Een dagje Blankenberge

Een dagje Blankenberge

Een uitstap naar de zee is altijd een goed idee. Het weer klaart er vaak op en de zeewind doet altijd deugd. Dus vertrokken we op een grijze zaterdag in de paasvakantie naar Blankenberge. Blankenberge kennen we eigenlijk alleen maar van het liedje van Hugo Matthysen. Dus heel erg benieuwd wat we hier gingen ontdekken. 

“Blankenberge, Blankenberge, wonderschone stad. Ik wou dat ik in mijn achtertuin zo’n Blankenberge had”
Hugo Matthysen

Sea Life centrum

In de voormiddag trokken we naar het Sea Life centrum. Sea Life kennen we al ons hele leven maar we zijn er nog nooit geweest. Spijtig, want ik wou dat ik zo’n Sea Life Centrum in mijn achtertuin had!


Het Sea Life Centrum brengt je op een interactieve manier in contact met zeedieren en de onderwaterwereld. Je ziet er niet alleen een breed scala aan vissen, ze zitten vooral in mooie aquaria die mooi zijn uitgelicht. 
 

aquarium
aquarium
Sea Life

Het voedermoment

Rond 11 u was het tijd voor het voederen van de pinguïns, zeehondjes en de zeeotters. Je ziet, ze zijn er klaar voor, en wij ook!

Sea Life
Sea Life

Wie bekijkt wie?

De uitleg in drie talen duurde wat te lang voor onze jongste, dus verlieten we de groep en trokken naar de pinguïns en de zeehondjes. Een goed idee, want het was er natuurlijk extra rustig. Ik vraag me spontaan af wie nu wie bekijkt.

Sea Life
Sea Life
Sea Life
Sea Life

To the rescue!

Die zeehondjes zijn gewoon te schattig, en sociaal! Ze komen heel vaak piepen en je krijgt de indruk dat ze met je willen converseren (of is dat wishful thinking?). 

 

Over die zeehondjes trouwens, wist je dat Sea Life ook een zeehondenkliniek heeft die gewonde of zieke zeehonden opvangt en verzorgt? De zeehondenkliniek is niet toegankelijk voor toeristen maar de expo hierover is heel interessant. Wist je bijvoorbeeld dat dit begonnen is met een dierenarts die zieke of gewonde zeehonden in zijn badkuip opving?  En dat er sinds 98 al 611 (!) zeehonden zijn gered? Onze kinderen waren onder de indruk, niet alleen van de zeehonden die worden gered en terug vrijgelaten, maar ook van de omstandigheden waarin ze soms toekomen (met plastiek rond hun hals). 

Sea Life
Sea Life
Sea Life
Sea Life

Het hoogteparcours

Buiten heb je een hoogteparcours met touwen. Fijn als speelse afwisseling.. En met een grote glijbaan! 

Sea Life

Finding Nemo - De tunnel

Terug binnen hadden we de touch-pool, waar je op een interactieve manier kennismaakt met zeesterren en zeehonden-neusharen. Je kan het allemaal aanraken en krijgt er een heel heldere uitleg. Wist je bv. dat de clownvisjes (de nemo’s) geen voorgedefinieerd geslacht hebben? Maar hun geslacht kiezen in overleg met hun partner? Dat ze ook hun hele leven bij hun partner blijven? En mocht die komen te sterven, dat ze dan opnieuw kunnen veranderen van geslacht in overleg met hun nieuwe partner? 

 

En waar Nemo is, daar is Dory natuurlijk!

Sea Life
Sea Life
Sea Life
Sea Life
Sea Life
Sea Life

De paravang

Picknicken deden we op misschien wel op de mooiste plek van Blankenberge, met zicht op de jachthaven. 

Aan het begin van de paravang vind je er een mooie vers. Sta er zeker eens bij stil en probeer het misschien eens voor te lezen. Het is geschreven in een prachtig dialect. Een uitdaging, ook voor deze Zuid-West-Vlaamse. 

de paravang
de paravang
Z’hen in Brugge, hunder torre, z’hen in Gent hunder stein, mo da goedstik van ûs, dat heet er ginein. Da kunstwerk van ûs, da’s van eiste rang. Dadde, d’as ûze paravang
Jozef Hoenraet

Het Belle Epoque centrum

We trokken naar het Belle Epoque centrum, een museum gewijd aan de geschiedenis van de stad. Het museum zelf huist in een typische Belle Epoque villa (of eigenlijk drie villa’s) en herbergt diverse tentoonstellingen die de levensstijl, de mode, de kunst en de cultuur van deze periode weergeven. Aan het onthaal van het museum kan je verschillende wandelroutes doorheen de stad ophalen die je langs de verschillende Belle Epoque pareltjes gidsen doorheen de stad. Voor kindjes is er een ‘vind Belle’ wandeling. Deze namen we mee voor nadien. 

In het museum liep een tijdelijke tentoonstelling ‘Fietsen door de belle epoque’. Fietsen was enorm hip onder de rijke burgerij. Wij ontdekten hoe dit rijwiel vervlochten was met de Belle Epoque geschiedenis. Voor de kindjes was er een bingo waar men alle ‘prentjes’ moest aanvinken vooraleer de schatkist openging. Werkt altijd hier! 

Blankenberge
Blankenberge
Blankenberge
Blankenberge
Blankenberge
Blankenberge
Blankenberge
Blankenberge
Blankenberge
Blankenberge
Blankenberge

Een aanrader

Het museum is een echte aanrader. Via film, video, spel en tastbare objecten komt de Belle Epoque tot leven. Het is bovendien prachtig gerestaureerd, met authentiek behang, radiatoren, vloeren... Het is een ideaal vertrekpunt om de stad in te trekken op zoek naar de Belle Epoque restanten. 

Blankenberge
Blankenberge

Huisje van Majutte

Onze wandeling 'Zoek Belle' leidde ons langs het huisje van Majutte, een oud volkscafé in één van de oudste vissershuisjes van Blankenberge. 

huisje van majutte
huisje van majutte
huisje van majutte

Dijk-impressies

Tenslotte trokken we naar de dijk voor de velo-drome. De velo-drome wordt ieder jaar opgezet in de paasvakantie en je kan er met diverse gekke fietsen rijden op het houten parcours. Charmante en vintage leute! 

velodrome
velodrome
velodrome
velodrome
velodrome
velodrome
velodrome
velodrome
velodrome
velodrome
velodrome
Griet

Echtgenote en mama van Esmee (2013) en Billie (2017). Fotograaf in bijberoep maar ook in haar vrije tijd vind je haar met de camera in de hand. Houdt van momenten en het vastleggen van die momenten in tastbare herinneringen. Vertaalt graag uitstapjes in een reeks beelden.