#STAYCATION : 7 tips voor een leuke vakantie in België (1)

Verre reizen zullen dit jaar waarschijnlijk niet mogelijk zijn! Maar uit uw kot komen in eigen land en de lockdown eventjes vergeten, dat zal hopelijk wel kunnen! Wij verzamelen elke week de leukste uitstappen voor jou om er de staycation van je leven van te maken!

#1 Op expeditie door het mijnverleden in het Nationaal Park Hoge Kempen Genk

Sinds begin dit jaar maakt Thorpark deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen, een uitgestrekt natuurgebied dwars door het Limburgse steenkoolhart. En wat leuk is: dit park is een echt wandelgebied want het Thorpark telt 10 wandellussen, een natuurloop en het steenmannetjespad. Zes wandellussen starten aan Thor Central, de andere lussen aan instapplaatsen in de buurt.Tip: de grijze wandeling van 11 km toont je alle aspecten van de UNESCO kandidatuur! Aanrader van jewelste!

#2 Ga picknicken in de Plantentuin Meise

Met ruim 18.000 soorten op een oppervlakte van 92 hectare, behoort de plantentuin van Meise tot de grootste botanische tuinen ter wereld. ­
Combineer je wandeling met een picknick op het gazon of op het terras van de oranjerie.

#3 Wandelen in Provinciaal Domein Het Leen Eeklo

Beleef het bos met Tilia, Fagus, Carpinus en de andere elfjes. Onderweg maak je op 11 (elf) plaatsen kennis met elfjes en hun leefwereld. Elk elfje heeft een andere natuur-creatieve opdracht voor je.


#4 Kom op adem in de Antwerpse Kempen

In deze streek valt er heel wat te beleven zodat je er gerust een paar dagen toerist in eigen land kan zijn! Wat dacht je van een wandeling in de Kesselse Heide, dat is genieten van de rust en de prachtige omgeving.  Sinds 1996 is de Kesselse Heide, één van de weinige resten van de ooit zo uitgestrekte heidevlakten van het Kempens landschap,  een beschermd landschap.  Een stukje ongerepte natuur om te koesteren! Ben je weg met de kinderen? Dan is een bezoekje aan Toverstad iets wat je zeker op de planning moet zetten. In deze volledig vernieuwde binnenspeeltuin kan echt sprookjesvertellingen volgen van o.a. Roodkapje en Assepoester, daarnaast is er ook een to cart circuit, Ball Shooting, reuze glijbanen, air trampoline, trampolinepark en nog veel meer.
Ontdek hier wat je allemaal nog kan doen in de Antwerpse Kempen

#5 Verken onze hoofdstad aan de hand van de Betovering

Je zou het niet zeggen, maar ook in Brussel kan je de natuur verkennen. Voor het eerst stelt de Betovering.be een avontuur in de bomen voor. Tokkelbaan, apenbruggen, reuzenstappen,… (3-4m hoog) Een avonturenspel voor; iedereen, met een mengeling van amusement, gewiekstheid en teamgeest in een fantastische middeleeuwse wereld. Gedurende 3 uur word je in volle natuur geconfronteerd met sprookjesachtige personages tijdens een parcours vol opwinding en verrassingen. Daarna valt er nog heel wat meer te beleven in onze hoofdstad.
Ontdek alle toeristische attracties van Brussel hier
Meer info over de Betovering vind je hier

#6 Ga op korte vakantie in het Brugse Ommeland

Van een bezoekje aan het Uilenspiegelmuseum, het kasteel van Loppem, het kasteel van Wijnendale Torhout tot een dagje op het Klein strand van Jabbeke. Op Klein Strand heeft je trouwens al snel de indruk dat je op een exotische bestemming vertoeft. Je kunt er zonnen op het witte zandstrand, een duik nemen in het 4 ha grote zwemmeer of de waterglijbanen uittesten. Er is ook een professionele waterskischool en er zijn heel wat sportvelden en speeltuinen! Dorst of honger hoeft geen spelbreker te zijn met verschillende drank- en eetgelegenheden op het domein.
Meer info over de musea en attracties in het Brugse Ommeland vind je hier

#7 Fietsen door de bomen

Fietsen door de Bomen in het Pijnven in Hechtel-Eksel is een iconische fietsbrug die je laat fietsen tussen de kruinen van de bomen in Bosland. Met deze innovatieve fietsbeleving leggen we een extra belevingslaag op het Limburgse fietsroutenetwerk: dit is dan ook Limburgs' grootste toeristische troef.
Fietsen huren? Ook dat kan! Neem alvast een kijkje op de website van Fietsparadijs Limburg en kies een afhaalpunt in de buurt van Fietsen door de Bomen (Fietscafé De Groenen Hoek in Hechtel-Eksel of Soeverein in Lommel). Of bekijk de andere fietsverhuurpunten in Bosland.

Copyright foto: Nationaal Park Hoge Kempen