Een weekendje Ieper: 6 tips voor een gezellige uitstap

Ieper, een prachtige stad waar ik al jaren niet meer ben geweest. Mijn herinneringen gaan terug tot de middelbare school, toen we er op uitstap gingen om meer te leren over de Eerste Wereldoorlog. Helaas blijft er vandaag amper iets over van die kennis... oeps... dus werd het tijd om de stad opnieuw te ontdekken. Samen met mijn vriend trok ik tijdens een herfstig weekend naar de stad in de Westhoek. Ben je benieuwd wat er te beleven valt? We geven je alvast 5 tips om zelf ook van een fantastisch weekend in de kattenstad te genieten.

1. In Flanders Fields Museum

We bezochten het In Flanders Fields Museum in Ieper als eerst. Met een audiogids en polsbandjes trekken we op pad en bezoeken we op een interactieve manier de tentoonstelling. Er is naast het basistraject ook verdiepende informatie beschikbaar en een verhalend parcours voor kinderen. Vraag aan de inkom zeker ook al een ticket voor de beklimming van het Belfort!

In dit oorlogsmuseum ontdekken we indrukwekkende verhalen en beelden van oorlogsgetuigen uit de Eerste Wereldoorlog, met aandacht voor het leed aan beide kanten. In het midden van ons parcours nemen we even een pauze van het oorlogsgebeuren. We ontdekken de trappen om het Belfort te beklimmen. 

Wil je meer informatie over het In Flanders Fields Museum? Lees dan zeker de uitgebreide reportages hieronder!

Verslag In Flanders Fields

Verslag van Riebedebie-reporter Griet

 

2. Belfort

Bezoek je het In Flanders Fields museum? Vraag er dan zeker een ticketje voor het Belfort bij! In het midden van het museum kan je even al het oorlogsgeweld vergeten terwijl je 231 treden beklimt! Maar geen zorgen, in het midden kom je op een verdiep met klokken. Ideaal als rustpauze! Eens we volledig boven zijn, kunnen we genieten van een prachtig uitzicht over de hele stad. We staan redelijk hoog, dus is de wind ook van de partij. We zien daar ook een verrekijker, wat is dat leuk!

 

3. Yper Museum

In het Yper Museum komt de boeiende geschiedenis van Ieper en de Westhoek tot leven, van eeuwen geleden tot het vandaag, en met behulp van interactieve media en bijzondere museumstukken. Je vindt er van alles; van archeologische ontdekkingen en kunstwerken tot zelfs een van de herkenbare kevertjes van Bellewaerde Park.

Een absolute topper voor wie graag naar een interactief museum gaat. Neen, ik bedoel niet dat dit alleen voor kinderen is. Wij als 26- en 28-jarigen hebben ons ook rotgeamuseerd met alle spelletjes en andere interactieve presentaties. We leerden op een leuke manier bij over de geschiedenis van de Kattenstad Ieper. Ja, we scanden ons bandje overal, en ja we speelden elk spel alsof ons leven ervan afhing. Het hoogtepunt van de uitstap? De ouderwetse foto's op het einde! Wat was dat lachen. Na drie pogingen beslisten we om ook anderen de kans te geven om foto's te nemen in het bankje. Ook het Iepers dialect leren was voor deze twee Oost-Vlamingen een hilarische activiteit.

Verslag Yper Museum

4. Wandelen door de stad

Zin in een stevige (of iets minder stevige ;) ) wandeling? Dan raad ik je zeker aan om eens langs de Toeristische Dienst te gaan. Ze hebben daar fantastische wandelkaarten klaarliggen. Kijk je liever online? Dat kan hier. Ik ben vooral benieuwd naar die Nutteloze Bordenwandeling...

Helaas kon ik geen grote wandeling doen, want het was nogal typisch Belgisch herfstweer... Maar ook zonder een kaart is het leuk wandelen in Ieper. Ik ging zelf even op pad in de stad en ontdekte op korte tijd leuke straatjes en gebouwen.

5. B&B @ ROOM's

Wij overnachten in B&B @ ROOM'S op enkele minuutjes stappen van het centrum. Dit is een geweldige b&b met een zeer vriendelijke gastvrouw. De B&B bevindt zich in een rustige straat en staat duidelijk aangeduid met een bordje. Ook de kamer met uitgebreide douche is fantastisch. Mijn vriend zei nog: "hier komt ik niet meer uit, ga maar alleen op pad."

Het ontbijt zelf is ook fenomenaal met alles erop en eraan. Wil je er nog een eitje bij? Dan bakt Nancy je maar al te graag een eitje.

6. Essex Farm Cemetry

Wist je dat er heel wat Britse toeristen naar Ieper komen? Ze zijn zelfs de tweede grootste groep, naast de Belgen. Veel Britse soldaten kwamen hier vechten, en helaas ook sterven. Daarom dat er vandaag wel 160 Britse militaire begraafplaatsen te vinden zijn rond Ieper. Als je met de auto komt, raad ik je aan om sowieso een begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog te bezoeken. Wij bezochten de Essex Farm Cemetry die sinds september 2023 tot het UNESCO Werelderfgoed behoort. De begraafplaats ontleent zijn naam aan een nabijgelegen boerderij die ooit geweest is. 

Wij stapten eens rond en bekeken de namen. Af en toe kwamen we een naamloos graf tegen, dan word ik even stil. Ik krijg een eng gevoel als ik weet dat hier iemand onbekend ligt. Misschien heeft de familie wel jaren gezocht naar deze persoon? Of heeft die persoon geen familie meer?

Praktische info

  • Wij parkeerden ons gratis op de Hoge Wieltjesgracht op slechts een straat van onze B&B. Maar als je liever in het centrum parkeert is dat zeker ook mogelijk. Er is voldoende parkeerplaats in de stad.
     
  • Kom je naar Ieper en valt het weer niet echt mee? Plan dan zeker een uitstap naar het Yper Museum en In Flanders Fields Museum. Je kan er wel een hele namiddag blijven!
     
  • Ieper is goed bereikbaar met de trein. Het station bevindt zich op slechts 10min stappen van het station.
Lore
Lore

Een 25-jarige creatieve duizendpoot met een passie voor taal, communicatie en toerisme. Een optimistische bezige bij die geniet van het leven :)