiddag. In bepaalde vakanties zijn ze meerdere dagen open; in de zomervakantie iedere dag.
Het kleine huisje is het loket en is meteen ook het verkooppunt van frisdrankjes en ijsjes.
Paul heette ons van harte welkom en zei meteen dat we moesten genieten van onze zoektocht. Hij wees naar de boom in het midden van de doolhof, want die moesten we uiteraard bereiken. Normaal gesproken doe je deze zoektocht in een uur tijd; dat wil zeggen naar het midden en terug. Eén geruststelling, hij houdt het in de gaten of je effectief het midden haalt en ook terug uit de doolhof geraakt :-) Het is zelfs zo dat hij soms met de megafoon tot in het midden gaat om af te roepen dat de doolhof zal sluiten en om te zien of iedereen de weg terugvond.
Een tweede geruststelling is dat er ook paniekpoortjes zijn. Dat zijn zo van die oude tuinhekkens met een slot; die hij kan openen mocht je in paniek zijn of als er zich iets voordoet.
Paul vertelde ons een leuke anekdote van een man die afkomstig was van Brussel en die op bezoek was in West-Vlaanderen; en meer specifiek beland was in de doolhof van Loppem. Maar één probleem, die man slaagde er niet in om het midden te bereiken. Het spel hield hem bezig en hij moest en zou de weg vinden, maar moest naar huis wegens sluitingstijd. De volgende dag stond hij daar opnieuw en hij heeft er nog drie uur over gedaan, maar het is hem uiteindelijk gelukt!
Mijn dochter en ik bereikten het midden in 20 minuten, wat op zich vrij vlot was. En ook een 17-jarige kan nog een vreugdesprongetje maken als je het midden bereikt, daar ben ik getuige van geweest. Je kan er even pauzeren, er zijn eenvoudige banken voorzien en er staat een vuilbak.
Al eens bij stilgestaan dat Paul ook die doolhofroute moet doen om de vuilbak te ledigen?!
Vanaf het midden keken we even over de hagen heen naar het kleine huisje, ons eindpunt of zeg maar, terug naar start. En als je nu denkt dat je nog perfect de weg weet om terug te lopen, dan heb je het mis. We haalden de finish in net geen vol uur.
De terugweg verliep iets minder vlot, we zijn veel moeten teruglopen naar een bepaald punt om daar een nieuwe gang te proberen. Mijn dochter zei op een bepaald moment om te splitsen en elk een optie te proberen! Maar eerlijk, alleen zou ik nooit in een doolhof lopen. Het is best wel intrigerend hoe je hersenen werken en je lijf een beetje gespannen is.
Bij het schrijven van mijn reportage kwam ik plots op het volgende idee. In plaats van gewoon in groep de weg te zoeken naar het midden, kan je het eigenlijk soms nog leuker maken en bijvoorbeeld werken in thema of er een actiepuntje aan toevoegen.
Mama van Hanne (2007), in relatie, kreeft, creatief, favoriet cijfer is 6, blogger, woont in bosrijke omgeving waardoor wandelen in 1-2-3 mogelijk is, houdt van lekker eten, magazines lezen, luisteren, administratie en flexiwerk, reizen zit in haar bloed en wil via Riebedebie leuke tripjes tot bij jullie brengen.