9 daguitstappen tijdens de Archeologiedagen

De archeologieliefhebbers kunnen zich dit weekend helemaal uitleven: de zesde editie van de Archeologiedagen komt eraan op 26, 27 en 28 mei! Verschillende attracties en musea van Riebedebie organiseren leuke activiteiten met een archeologische activiteiten. Ontdek ze nu, en plan dit weekend een leuke uitstap in. Want zeg nu zelf, nu de zon volop schijnt is het tijd om van elke dag te genieten!

Archeologiedagen

Bouwen met hout en leem in het MOT - Oudenaarde

Tijdens archeologiedagen op zaterdag 27 mei staat alles in het MOT in het teken van het bouwen met hout en leem. Wil je te weten komen waarvoor leem van in de prehistorie tot vandaag gebruikt werd? En hoe het ook in hedendaagse bouwprojecten toegepast kan worden? Schrijf je dan in voor Archeologiedagen in het MOT. Volg een lezing, ga mee op stap langs vakwerkconstructies en/ ga zelf aan de slag met leem! 

Meer info

 

Emma en Otis zoeken verder tijdens de Archeologiedagen

Emma en Otis begonnen vorig jaar aan hun zoektocht met het prentenboek van kinderauteur Liesbet Slegers en een spannende zoektocht voor kinderen. Het succes vroeg om een vervolg. Alle Limburgse kleuterscholen en bibliotheken ontvingen de afgelopen weken twee gezelschapsspelen en een opdrachtenposter rond de figuurtjes.

In het verlengde hiervan worden op zaterdag 27 mei en zondag 28 mei van de Archeologiedagen in en rond de Waterburcht Pietersheim ‘Emma en Otis-dagen’ georganiseerd. Beleef er als eerste de gloednieuwe Emma en Otis-voorstelling ‘Zoek’, ga samen met de figuurtjes op zoektocht en knutsel een echte oude kroon. Aan het einde wacht voor elke junior archeoloog een heus diploma en een uniek ‘Emma en Otis-cadeau’. Op zondag 28 mei van 13 u. tot 17 u. is Liesbet Slegers aanwezig om samen met de kinderen enkele workshops te doen en het boek voor te lezen.

Meer info

Op Archeotour met het Gallo-Romeins Museum

Het Gallo-Romeins Museum organiseert op zondag 28 mei de 'Archeotour', ter gelegenheid van de Archeologiedagen. De deelnemers maken onder begeleiding van een professionele gids kennis met het rijke archeologische erfgoed van Tongeren en omgeving.
 
De tour start met een korte rondleiding in het museum. Aan de hand van een aantal boeiende collectiestukken maken de deelnemers kennis met het leven in Romeins Tongeren, rond 150 n.Chr. Daarop volgt  een comfortabele busrit langs de Romeinse stadsmuur, de tempelsite, het aquaduct en de grafheuvel (tumulus) van Koninksem. Een professionele gids geeft uitleg en legt verbanden tussen de vondsten in het museum en het onroerend erfgoed. Reserveren voor de tour is noodzakelijk.

Liever de collectie op eigen houtje ontdekken? Op zondag 28 mei is het museum voor iedereen gratis toegankelijk.

Meer info

Graaf naar de botten van je eigen fantasiedier in het Taxandriamuseum

Een keer per jaar organiseert het museum een speciale rondleiding voor een heel jong maar fantasierijk publiek in het Taxandriamuseum. In de Jachtkamer ontdekken we samen een aantal opgezette dieren. Tijdens een archeologische opgraving vinden we ook dierenbotten! Welk dier ontstaat er als we het skelet terug moeten samenstellen volgens de regels van een depotwerking? 

Meer info

Tentoonstelling (kijkkast) over het massagraf van honden in het Rivierenhof

In 2019 onderzochten archeologen een rij kuilen in het Provinciale Domein Rivierenhof in Deurne. De skeletten van honderden honden kwamen tevoorschijn, daar begraven aan het begin van de 20ste eeuw. Het lijkt wel of vele dieren op korte tijd samen de dood vonden. Een lugubere vondst - maar wat is de ware toedracht? Gaat het om ziekte, een misdrijf of is er een andere oorzaak? De studie van de vondsten en historisch speurwerk reconstrueren de gebeurtenissen. Tot 28 juli 2023 kun je in het Provinciehuis van dichtbij de vondsten gaan bekijken. Je kan er ook het hele verhaal nalezen. Tijdens de Archeologiedagen uitzonderlijk open op zaterdag 27 mei 2023 van 10 uur tot 17 uur.

Meer info

Pam Ename gratis open tijdens de Archeologiedagen

Ontdek de rijke geschiedenis van Ename via de prachtige collectie, virtuele realiteit en verhalen van bewoners door de eeuwen heen. Tijdens archeologedagen is pam Ename uitzonderlijk gratis geopend.

Meer info

Prachtige ambachtenmarkt in Velzeke

Centraal in dit weekend staan de tentoonstelling 'Over vliegen, vallen... en opgraven' en de zoektocht naar de Hawker Hurricane die in mei 1940 boven Ressegem (Herzele) werd neergeschoten. Een bijzonder spannend verhaal, omdat er verwarring bestaat over de identiteit van de Britse RAF piloot die daarbij omgekomen is. Tijdens de gratis rondleidingen in de expo verneem je er alles over. 

Het programma van dit driedaags feest van de archeologie ziet er als volgt uit: Op 26, 27 en 28 mei geniet je van een gratis rondleiding in de tijdelijke tentoonstelling ‘Over vliegen, vallen… en opgraven’.  Laat je kleden als (Gallo-)Romein of legionair, bezoek onder begeleiding van een gids of archeoloog het depot. Ten slotte ontwierp LEGO® master David Vanhee enkele LEGO® vliegtuigjes naar het model van enkele toestellen uit de tijdelijke tentoonstelling. Bouw mee!

 

Meer info

Geleid bezoek “For Evermore - Begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog” - In Flanders Fields Museum

Meer dan 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog blijft het Westhoeklandschap met zijn talrijke militaire begraafplaatsen standhouden als één van de laatste getuigen van de Grote Oorlog. De tentoonstelling ‘For Evermore’ (‘Tot in de eeuwigheid’) onthult de verhalen achter de begraafplaatsen in de Westhoek. Tijdens een introductie en rondleiding door de tijdelijke tentoonstelling geven de makers ervan een blik achter de schermen met bijzonder aandacht voor de archeologie van de Eerste Wereldoorlog en de unieke vondsten die er te zien zijn. 

Meer info

Open hart van Ieper in het Yper Museum

Door werken op het Sint-Maartensplein ligt het hart van Ieper letterlijk open. Archeologen speuren naar middeleeuwse restanten op de site tussen de Lakenhallen en de kathedraal. Benieuwd naar de unieke vondsten? Volg de opgravingen op de voet via de site van het Yper Museum of neem deel aan een rondleiding op de archeologische site zelf.

Meer info

Lore
Lore

Een 25-jarige creatieve duizendpoot met een passie voor taal, communicatie en toerisme. Een optimistische bezige bij die geniet van het leven :)