Mini-survivalgids voor de kerstvakantie

winterwonderkasteel gent

De kerstvakantie is niet voor niets The most wonderful time of the year…tijd die je het liefst van al doorbrengt met de mensen die je het liefste ziet op een originele locatie of tijdens een leuke daguitstap. Riebedebie serveert alvast 5 ultieme uittips op jullie laatste feestbord…om het laatste weekend niet onopgemerkt voorbij te laten gaan...

1. Op winterspeurtocht in het Arboretum Kalmthout

Vroem! Vroem! Maak tijdens de kerstvakantie een autoreis langs mammoetbomen in Arboretum Kalmthout. Kies een speelgoedautootje uit en rij ermee van start naar stop op een echte mini-autobaan door de arboretumtuin, nét zoals in Amerika. Jonge chauffeurs, opgelet voor hobbels, bobbels en andere verrassingen onderweg. Kom je de P van parking tegen, dan is het hoog tijd voor opdrachtjes en spelletjes. In geen tijd leer je de bomen beter kennen. Je eigen autootje meebrengen mag, maar hoeft niet. Koop aan de balie je routekaart (€ 2,5) -een autootje krijg je erbij- en vertrek op mini-maxi roadtrip. Een superleuke activiteit voor jong en oud!

Arboretum Kalmthout is elke dag open van 10 tot 17 uur, uitgezonderd op kerstdag (25 december) en Nieuwjaar (1 januari).

2. Winterwonderkasteel in Gravensteen Gent

Deze editie neemt je mee naar de tijd van Filips van de Elzas, die de burcht het gekende uitzicht met poortgebouw, hoog donjon en cirkelvormige omwalling gaf. De inspiratie daarvoor zou hij hebben opgedaan in het huidige Syrië. Uit het oosten kwam toen nieuwe kennis en innovatie naar het westen. De kruistochten zorgden voor veel kommer en kwel, maar ook voor interculturele uitwisseling.

Het Winterwonderkasteel 2021 wordt voor de gelegenheid ingekleed in een Oosterse stijl. Verwacht je aan exotische geuren en warme kleuren, met laatavondopeningen en een sfeervolle winterbar

Kinderen kunnen op zoek gaan naar de nieuwigheden die handelaars meebrachten uit het oosten. Op het einde van hun zoektocht, wacht hen een kleine verrassing.

3. Breng een bezoek aan het AfricaMuseum in Tervuren

Breng een bezoek aan de expo ‘Mensentuin’, ga voor Instaprondleidingen in de expo: elke zondag of geniet van de AfricaSundays: op 26/12 en 02/01. Of reis samen met Vlieg doorheen Midden-Afrika


4. Laat je meeslepen door Bilzen Mysteries in Alden Biesen

Een mysterieus kasteel. De avond valt, Alden Biesen komt tot leven. Stap door de poort, zet je tablet aan en wandel mee in het verhaal. Heden en verleden smelten samen tot één groot avontuur vol spectaculaire beeld-, klank- en lichteffecten. Volg de Heer van Biesen, vertolkt door Jan Decleir. Hij kent alle geheimen van deze historische plek. 800 jaar geschiedenis. Van de donkere middeleeuwen tot een verwoestende brand. Durf jij deze tijdreis aan?

5. Laat het kriebelen bij Insectopia

CO2-meters om de luchtkwaliteit te monitoren: je vindt ze niet in Insectopia, de tijdelijke buitenexpo van Technopolis. Dat hoeft ook niet, want aan gezonde lucht is er geen gebrek in het bos achter Technopolis waar Insectopia gevestigd is. Een winterse ontdekkingstocht in Insectopia is dan ook de ideale familieuitstap in deze tijden.
 
Maar een bezoek aan Insectopia is lang niet alleen de moeite, omdat het veilig is. Tussen de kalende bomen sta je oog in oog met 32 insecten, waaronder een gigantische sissende kakkerlak, een uit de kluiten gewassen bosmier, een megahoornaar, een enorme vuurvlieg, een immens grote bidsprinkhaan en een reusachtige hoofdluis. Sommige zijn tot wel 5 meter groot en bewegen, maar doen naar verluidt geen vlieg kwaad.
 
Wat Insectopia extra bijzonder maakt is het wetenschappelijk mysterie achter de groeispurt van de insecten dat gaandeweg ontrafeld wordt. Wie nog moet kerstshoppen, kan er in de Kriebelshop terecht voor originele cadeaus waar elke insectenliefhebber wild van wordt.

arboretum kalmthout