Hotelruïne Vrijbroekpark feestelijk geopend als nieuwe belevingsplek

Natuur, erfgoed en kunst komen samen op deze unieke locatie in Mechelen! 

In februari werd de iconische hotelruïne in het Vrijbroekpark officieel geopend. Wat ooit een onafgewerkt bouwwerk was, is nu een unieke rust- en wandelplek waar natuur, geschiedenis en kunst hand in hand gaan. De indrukwekkende site, met een boomkruinenpad, een panoramisch uitkijkplatform en een open structuur, nodigt bezoekers uit om op ontdekking te gaan en de fascinerende geschiedenis van de ruïne te beleven.

Een feestelijk openingsweekend voor het grote publiek

Tijdens het openingsweekend in februari konden bezoekers de vernieuwde hotelruïne op een bijzondere manier ontdekken. Op het programma stonden onder andere een graffitiworkshop, een kinderzoektocht en de bouw van een vleermuizenhotel

Vlaams minister van Toerisme Melissa Depraetere benadrukt de meerwaarde van het project:
"Het opknappen en toegankelijk maken van de hotelruïne is een grote meerwaarde voor het drukbezochte Vrijbroekpark. Het indrukwekkende wandelpad door de bomen en het uitkijkplatform maken dit de ideale plek in Mechelen voor een uitstap. Een plek voor jong en oud om zorgeloos te genieten, zowel voor wandelaars als fietsers. Dat er daarnaast ook rekening gehouden wordt met de ‘kleine hotelgasten’ zoals vleermuizen en andere dieren, is een extra troef voor de natuur in Mechelen.”

Nu is de hotelruïne dagelijks toegankelijk tijdens de openingsuren van het park.

V.l.n.r. Daniël Josten van Agentschap Natuur en Bos, Gedeputeerde Jan De Haes, Gedeputeerde Mireille Colson, Lieve Stoops directeur van het Vrijbroekpark, Gedeputeerde Luk Lemmens, Thijs Verbeurgt van kabinet Depraetere-  Copyright: Provincie Antwerpen
V.l.n.r. Daniël Josten van Agentschap Natuur en Bos, Gedeputeerde Jan De Haes, Gedeputeerde Mireille

Een bijzondere invulling voor elke verdieping

De hotelruïne is meer dan een blikvanger in het Vrijbroekpark. Dankzij een doordachte herontwikkeling wordt de site een plek waar bezoekers kunnen leren over het verleden, genieten van de natuur en zelfs kunst ontdekken. Elke verdieping heeft een eigen unieke invulling:

  • Benedenverdieping: een toevluchtsoord voor dieren
    Dit deel blijft ontoegankelijk voor het publiek en dient als een beschermde habitat voor vleermuizen, knaagdieren en amfibieën. Speciale voorzieningen zoals een amfibievijver en een muizenhotel dragen bij aan de biodiversiteit van het park.
  • Eerste verdieping: een mix van erfgoed en kunst
    Bezoekers krijgen hier een inkijk in de oorspronkelijke plannen van het hotel en kunnen de authentieke graffiti bewonderen, met werken van onder andere Gijs Vanhee, Dzia en Tuch.
  • Tweede verdieping: een adembenemend uitzicht
    De ruïne bereikt haar hoogtepunt met een uitkijkplatform, vanwaar bezoekers een prachtig panoramisch zicht hebben op het park en de omliggende natuur.

Een toekomst vol beleving en educatie

De hotelruïne zal de komende jaren een bijzondere rol spelen in het Vrijbroekpark. Informatieborden en gegidste wandelingen zullen bezoekers en schoolgroepen meenemen in de rijke geschiedenis van de site en de biodiversiteit die er te vinden is. De ruïne is niet enkel een plek om tot rust te komen, maar ook een educatieve en culturele hotspot in Mechelen.

Met dit project bewijst de provincie Antwerpen hoe erfgoed, natuur en recreatie op een duurzame en inclusieve manier samengebracht kunnen worden. De hotelruïne is opnieuw een plek van verwondering en ontmoeting, klaar om ontdekt te worden door jong en oud!

Meer info