De herfstvakantie hitlijst: 12 uitstapjes om te ontdekken

De herfstvakantie staat voor de deur, en met zijn betoverende kleurenpalet en milde temperaturen, biedt ook dit seizoen de perfecte gelegenheid om eropuit te trekken en volop te genieten. In dit artikel delen we 10 bruisende ideeën om de herfstvakantie van dit jaar onvergetelijk te maken. Dus pak je sjaal en je favoriete pumpkinspice-latte en laten we samen de herfstvakantie omarmen!

Provinciaal Domein De Gavers - Geraardsbergen

Het is weer die heerlijke tijd van het jaar! Kom tot rust, ontwaak en ga eropuit tijdens de herfstvakantie. Boek een overnachting in De Gavers krijg je een gratis herfst-doe-pakket cadeau. 

Wat houdt het herfst-doe-pakket in?

 • Escape-box-spel
 • 2 wandelroutes
 • Herfstzoektocht
 • Knutselpakketjes Halloween en natuur
 • Ravotten in het speelbos en de speeltuin
 • Gezelschapspelletjes af te halen in de receptie van de camping
 • Thematische decoratie
 • Snackje en drankje

📅 28/10 - 5/11

Meer info

Arboretum Kalmthout

Het Arboretum Kalmthout heeft twee geweldige activiteiten ter beschikking voor de herfstvakantie. Allen daarheen!

 1. Cyclamen Challenge - tekenwedstrijd

  Na het bewonderen van duizenden bloeiende cyclamen met hun prachtige bladeren, kun je deelnemen aan de Cyclamen Challenge, een tekenwedstrijd voor jong en oud. Deelnemers worden aangemoedigd om hun mooiste tekeningen in te sturen waarop cyclamen zijn afgebeeld vóór 5 november. Er is een speciale categorie voor kindertekeningen. Een jury zal de mooiste en meest originele inzendingen selecteren, die vervolgens in de herfst van 2024 een plekje zullen krijgen in een tentoonstelling in Arboretum Kalmthout.

  📅 nu - 5/11

  Meer info
   

 2. Herfstspeurtocht: Nootjes

  Speel met het hele gezin de herfstspeurtocht in Arboretum Kalmthout en kom lekker uitwaaien tussen de kleurrijke, dwarrelende herfstbladeren. Spring, huppel of wandel doorheen de tuin en sprokkel zoveel mogelijk herfstsymbolen bijeen die aan bomen en struiken wapperen. Onderweg dagen leuke opdrachten je uit om iets te doen, te bedenken, te raden of te tellen. Het thema van deze herfstspeurtocht is nootjes! Ben je helemaal klaar, dan wacht je een leuke verrassing. Trek je laarzen of wandelschoenen aan en geniet van een heerlijk dagje buiten.

   📅 nu - 5/11

  Meer info

Merghelynckmuseum - Ieper

Riebedebie ontving een interessant bericht vanuit het museum:

"Bonjour, jonge dames en jonge heren. Ik, lakei Charles Dupont de Boesinghe, heet jullie welkom in het huis van de adellijke familie Merghelynck. Maar als Madame het niet hoort, zeg maar gewoon: Karel Verbrugghe, uit Boezinge. Madame kwam op het knotsgekke idee om haar huis open te stellen voor… iedereen! Zo kan ze wijd en zijd pronken met alle kunstwerken in huis.  Hoor die rijkelui eens praten over ‘topstuk hier’ en ‘topstuk daar’. Maar volgens mij kennen ze er eigenlijk geen snars van. Ik stel voor dat wij, de normale mensen, voor eens en voor altijd beslissen wat nu het topstuk van dit huis is. Stap mee met mij door het Merghelynck Museum, geef een score aan elk topwerk en stem daarna op jouw absolute topstuk."

 📅 28/10 - 5/11

Meer info

Tabaksmuseum - Wervik

Belevingsvolle stadswandeling voor jong en oud

Tijdens de herfstvakantie zullen er unieke animaties zullen geprojecteerd op vier bijzondere locaties in het stadscentrum van Wervik, met korte wandelpaden die ze verbinden (ongeveer 3 km in totaal). Deze belevingstocht is geschikt voor gezinnen met kinderen en minder sportieve wandelaars. Bezoekers zullen eenvoudig hun weg vinden dankzij lichtbakens, originele bewegwijzering en een kaart.

De lichtwandeling is beschikbaar tijdens de herfstvakantie en kan dagelijks worden gewandeld van 18.00 tot 22.00 uur (op de eerste twee dagen pas vanaf 19.00 uur vanwege het zomeruur). De wandeling begint bij het Nationaal Tabaksmuseum en het is ideaal om te beginnen met een bezoek aan de tentoonstelling 'Smokebility,' met de indrukwekkende Nisiov-wagen van Ever Meulen, die een centrale rol speelt in de lichtwandeling.

Dit evenement is gratis toegankelijk, waardoor de stad bewust de toegang drempel laag houdt. Bezoekers kunnen echter ook overwegen om de betalende tentoonstelling in het Nationaal Tabaksmuseum te bezoeken. Het museum hanteert tijdens de vakantieweek speciale openingstijden (16.00 - 21.00 uur) om een combinatie met de lichtwandeling mogelijk te maken.

 📅 27/10 - 5/11

Meer info

De Schorre - Boom

Trek je schoenen uit en volg het “Barrevoetspad” in De Schorre. Dit blotevoetenpad is 850 meter lang, ligt verscholen in de natuur en is een prikkeling voor alle zintuigen. Je wandelt over mossen, kleibroden, modder, zachte kiezels, wol, hooi, noem maar op. Daarboven dien je vooral ook goed te voelen en te ruiken. Er zijn op het pad een 300-tal kruiden en geurplanten aangeplant, zoals kruiptijm, munt, citroenverbena. Aankomen doe je op het vlonderterras, waar je rustig de voeten kan wassen en de schoenen terug kan aantrekken. Een echte aanrader voor natuurliefhebbers en gezinnen.

 

Meer info

C-mine Genk

Na zeven jaar Wondergrond werd het tijd voor een opvolger. Tijdens de herfstvakantie transformeert C-mine in Gneistan: een magisch universum voor jong én oud!

Ruil de druilerige herfstdagen in voor een fabelachtig parcours boven en onder de grond. De kleine rebelse denker Gneis gaat in zijn uitgestrekte werkplaats op zoek naar vrije energie. Dat is energie die zomaar in de lucht zit en door iedereen gebruikt kan worden. Volg de Gneiswijzer, duik in een krachtenschacht, lees de sterren en daal mee af in fabelachtige diepten! Bereid je voor op een tocht vol indrukwekkende installaties, muziek, video, animatie, figurentheater en geluidskunst.

 📅 28/10 - 5/11

Meer info

Lieteberg - Zutendaal

Al plannen voor de herfstvakantie? Kom zeker een dagje genieten in en rond Bezoekerscentrum Lieteberg. Avontuur en plezier gegarandeerd voor jong en oud op ons Blotevoetenpad. Dompel je daarna onder in de fascinerende wereld van insecten in ons insectenmuseum Entomopolis en ontdek alles over vlinders in onze nieuwe tentoonstelling "De Vlinderschatkamer van Lieteberg". Komt de zon te voorschijn? Dan kan je inheemse prachtexemplaren spotten in onze Vlindertuin. Een onvergetelijke dag voor jong en oud! 

Meer info

Rivierenhof - Deurne

De Grote Schijn: een tocht door het donker

Een terugkerende waarde in het najaar: De Grote Schijn. Het is weer weer tijd voor een zinnenprikkelende tocht door het donker. Een unieke totaalbeleving voor jong en oud. Nieuw dit jaar is het pop-upkoor van Hans Primusz. Jij komt toch ook?

📅 26/10- 19/11

Meer info

Klein Strand - Jabbeke

Tijdens de herfstvakantie is er een heleboel te doen op het park. Kort samengevat: er komt een kermis, er zal kinderanimatie zijn met ons eigen team van animatoren, er zijn extra activiteiten voorzien rond Halloween. Zoals gewoonlijk zorgt de Happy Days voor een streepje muziek tijdens de weekends.

📅 27/10- 5/11

Meer info

Abdijmuseum Ten Duinen - Koksijde

Samen met Elisa Deleersnyder (Westhoek Academie Koksijde) maak je een modernere variant van de middeleeuwse geldbuidel! Je gaat dus aan de slag met leer. Dit is een gezinsactiviteit (minimum begeleiding van één volwassene). Vanaf 10 jaar.

📅 3/11

Meer info

BELvue - Brussel

In het BELvue museum is vanalles te doen tijdens de herfstvakantie! Laat je inspireren door de verschillende spellen voor kinderen en ga samen op verkenning in het museum: 

·  Mimi & Momo (3-5 jaar)

·  Ik ben de minister! (6-8 jaar)

·  Speelzak Marmaille&Co (voor gezinnen met kinderen van 6-12 jaar)

·  Op weg met Zeno (9-12 jaar)

·  Ben jij onze superheld/heldin? (8-12jaar)

📅 22/10 - 5/11

Meer info