Check onze anti-verveelgids voor de herfstvakantie

De grote vakantie is nog maar net achter de rug en daar is alweer de volgende schoolvakantie. Inspiratieloos maar wel zin om erop uit te trekken, wat dacht je van één van deze 7 fijne uitstapjes om met kinderen te doen:
 

t rex dinomuseum

1. Bezoek de dinotastische tentoonstelling in het Museum voor Natuurwetenschappen

Vergeet beelden, films en mythes! Deze tentoonstelling laat je live kennismaken met dit fascinerende dier. Zodra je binnenkomt, sta je oog in oog met een vrouwelijke T. rex van 67 miljoen jaar oud. Haar naam is Trix en ze verwelkomt je... in aanvalspositie! Haar skelet (een 3D-print van hoge wetenschappelijke kwaliteit) is absoluut verbluffend.Paleontologen groeven haar op in Montana (VS) en onderzochten haar gefossiliseerde botten en de gesteenten waarin ze is gevonden.Ontdek al spelend en al luisterend in welk tijdperk Trix leefde, wat ze at, hoe ze aan haar verwondingen kwam en hoe oud ze was toen ze stierf. Maar daar houdt de expo niet op. Er valt nog veel meer te ontdekken over het leven van deze toproofdieren uit het krijttijdperk: hoe snel konden ze lopen? Hoeveel aten ze? En welke verleidingsmoves gebruikten ze? Duik dieper in de expo en ga op zoek naar antwoorden! Spring op de fiets en probeer een woeste T. rex voor te blijven, of grijp een spuitbus en kleur er eentje in! Toon je beste dinodans en verleid Trix! Ben je ondertussen een echte ‘T. rexpert’? Test je kennis met een hilarische quiz, als afsluiter.

Deze tentoonstelling met 12 doeactiviteiten – elektrospel, microscoop, video’s, een quiz en andere uitdagingen – is een hele belevenis!

Ontworpen voor kinderen vanaf 5 jaar, maar de expo zal álle dinofans plezieren!

Rivierenhof de grote schijn

2. Geniet van De Grote Schijn in Rivierenhof Deurne

Op een boogscheut van de stad Antwerpen kom je tijdens de herfstvakantie op adem in een magisch mooi stukje natuur: het Rivierenhof. Volgende week wordt het park nóg wat magischer, tijdens ‘De Grote Schijn’. Het lijkt wel alsof het park besprenkeld werd met toverstof: achter iedere boom wacht een nieuwe verrassing. Bomen lijken tot leven te komen, planten begroeten je met hun klanken en zwammen krijgen een lichtgevende gloed terwijl water in de omgekeerde richting loopt.

De Grote Schijn neemt je deze herfstvakantie mee voor een zinnenprikkelende tocht door het donker. Niet zómaar een wandeling, maar één groot totaalspektakel waarbij je geniet van de pracht en kracht van de natuur in duizenden geuren en kleuren. Tijdens de 2 kilometer lange wandeling ontdek je de mooiste hoekjes en plekjes van het park. Het hele parcours is één grote beleving: indrukwekkende technieken voeren je van de ene mysterieuze verrassing naar de andere. Een uniek audiovisueel spektakel brengt een verhaal zonder woorden, met innoverende snufjes en lumineuze emoties. Jij wandelt. Het park verwondert.

  arboretum
  arbor

  3. Ga op Eikenjacht in Arboretum in Kalmthout

  Wist je dat er in Arboretum Kalmthout meer dan honderd verschillende eiken groeien?  Zin om mee op eikenjacht te gaan? Volg herfstblaadjes en vruchten doorheen de tuin en je komt ze als vanzelf tegen.  Onderweg speel je spelletjes en kom je voor raadsels te staan. Je ontdekt hoe onze zomereik en wintereik aan hun namen kwamen en je maakt kennis met exotische bomen met eigenaardige eikels, bizarre bladeren en gekke schorsen.  Trek je jas en wandelschoenen aan en zet je beste speurmuts op. Voor kinderen tussen 4 en 12 jaar en hun familie

   

  gallo romeins museum

  4. Ga mee met een Supergids naar het Gallo-Romeins Museum

  In het Gallo-Romeins Museum staan deze herfstvakantie opnieuw Supergidsen paraat.
  Zij brengen jong en oud in de ban van het verre verleden. Het Gallo-Romeins Museum wil van elk museumbezoek een unieke en betekenisvolle ervaring maken. Daarom zet het tijdens de herfstvakantie opnieuw Supergidsen in. 

  Kinderen en hun (groot)ouders worden uitgenodigd om samen de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ te (her)ontdekken. Tijdens hun bezoek kiezen ze hun favoriete voorwerpen. Voor wie hierover extra info wil, staat er in elke zaal een Supergids paraat. Die allesweter beantwoordt vragen en gaat met de bezoekers in gesprek. De Supergids legt helder en duidelijk uit hoe het er in het verre verleden aan toeging. Hoe bracht de prehistorische mens water aan de kook? Waarom schakelden de jagers-verzamelaars over op een landbouwbestaan? Met welke nieuwe voedingsmiddelen maakten onze voorouders kennis in de Romeinse tijd? Steeds is er interactie met het publiek. De Supergidsen zetten bezoekers aan om linken te leggen met vandaag.
  De Supergids laat kinderen zich inleven in lang vervlogen tijden. Een hele reeks materialen en werktuigen ligt daarvoor klaar. En wie het voelt kriebelen, mag zelf creatief aan de slag gaan. Je kan je handen beschilderen met oker en een mozaïektegel maken.

  Escape room MOT

  5. Test de Escape Room in 't MOT eens uit

  Deze escape room in MOT Grimbergen voor kinderen en tieners brengt je terug naar een arbeiderswoning van zo’n 100 jaar geleden. Het is putje winter en het vriest. De voorraad steenkool om de kachel mee te stoken raakt uitgeput. Kan jij op tijd het 'zwarte goud' vinden? Of verkleum je tot op het bot… De deur gaat dicht (maar niet op slot) en het spel begint. Aan de hand van puzzels en raadsels moet je een uitweg zien te vinden. Slaag je er in om de kamer binnen de tijd te verlaten?

  Een leuke activiteit gezinnen met kinderen en tieners!

  fregje c-mine

  6. Fregje's voor altijd zeven-verjaardagsfeest in C-mine in Genk

  Toevallig, want Fregje is ook zeven jaar. Voor altijd. Dat gaat zo in Wondergrond.
  Omdat Wondergronders niet ouder worden, vieren ze hun verjaardag eigenlijk nooit.
  Fregje vindt dat bijzonder jammer…

  Omdat ze nu al voor de zevende keer geen bezoek krijgt, geeft boezemvriend Timmy stiekem toch een feestje! Iedereen is uitgenodigd op het verrassingsverjaardagsfeest.
  Maar eerst moeten we helpen met de voorbereidingen!

  Ben je er klaar voor?

  Het parcours van C-mine expeditie wordt ingevuld met feestelijke en geestige installaties die te maken hebben met verjaren. Op z’n Wondergronds, natuurlijk.

  griezelwandeling lier

  7. Ga op griezelwandeling in Lier

  Echte durvers zullen gek zijn op de nieuwe griezelwandeling “Sidderen en beven in Lier”. Deze wandeling vertelt het verhaal van Anneke, een meisje van 14 die onterecht als heks wordt beschuldigd. Om Anneke van de brandstapel te redden, heeft ze de hulp nodig van kinderen. Door het uitvoeren van allerlei opdrachten, verzamelen de kinderen ingrediënten voor een toverdrankje en woorden voor een toverspreuk. Als ze deze woorden op het einde van de tocht uitspreken over de Grote Markt, lukt het dan om Anneke te redden?

  De wandeling is digitaal te vinden op de ErfgoedApp van Faro.
  In het bijhorende boekje staan extra verhalen die de kinderen helpen bij het zoeken van de toverdrank en toverspreuk.
  De app kan ook zonder boekje gebruikt worden, maar mét boekje is het praktischer voor o.a. het noteren van de gevonden antwoorden.

  De griezelwandeling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.