De mooiste winterwandelingen van Vlaanderen vind je hier

winterwandeling

1. Winterwandelen in het Nationaal Park verrast je

Het enige Nationaal Park in Vlaanderen strekt zich uit over de Limburgse gemeenten Dilsen-Stokkem, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, Genk en As. Met zijn 5700 hectare puur natuur staat het Nationaal Park garant voor dagenlang ontdekkingsplezier. Je vindt er paarse heidevlakten, bossen, hoge toppen met prachtige vergezichten, zeldzame planten en dieren. Het beheer van deze natuurlijke schat is in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Bovendien verwent dit park de boswandelaars daar met extra verrassingen: denk aan vrolijke speeldieren voor kinderen en een bijzondere torenhoge uitkijkpost. De uitgestrekte zandvlakte en helderblauwe meertjes zijn restanten van de vroegere glasindustrie, maar worden nu helemaal ingepalmd door de natuur.


 

2. Inheems bomenparcours in Plantentuin Meise

Altijd magisch en zo indrukwekkend, de Plantentuin van Meise. Elk jaar weer zorgen de beheerders voor een uitgebreide activiteitenkalender. Ook in de herfst kun je er genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft. Hou je van de natuur in eigen land? Dan zul je maar wat graag het bomenparcours van de Plantentuin volgen. Tijdens de wandeling volg je een minder bekend deel van de tuin, maar het is nog zo charmant.

3. Winterwandelen in Bos aan Zee? Huh? Ja dat kan!

De Duinbossen strekken zich uit tussen Wenduine en Bredene. Het is een wandel- en natuurgebied van 157 ha. De uitgestippelde route verkent de omgeving van de Duinbossen tussen De Haan en Wenduine. Start- en eindpunt is het unieke tramstationnetje van De Haan. Je gaat naar de bossen via de “Concessie”, dat is een typisch romantische villawijk uit het begin van vorige eeuw. Je stapt langs het strand richting Wenduine tot aan de Spioenkop. Om opnieuw aan het vertrekpunt te geraken, loop je door de duinen, het Domeinbos, langs rustige wegen en de typische Anglo-Normandische villa’s.

4. Wandelen in het Kasteelpark van Gaasbeek

Wandel door het Kasteelpark van Gaasbeek en waan je terug in de middeleeuwen, toen jonkheren- en vrouwen door dit romantische park flaneerden. Het merendeel van het kasteelpark bestaat uit bos dat doorsneden wordt door brede wandelwegen. Wilde hyacint, bosanemoon en daslook trakteren je tijdens de lente op een prachtig kleurenpalet. Na een wandeling even wat cultuur opsnuiven? Bezoek dan de verschillende historische gebouwen of de unieke Museumtuin met de grootste en meest volledige collectie leifruitbomen. De Museumtuin is nog open met 31 oktober (van dinsdag tot en met zondag van 10u tot 18u, in oktober tot 17u). 

5. Winterwandelen langsheen het Planetenpad in Genk

Het planetenpad is een 1,4 km lange wandeling door het bosrijke Kattevennen. Maak kennis met de acht planeten van ons Zonnestelsel en geniet ondertussen van al het moois dat de natuur te bieden heeft.
Het zonnestelsel wordt hier 4 miljard keer kleiner voorgesteld dan in werkelijkheid.
Opgelet! Deze route is geen lus. De start is aan het bezoekersonthaal van Kattevennen. Terugkeren kan op twee manieren. Of je loopt het planetenpad terug af, maar dan in de omgekeerde richting of je volgt de groene wandelroute (totale afstand 4,5 km) tot aan het Bezoekersonthaal.