5 x winterexpo's met een WOW-factor

Niets leuker dan een museum induiken wanneer het buiten regent of de temperaturen onder het vriespunt dalen. Wij zetten de allerleukste tijdelijke tentoonstellingen op een rij die jij kan bezoeken tijdens de extra lange kerst- of krokusvakantie. Al moeten we je wel waarschuwen: sommige expo’s uit dit lijstje gaan buiten door. 

Orient Express

Expo 1: Klim aan boord van de Oriënt Express in Train World

De Oriënt Express was een beroemde luxetrein, die in de 19de en 20ste eeuw passagiers van Parijs helemaal tot in Istanbul bracht. Als je ooit al eens een detectiveboek van Agatha Christie las, dan doet die naam waarschijnlijk een belletje rinkelen. Maar wist je dat de geestelijke vader van de Oriënt Express een Belg was? Op de expo in Train World in Brussel ontdek je alles over het levenswerk van de Luikse ingenieur Georges Nagelmackers, terwijl je wegdroomt bij anekdotes van bekende en onbekende reizigers.  

Train World - Station Schaarbeek 
t/m 17 april 2022 
Een bezoek aan de expo is inbegrepen in de ticketprijs 
Prijzen: -6 jaar: gratis / 6-12 jaar: 9 euro / 13-17 jaar: 11 euro / 18-66 jaar: 14 euro / +67 jaar: 11 euro  

Expo 2: Liefde in tijden van oorlog in Talbot House

We schrijven 1915. In Groot-Brittanië bloeit er iets moois tussen de 21-jarige Geoffrey en de 17-jarige Edith. Na amper 4 afspraakjes is het duidelijk dat er romantiek in de lucht hangt. Helaas stuurt de oorlog Geoffrey naar de Westhoek en kan het duo enkel via briefpost contact houden. De prachtige kaartjes, vol met spannende verhalen en emotionele liefdesverklaringen, vertellen een warm en authentiek liefdesverhaal in een dolgedraaide wereld. Tijdens de tentoonstelling “Cheerio darling” kom je letterlijk oog in oog te staan met het koppel van toen en de wereld waarin ze leefden. Nadien krijg je ook de kans om hun verhaal te ontdekken in het landschap van vandaag. 

Talbot House - Poperinge 
Van 11 december 2021 tot eind 2022 
Een bezoek aan de expo is inbegrepen in de ticketprijs 
Prijzen: -7 jaar: gratis / 7-18 jaar: 6 euro / 19-65 jaar: 10 euro / +65 jaar: 9 euro  

Coffee expo plantentuin Meise

Expo 3: Een boon voor koffie in Plantentuin Meise

Zwart, met een wolkje melk of een klontje suiker: wat zouden we zijn zonder onze koffie?! Voor ons een bakje troost of een shotje cafeïne, voor miljoenen gezinnen in het Zuiden hun belangrijkste bron van inkomsten. De koffieplant en zijn familieleden zijn ook één van de belangrijkste onderzoeksthema's van Plantentuin Meise. De expo ‘Straffe Koffie’ combineert geschiedenis, tradities, plantkunde en wetenschappelijk onderzoek en neemt je mee op een ontdekkingsreis naar de vele aspecten van je dagelijkse kop koffie.  

Plantentuin Meise 
Nog tot 18 april 2022 
Een bezoek aan de expo is inbegrepen in de ticketprijs 
Prijzen: kinderen -5 jaar: gratis / kinderen 6-17 jaar: 3 euro / volwassenen: 9 euro 

Africamuseum

Expo 4: De vergeten geschiedenis van de mensenzoo’s in het AfricaMuseum

Een zoo, maar dan met mensen in plaats van dieren: we kunnen het ons amper voorstellen, maar vanaf het begin van de 19de eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog was het een praktijk die vaak voorkwam. Koloniserende landen overal ter wereld hebben naar schatting 30.000 Afrikanen, Native Americans, Aboriginals en Aziaten te kijk gezet in reizende tentoonstellingen. Naar die exotische taferelen kwamen meer dan 800 miljoen nieuwsgierigen kijken. 

Van dit vergeten hoofdstuk uit de geschiedenis zijn nog vele sporen bewaard in de vorm van affiches, postkaarten, tekeningen en gefilmde getuigenissen. De tentoonstelling “Menselijke Zoo Humain” legt ook de link met racisme anno 2021, en is daardoor extra relevant. 

AfricaMuseum Tervuren 
tot 6 maart 2022 
Prijzen: Kinderen -18 jaar: gratis / +18 jaar: 12 euro / +65 jaar: 6 euro 

Insectopia

Expo 5: Reusachtige kriebelbeesten bij Insectopia in Technopolis

In Insectopia, het bos achter Technopolis, wonen maar liefst 32 uit de kluiten gewassen kriebelbeesten. Een bosmier die sterker is dan een bodybuilder, een kakkerlak die sist als een slang, een vuurvliegje dat niet bang is van het donker, een termiet die gek is op hout, ... In Insectopia vind je de meest fascinerende insecten.   

Voor deze gloednieuwe buitententoonstelling mag je je vergrootglas en je vangnet thuis laten. Video’s en luisterverhalen wijzen je de weg doorheen ons buitengewone insectenbos. En ben je 6 jaar of ouder? Dan kan je aan de ingang een gratis doe-boekje boordevol opdrachten oppikken om je zoektocht nog spannender te maken.  

Technopolis Mechelen 
tot september 2022 - toegankelijk op woensdag, zaterdag & zondag en elke dag tijdens de schoolvakanties 

Let op: een bezoek aan Insectopia is niet inbegrepen in de ticketprijs. Een apart ticket kost 8 euro, er zijn ook voordelige combitickets.