Toerist in eigen land: 6 x toffe tips voor trips in eigen land

De toerist in eigen land uithangen? Wij weten als geen ander hoe dat moet. In dit artikel: 6 tips voor toffe trips binnen de landsgrenzen. Want het moet niet altijd Frankrijk, Spanje of Duitsland zijn! 

1. Weekendje weg in de Limburgse Kempen nabij het Nationaal Park Hoge Kempen

Het enige Nationaal Park in Vlaanderen strekt zich uit over de Limburgse gemeenten Dilsen-Stokkem, Zutendaal, Maasmechelen, Lanaken, Genk en As. Met zijn 5700 hectare puur natuur staat het Nationaal Park garant voor dagenlang ontdekkingsplezier. Je vindt er paarse heidevlakten, bossen, hoge toppen met prachtige vergezichten, zeldzame planten en dieren. Iedereen is welkom om hier eindeloos te ontspannen: wandelen, fietsen, paardrijden... of gewoon zorgeloos te genieten van al dit moois.

Het Nationaal Park Hoge Kempen ontdek je best via één van de zes toegangspoorten:

  • Lieteberg in Zutendaal
  • Kattevennen in Genk
  • Pietersheim in Lanaken
  • Station As in As en Mechelse Heide
  • Connecterra in Maasmechelen

Je vindt hier telkens een bezoekersonthaal, parking, horeca en bijkomende attracties. Elke toegangspoort is opgebouwd rond een ander thema en geeft je telkens een andere kijk op het Nationaal Park. Zo krijg je 1 Nationaal Park, 6 keer anders! En je kan hier gerust enkele dagen doorbrengen als toerist in eigen land!


Meer info over het Nationaal Park Hoge Kempen vind je hier

2. Op citytrip naar Gent

Je hoeft niet altijd naar Londen of Parijs om op citytrip te gaan, ook in ons land zijn er heel wat steden die je kunt ontdekken. Zoals Gent bijvoorbeeld.

Deze Oost-Vlaamse stad biedt een unieke combinatie van een roemrijk verleden met een levendig heden waar er verschillende topattracties te ontdekken zijn zoals een bezoek aan het Gravensteen, het Lam Gods of de Sint-Pietersabdij.

Verder ontspannen doe je op een bootje op de toeristische Leie. Zo vaar je rustig langs prachtige tuinen en voorbij enkele schildersdorpjes zoals Sint-Martens-Latem en Deurle. Je hebt best wel wat vaarervaring nodig, daarom vaart iedereen eerst de Leie op en nadien pas richting centrum van Gent. In de stad zijn er uiteraard verschillende hotels en B&B’s waar je kan overnachten.


Meer info over authentiek Gent vind je hier


Meer info over de Minerva Boat Company vind je hier

3. Toerist in eigen land bij het Brugse Ommeland

Van een bezoekje aan het Uilenspiegelmuseum, het kasteel van Loppem, het kasteel van Wijnendale Torhout tot een dagje op het Klein strand van Jabbeke: in het Brugse Ommeland zijn de mogelijkheden eindeloos.

 Op Klein Strand heb je trouwens al snel de indruk dat je op een exotische bestemming vertoeft. Je kunt er zonnen op het witte zandstrand, een duik nemen in het 4 hectare grote zwemmeer of de waterglijbanen uittesten. Er is ook een professionele waterskischool en er zijn heel wat sportvelden en speeltuinen! Dorst of honger hoeft geen spelbreker te zijn met verschillende drank- en eetgelegenheden op het domein.


Meer info over de musea en attracties in het Brugse Ommeland vind je hier

4. Je hoeft niet altijd naar het buitenland: ga eens naar Meetjesland

Ook deze streek heeft heel wat verborgen pareltjes: van een bezoekje aan het stoomcentrum van Maldegem tot een stop aan het Bezoekerscentrum Boekhoute. Daar ligt een vissersschip aangemeerd, een herinnering aan lang vervlogen tijden.

In het Bezoekerscentrum van Boekhoute maak je kennis met het leven van de garnaalvissers en hun vroegere havens. Een opmerkelijke geschiedenis van een vissersdorp zonder haven. Kinderen kunnen samen met Harry Garnaal en Peetje Gîrnaert op speurtocht door de tentoonstelling. Op de zolderverdieping vind je de tentoonstelling ‘Grote Vrouwen en de Groote Oorlog’. Deze tentoonstelling belicht de rol van de vrouw tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Wil je liever rustig verpozen in het groen? Ga dan op eigen houtje naar Provinciaal domein Het Leen en ga op pad langs de 36 km wandelpaden. De helft van deze paden is verhard waardoor je ook met een rolstoel of kinderwagen gemakkelijk in het bos geraakt. Met een geldig visverlof kan je een lijntje uitwerpen aan de oever van één van de drie hengelvijvers.


Er is genoeg te doen in Meetjesland om er een paar dagen te verblijven, nietwaar?


Meer info over de toeristische attracties in Meetjesland vind je hier

5. Kom op adem in de Antwerpse Kempen

Ook in deze streek valt er heel wat te beleven zodat je er gerust een paar dagen toerist in eigen land kan zijn!

Wat dacht je van een wandeling in de Kesselse Heide: dat is genieten van de rust en de prachtige omgeving.  Sinds 1996 is de Kesselse Heide één van de weinige resten van de ooit zo uitgestrekte heidevlakten van het Kempens landschap, een beschermd landschap. Een stukje ongerepte natuur om te koesteren!

Ben je weg met de kinderen? Dan is een bezoekje aan Toverstad iets wat je zeker op de planning moet zetten. In deze volledig vernieuwde binnenspeeltuin kan echt sprookjesvertellingen volgen van onder andere Roodkapje en Assepoester. Daarnaast is er ook een go-cart circuit, Ball Shooting, reuze glijbanen, air trampoline, trampolinepark en nog veel meer.


Ontdek hier wat je allemaal nog kan doen in de Antwerpse Kempen

6. Verken onze hoofdstad Brussel aan de hand van de Betovering

Je zou het niet zeggen, maar ook in Brussel kan je de natuur verkennen. Voor het eerst stelt de Betovering.be een avontuur in de bomen voor. Tokkelbaan, apenbruggen, reuzenstappen,… (3-4m hoog). Een avonturenspel voor iedereen, met een mengeling van amusement, gewiekstheid en teamgeest in een fantastische middeleeuwse wereld. Gedurende 3 uur word je in volle natuur geconfronteerd met sprookjesachtige personages tijdens een parcours vol opwinding en verrassingen. Daarna valt er nog heel wat meer te beleven in onze hoofdstad.


Ontdek alle toeristische attracties van Brussel hier


Meer info over de Betovering vind je hier