Sprookjesbelevingen op Open Monumentendag

Kastelen zijn echte publiekslievelingen op Op Open Monumentendag. We zetten de mooiste en imposantste hier voor jou op een rijtje.

Het kasteel van Beersel

Muziek, een leuk pop-up café, een stralende tuin en enthousiaste vrijwilligers. Het wordt tof in den hof van De Hofkamer. Het kasteel is GRATIS te bezoeken van 10u00 tot 18u00. Van 11u00 tot 17u00 zijn er demonstraties van oude volksambachten.

Heksenvertellingen in Laarne

Vanaf 13u ben je welkom op het verhalenparcours over de Heksen van Laarne. Vertellers voeren je 400 jaar terug in de tijd, toen de winters bitterkoud waren en zomers veel te nat, toen oogsten mislukten, ziektes uitbraken en plunderende soldaten de streek onveilig maakten. Geruchten deden de ronde dat de duivel ermee gemoeid was. Ook in Laarne werd gefluisterd dat enkele mensen uit het dorp hun ziel aan de duivel verkocht hadden en mensen en dieren betoverden. Het duurde niet lang vooraleer de kasteelheer de eerste verdachten liet oppakken, ondervragen en folteren … 

100 jaar Rivierenhof: ontdek het Sterckshof

Kasteel Sterckshof maakt, met zijn slotgracht en vele torentjes en kantelen, een romantische indruk en wekt de nieuwsgierigheid. Al in de 14e eeuw stond hier het goed Hooftvunder, waar de ridders van Deurne verbleven. In 1524 bouwde Gerard Sterck, raadgever en bankier van keizer Karel V, er zijn kasteel. Stilaan verviel het gebouw, tot het begin 20e eeuw enkel nog dienst deed als boerderij. Toen de provincie Antwerpen het landgoed in 1921 kocht, ontstond al snel het idee het kasteel herop te bouwen in al zijn glorie. Sinds 1938 deed het dienst als Museum voor de Vlaamse Beschaving, later Museum voor Kunstambachten en nog later Provinciaal Zilvermuseum. In 2014 sloot het Sterckshof de deuren als museum. Sindsdien werd het een vrijplaats voor creativiteit en kunstenaars.