Hier loopt alles op wieltjes: 8 x uitstapinspiratie

Geen fan van statische musea of traditionele tentoonstellingen? Ook als liefhebber van alles wat bougeert, vind je sowieso je gading bij onze Vlaamse attracties & musea. Allez roulez, richting één van deze uitstaplocaties! 

1. Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde 
Geen discussie mogelijk: de Ronde van Vlaanderen, da’s de mooiste wielerwedstrijd van het jaar. In de expo in het Centrum Ronde van Vlaanderen neem je een duik in tal van epische koersverhalen over winnaars, net-niet-winnaars en hun entourage. Voor kleine wielerfans is er een apart parcours met een leuk opdrachtenboekje. En kom je hier met een groep naartoe? Dan kan je je laten gidsen door ex-profwielrenners als Johan Museeuw of Nico Mattan. 
www.crvv.be 


2. Robotland in Essen 
Dit educatieve doe-centrum in Essen staat helemaal in het teken van innovatieve transport- en robottechnieken. En het leuke is: je mag hier heel veel zelf doen. Altijd al eens een segway willen besturen of achter het stuur van een heftruck of bulldozer willen kruipen? Dit is jouw kans! 
www.robotland.tv 

Robotland

3.Karting Genk 
Of je nu voor de eerste keer in een kart stapt of het al vaker gedaan hebt, één ding is zeker: de adrenaline zal door je lijf gieren. Maak je keuze uit het fun- of procircuit, kruip achter het stuur en waan je heel even Max Verstappen. Samen met je kinderen karten? Dat kan, op voorwaarde dat ze minstens 1m25 groot zijn. 
www.kartinggenk.be 

4. Sven Nys Cycling Center 
Naar dit belevingscentrum in Baal ga je om de sfeer van de cyclocross op te snuiven. Neem een kijkje in de camper waar de veldrijders zich voorbereiden op de koers. Poseer voor de foto met je mooiste moddergezicht. Of probeer zelf hoe ver je met de fiets door de zandbak geraakt. Buiten het Sven Nys Cycling Center ligt het veldritparcours van de Grote Prijs Sven Nys, waar je na je bezoek nog verder kan oefenen. 
www.sport.be/svennyscyclingcenter 

Sven Nys
Copyrightl: Lander Loeckx

6. Oldtimermuseum Bossaert in Lo-Reninge 
Dit museum is een echte verborgen parel. Je vindt er een unieke collectie van bijna 100 oldtimers vanaf 1899 tot in de jaren '70. Loop daarna zeker ook eens binnen in de aangrenzende Stock Américain en de cafetaria. De couleur locale krijg je er gratis bij! 
www.oldtimermuseum.be 

5. Het Karrenmuseum in Essen 
Wat 50 jaar geleden begon als een uit de hand gelopen verzameling van karren, wagens en koetsen is tegenwoordig een tof museum waar je de geschiedenis van het ongemotoriseerde transport leert kennen. Fijn voor gezinnen met kinderen zijn de Speelhut bomvol leuke buitenspelletjes en de Timmerkar, waar je met hout aan de slag kan om een insectenhotel te bouwen. 
www.karrenmuseum.be 

karrenmuseum

7. Het speelgoedmuseum in Mechelen 
Deze plek is pure nostalgie! In het Speelgoedmuseum staat, ligt en hangt heel veel speelgoed van vroeger en nu, waaronder miniatuurtreinen, auto’s, boten en vliegtuigen. Wedden dat het kind in jou vanzelf opnieuw naar boven komt? 
www.speelgoedmuseum.be 


8. KOERS in Roeselare 
De naam verklapt het al: KOERS is volledig gewijd aan de wielersport. Verwacht je aan een zotte rit door de geschiedenis van de fiets en het wielrennen. Gezinnen met kinderen kunnen aan het onthaal een speciale KOERS-musette (=wielerjargon voor etenszakje) kopen, waarmee je spelenderwijs op ontdekking gaat. Heb je daarna toch nog last van een echt ‘hongerklop’? Trek dan een sprintje richting KOERSkaffee voor een rijsttaartje of pasta met bruine suiker. 
www.koersmuseum.be