Ter land, ter zee en... een duik in de geschiedenis in Blankenberge

Naar Blankenberge!

We hadden enkele dagen aan zee geboekt. En na het bekijken van de Riebedebie-website (ja, ook Riebedebie-reporters blijven daar inspiratie halen) plande ik een fantastische dag in Blankenberge. Het zou dit niet alleen een tripje worden naar de zee, maar ook met een uitstapje op zee.

We startten onze dag met een wandeling in Blankenberge. Denk maar niet dat er in Blankenberge alleen grijze appartementsgebouwen te zien zijn. We zagen verschillende kunstige zaken, en het meest in het oog springende is ongetwijfeld de installatie “Rock Strangers” van Arne Quinze. Die ziet er uit als gedeukte rode blokken. We wandelden ook langs het strand, en ik moet jullie niet vertellen dat je honger krijgt van die gezonde zeelucht en ploeteren in het zand…

Wandeling op het strand met de Belgium Pier
Wandeling op de pier

Lekker eten in de Belgium Pier

Ook daar hadden we aan gedacht. We schoven onze voetjes onder tafel in de brasserie van Belgium Pier. Belgium Pier ligt op het einde van de Blankenbergse pier die 350 meter in de Noordzee werd gebouwd. Van in de brasserie heb je daardoor een fenomenaal uitzicht, want je zit gewoon bovenop de zee. Bij Belgium Pier moet je echter niet alleen zijn voor de unieke locatie. Ook het eten is super en de bediening is erg vriendelijk.

In de Belgium Pier, op de zee
Eerst een interessante film bij Water-Taxi

Tijd voor avontuur in Blankenberge

Na onze lunch was het tijd voor een verrassing. Ik had een rondvaart geboekt naar de Wereldhaven Zeebrugge met Water-Taxi. Deze rondvaart leek me een ideale kennismaking met varen op de open zee, en ik vermoedde dat onze tieners dit “machtig” gingen vinden.

Op de ochtend van onze tocht had ik al een telefoontje van Water-Taxi gekregen. De schipper legde uit dat de zee vanaf 16u woeliger zou worden en dat hij geen risico's zou nemen. Als onze geboekte rondvaart niet door kon gaan, zou hij een kortere tocht doen en ons het verschil terugbetalen. We vonden dit heel correct!

In de namiddag reden we dus naar de haven van Blankenberge. We werden super vriendelijk ontvangen door de schipper Michel, samen met nog één ander gezin. De weersvoorspellingen werden nog eens besproken. De schipper kon met ons uitvaren en zou op zee bekijken tot waar we juist konden varen. Uiteindelijk ging onze tocht door zoals gepland, want de golven en het weer lieten het gelukkig toe, maar dat wisten we toen nog niet. 

Voor ons vertrek kregen we een duidelijke uitleg over onze route met ook een film over de haven (een zeer goede voorbereiding op wat je tijdens de rondvaart ziet). Daarna werden we elk aan een goed passende zwemvest geholpen. Veiligheid staat hier duidelijk op nr.1 en zo hoort het ook.

Controle van de reddingsvesten bij Water-Taxi
Safety First bij Water-Taxi!
Onze schipper: Michel van Water-Taxi

Een onvergetelijke rondvaart met Water-Taxi

Dan was het tijd om naar de boot te gaan. Die lag aan de kade vlak tegenover het gebouw van Water-Taxi. We zouden varen met de allernieuwste boot, de Walrus. Dit is de derde boot die Water-Taxi in Blankenberge inzet, en het is misschien wel de avontuurlijkste want het is een open boot. Michel hielp ons in de boot, en we vertrokken voor een avontuurlijke tocht! In de haven van Blankenberge merk je nog niets van de golven maar dat verandert wel bij het opvaren van de open zee.

We voeren over de zee en kregen daarbij, en uiteraard ook in de haven van Zeebrugge, uitleg van onze schipper. We zagen baggerboten, containerschepen, autoschepen, de marineschepen,...
Toen we terug waren aangemeerd, werden we nog vriendelijk ontvangen door de schipper om na te praten over onze belevenis op zee. Wij zelf en onze kinderen (12 en 14 jaar) vonden het een unieke ervaring en we zouden de Water-Taxi aan iedereen aanraden.

Schipper Michel van Water-Taxi neemt alle tijd voor zijn gasten!
Schipper Michel van Water-Taxi neemt alle tijd voor zijn gasten!

Een duik in de geschiedenis van de Belle Epoque

Daarna keerden we terug naar het centrum van Blankenberge voor een iets rustigere activiteit. We bezochten het Belle Epoquecentrum en lieten ons onderdompelen in de sfeer van de periode van ongeveer 1870 tot 1914. We kregen bij het onthaal een audiogids en die nam ons mee door de prachtige authentieke gebouwen waar het Belle Epoquecentrum is ondergebracht. 

De prachtige gevels van het Belle Epoque Centrum

Dankzij de audiogids, waarin je zowel mensen uit de gegoede burgerij maar ook hun dienstmeid hoort, komen de vele voorwerpen in het museum tot leven. In het museum wordt thematisch gewerkt rond bijv. de ontwikkeling van een ‘badcultuur’, de architectuur, de meubelen, de kleding van de dames van stand en van hun kinderen,… Ook het speelgoed van de kinderen van de belle époque is te zien.

Aanraakschermen in het Belle Epoque Centrum
Veel te zien in het Belle Epoque Centrum
In het Belle Epoque Centrum in Blankenberge

Maar ook aan de kinderen van nu is hier gedacht. Gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar kunnen bij het onthaal een ‘pretpakket’ afhalen. Zo kunnen ook kinderen aan de hand van spelletjes kennis maken met de belle époque. Een goede tip als je iets jongere kinderen hebt!  

Het Belle Epoquecentrum biedt ook een wandelzoektocht aan in Blankenberge. Zo kan je zelf op zoek naar schatten uit de belle époque in de straten van Blankenberge. Zelf testten we deze wandeling niet meer uit, want het werd al donker toen we het Belle Epoquecentrum verlieten na onze goedgevulde dag.

Praktisch

Wil je ook naar Blankenberge, dan zijn dit onze tips:  

  • Wil je ook graag proeven van de lekkere brasseriekeuken van Belgium Pier, dan reserveer je best eerst op https://www.belgiumpier.be/nl
  • Op de website van Water-Taxi kan je perfect nagaan welke tochten mogelijk zijn en online reserveren: https://www.water-taxi.be/  Water-Taxi is gevestigd aan de Wenduinse Steenweg 10, vlak voor restaurant De Oesterput. Er zijn enkele parkeerplaatsen vlak voor de ingang, en anders kan er ook in de straat geparkeerd worden. Tip: je draagt best schoenen met een goede grip. Wij deden dit in november en raden warme kledij en mutsen aan. Je krijgt ter plaatse ook een (warme) zwemvest.
  • Het Belle-Epoquecentrum vind je in de Elisabethstraat in het centrum van Blankenberge. Meer info en online reservatiemogelijkheden vind je op www.belleepoquecentrum.be Ben je in Blankenberge met de auto, dan moet je er rekening mee houden dat dit museum in de toeristische straten ligt. Buiten het centrum parkeren is prima te combineren met een wandelingetje, langs Belle Epoque panden. 
  • In Blankenberge is nog veel meer te beleven. Het Sea Life Center is bijvoorbeeld ook een aanrader. Meer dan keuze genoeg in Blankenberge dus.  
Een pop in het Belle Epoque Centrum
En na zo'n volle dag in Blankenberge sliepen we allemaal als roosjes :-)