Wat te doen in Kalmthout? 5 niet te missen toppers

Kalmthout en Essen liggen in “den eerste bult van België”.
Bij velen gekend om de Kalmthoutse Heide, maar er valt nog veel meer te beleven daar in het hoge noorden. Je kan er zalige fietstochtjes maken, lange (of korte) wandelingen maken. Maar ook heel lekker eten en drinken, leuk logeren en fijne bezienswaardigheden bezoeken.

Benieuwd naar onze 5 toppers? Let's go!

Kalmthoutse Heide

1. Wandelen op de Kalmthoutse Heide

In de Kalmthoutse Heide vind je tal van wandelpaden. Voor de geoefende wandelaar (met of zonder nordic-walking stokken) of de gezapige doe-maar-op-het-gemak-wandelaar. Elke wandeling wordt goed aangeduid met duidelijke symbolen op paaltjes.
Leuk om te weten, je kan dierenkoffertjes uitlenen in De Vroente. Deze koffertjes vormen een handige leidraad voor een toffe wandeling! De koffertjes zijn gratis, je betaalt enkel een waarborg van 20 euro.

 

Suske en Wiske museum

2. Suske en Wiske Museum

Een museum saai? Dan ben je nog niet in dit interactieve museum geweest. Duik met je vrienden of familie in de wondere wereld van Suske en Wiske en ga mee op tijdreis tijdens de striptoer, wie weet verander je zelf nog in een stripfiguur.

Leuk om te weten, tijdens de zomervakantie kan je in de tuin van het museum via een uitdagend touwenparcours, kennis maken met het allereerste album “Op het eiland Amoras”. Wie lukt het om ereburger te worden van Amoras?

 

Arboretum

3. Arboretum Kalmthout

Genieten van de mooiste planten en bomen kan je gaan doen in het Arboretum.
Verdwaal in de 13,5 hectare grote tuin en bewonder zo een 7.000 plantensoorten. Het is er elk seizoen genieten van de pracht van de natuur ook tijdens de winter want dan staat de prachtige Hamamelis in bloei. Tijdens de schoolvakanties organiseren ze vaak een speurtocht zodat ook de jongsten onder ons zich zeker niet gaan vervelen!

 

Karrenmuseum

4. Karrenmuseum

Het was van mijn kindertijd geleden dat ik hier nog eens kwam. Hoog tijd om er eens met mijn eigen kroost een bezoekje te gaan brengen. Aan het onthaal van het Karrenmuseum kregen we een boekje mee voor de creatieve zoektocht ‘jij bent een lastdier’. Al zoekend kwamen we meer te weten over de verschillende karren en lastdieren. Je passeert er ook een werkplaats waar de kinderen zelf kunnen timmeren en knutselen en er is ook een insectenlabo.
In de speelhut kunnen de kinderen zich helemaal uitleven met de spelletjes die er staan.
Wij liepen er ook ongeveer een uurtje rond. Zin in een lekkere pannenkoek of ijsje achteraf? Brasserie de Kiekenhoeve is vlakbij!

 

5. Bakkersmolen in Essen

Wildert, een dorp in de gemeente Essen, hier vind je een authentieke bakkersmolen. Deze molen staat er ongeveer 40 jaar en wordt nog elke zondag in werking gezet.
In de bakkerij maken ze op traditionele wijze brood, speculaas en andere lekkernijen. Leuk om te weten, de machines in de bakkerij worden aangedreven door een uit Engeland afkomstige Marshall stoomlocomobiel.

Achter de molen kan je een kijkje gaan nemen in het stoommachinemuseum. Je krijgt er een overzicht over de werking, geschiedenis en ontwikkeling van de stoommachines.
Op zondag kan je een ritje maken in het stoomtreintje dat rond de molen rijdt. Wat het helemaal het bezoeken waard maakt, is de taverne met zeer uitgebreide kaart. Heerlijk genieten van een hapje en drankje terwijl je koters in de speeltuin spelen, wat wil een mens nog meer?!

 

Liesje

Ik ben Liesje, zit sinds kort op tram 4 en ben mama van Marieke (’07), Seppe (’09) en kers op de taart Tuur (’14), getrouwd met Peter. Ik woon ergens in het groen en fiets elke dag naar mijn zesde leerjaar in Antwerpen. Ik heb zoals alle ouders te weinig uren in een dag en heb een hersenpan vol gele kleefbriefjes waar er soms al eens naar beneden wil donderen!