5 vrolijke uitstapjes om de herfst in te stappen

Arboretum

Voel je het ook? De bladeren vallen van de bomen en kleuren het landschap, kastanjes liggen op de grond klaar om opgegeten te worden en af en toe worden we nog getrakteerd op een streepje zon. Benieuwd waar we jullie deze herfst naartoe willen sturen?

1. Vier de herfst met een herfstpicknick
Niets is ontspannender dan buiten spelen in de frisse lucht, de natuur ontdekken en beleven, een bioboerderij bezoeken en spelen in het bos. In domein De Averegten in Heist-op-den-Berg kan je de herfst à volonté vieren. Een toppertje is natuurspeelplaats De Hobbeldonk: geen voorgevormde speeltuigen maar zelfgemaakte constructies met zand, water, boomstammen en wilgenhutten. Een heerlijke plek waar kinderen uren kunnen vertoeven, lekker vuil kunnen worden en waar ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Afsluiten doe je gezellig samen met een herfstpicknick, want op het domein staan tal van picknicktafels en tentjes. Versier je tafel met mooie herfstbladeren en andere herfstschatten die je onderweg gevonden hebt en feest ze gezellig buiten.
Meer info vind je hier of via www.averegten.be

2. Ga naar Tervuren tijdens het mooiste seizoen van ’t jaar
Trek je wandelschoenen aan en ga naar het Zoniënwoud, dit bos verwelkomt elk jaar 1,5 miljoen bezoekers en is erkend als Unesco-werelderfgoed! Je kan er wandelen maar ook fietsen of zelfs paardrijden. En test vooraf je kennis via een quiz in het toeristisch bezoekerscentrum. Een rondleiding met gids kan je trouwens hier reserveren. Er zijn ook andere mogelijkheden om Tervuren in groep te bezoeken. Een gratis plan is verkrijgbaar in het toeristisch bezoekerscentrum.

3. Doe de paddenstoelenwandeling op de Kesselse Heide
Paddenstoelen komen voor in alle vormen en kleuren, in groep of haast onzichtbaar, soms lekker, soms giftig. Ga mee op stap voor een leerrijke wandeling in het Provinciaal Groendomein Kesselse Heide waarbij geen vraag over paddenstoelen onbeantwoord blijft. Schrijf in voor de kinderwandeling (6 tot 12 jaar) en/of de wandeling voor volwassenen. Beide wandelingen gaan gelijktijdig door in samenwerking met Natuurpunt De Wielewaal.
Alle info vind je via www.provincieantwerpen.be >Kesselse Heide

4. Genieten van de herfst in het Nationaal Park
Wisten je dat wij een Nationaal Park hebben in Vlaanderen? Het enige Nationaal Park in Vlaanderen strekt zich uit over de Limburgse gemeenten Dilsen-Stokkem, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, Genk en As. Met zijn 5700 hectare puur natuur staat het Nationaal Park garant voor dagenlang ontdekkingsplezier, zeker in de herfst! Je vindt er onder andere zeldzame planten en dieren. Het beheer van deze natuurlijke schat is in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, ruiteren... of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois. Het Nationaal Park Hoge Kempen ontdek je best via één van de zes toegangspoorten: Lieteberg in Zutendaal, Kattevennen in Genk, Pietersheim in Lanaken, Station As in As en Mechelse Heide en Connecterra in Maasmechelen. Je vindt hier telkens een bezoekersonthaal, parking, horeca en bijkomende attracties. Elke toegangspoort is opgebouwd rond een ander thema en geeft je telkens een andere kijk op het Nationaal Park. Zo krijg je 1 Nationaal Park, 6 keer anders!
Meer info vind je hier

5. Herfstspeurtocht : Op Eikentocht 
Wist je dat er in Arboretum Kalmthout meer dan honderd verschillende eiken groeien?  Zin om mee op eikenjacht te gaan? Volg herfstblaadjes en vruchten doorheen de tuin en je komt ze als vanzelf tegen.  Onderweg speel je spelletjes en kom je voor raadsels te staan. Je ontdekt hoe onze zomereik en wintereik aan hun namen kwamen en je maakt kennis met exotische bomen met eigenaardige eikels, bizarre bladeren en gekke schorsen.  Trek je jas en wandelschoenen aan en zet je beste speurmuts op. Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar en hun familie.
Meer info vind je hier

 

Foto: Plantentuin Meise