10 Riebedebie-tips voor de paasvakantie

De eerste week van de extra lange paaspauze is ondertussen al achter de rug. Gelukkig zijn er nog 2 weken paasvakantie om vol te proppen met leuke uitstappen. Benieuwd waar wij jou naartoe sturen deze paasvakantie? 

1. Geen paasvakantie zonder paasspeurtocht: Op zoek naar het Gouden Konijn in het Arboretum Kortrijk

Arboretum Kalmthout is een grote tuin met bijzondere bomen, struiken en bloemen uit de hele wereld. Sommige zijn meer dan 100 jaar oud of zelfs bedreigd in de natuur. We vieren dit jaar onze 165ste verjaardag en verwelkomen daarom een Gouden Konijn tijdens de paasvakantie. Alleen heeft het zich goed verstopt. Kom jij het mee helpen zoeken? Voor kinderen van vier tot tien jaar, en iedereen die wel eens een Gouden Konijn van dichtbij wil zien.

De arboretumtuin is een heerlijk groene plek om op avontuur te gaan. Wandel over bomen, hoor de kikkers kwaken bij de vijver en verstop je in het bamboebos. Onderweg kun je kleurrijke eitjes tellen in de bomen, en nadien wacht je een chocoladeverrassing! Zeker een aanrader om in te plannen de komende dagen! 

2. Op reis naar Mini-Europa in Brussel

Aan de voet van het Atomium ligt Mini-Europa, het enige park waar je in enkele uren door heel Europa reist. Nu we niet ver kunnen reizen, is een bezoek aan Mini-Europa een ideaal tijdverdrijf. Een unieke tocht! Kuier door de typische sfeer van de mooiste steden van het oude continent. Big Ben en zijn typisch deuntje verwelkomen je in hartje Londen. Gondels en mandolines laten u de charmes van Venetië ontdekken… echt eens de moeite om de te bezoeken. 

mini-europa

3. Doe één van de gezinswandelingen in de paasvakantie in het Vrijbroekpark in Mechelen

Trek deze paasvakantie naar buiten en stap eens binnen in het Vrijbroekpark. Gezinnen zullen zich niet vervelen. Vanaf zondag 4 april kun je een avontuurlijke audiotocht maken. Spits je oren, wrijf de winterslaap uit je ogen en vertrek op een muzikale tijdreis door het Vrijbroekpark. RUIS is een interactieve familietocht vol muziek, poëzie en fantasierijke verhalen, gecreëerd door muziektheater het Fluisterhuis in samenwerking met Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark, RADAR Mechelen en het Conservatorium van Mechelen. 

Mondige wegwijzers nemen je via elf haltes mee op een groot familiefeest tussen de bomen. Scan met je telefoon de QR-codes bij elke halte en luister met je gezin naar het verstrijken van de tijd in het park. Deze wandeling is gratis en je moet niet vooraf reserveren. Je vertrekt aan parking Eekhoorn of aan de brug naast de bloemenweide, dichtbij ingang Potaardestraat. De wandeling is 2 km lang en duurt ongeveer 2 uur.

Ook superleuk! Op zaterdag 10 april kun je met je gezin deelnemen aan een filosofische speurtocht. Is de zon natuur? Heeft alles een naam? Kunnen bomen voelen? Op de speurtocht kom je zo’n vragen tegen, maar ook leuke, speelse doe-opdrachten. Voor deze wandeling moet je vooraf reserveren. Je kiest een tijdslot wanneer je wilt starten, tussen 13 en 15.30 uur. Op het gekozen uur kom je naar het bezoekerscentrum waar je alle informatie ontvangt, betaalt en daarna meteen kunt starten. Bij terugkomst, ten laatste om 17 uur, ontvangt elk deelnemend kind een geschenkje. De deelnameprijs bedraagt € 5 per gezin. De wandeling is geschikt voor kinderen tussen 7 en 12 jaar!

4. Vier de paasvakantie in het Zwin Natuurpark

In Zwin Natuur Park draait alles tijdens de paasvakantie om eitjes - en niet alleen de chocolade paaseitjes. Volg huttenparcours door het natuurpark en leer onderweg alles over vogels en hun eieren, luister naar grappige verhalen of ga op zoek naar de kleinste kriebeldiertjes in het zoutwaterlabo. Met wat geluk kun je in het Zwin ook de ooievaars spotten, die na een lange reis vanuit het zuiden weer in ons land zijn aangekomen.

5. Iedereen Rubens? Ook in de paasvakantie in Aalst

We gaven hier al eerder de toptip maar in de Sint-Martinuskerk in Aalst hangt een indrukwekkend schilderij: De pestlijders van Rubens. Reporter Veerle trok ernaartoe met haar gezin (dus lees dit verslagje zeker al eens na voor je vertrekt!)
Via een smalle wenteltrap klim je helemaal naar de zolder van de kerk, waar de Vlaamse meester je meeneemt naar zijn virtuele schildersatelier: hoog boven de gewelven van de kerk mag je vervolgens je eigen digitale versie creëren van Rubens' meesterwerk. Als dat geen supercool idee is om in de paavakantie te doen? 

iedereen rubens

6. Paaskriebels in het KOERSmuseum in Roeselare

Ben jij net als Thomas De Gendt? Waag je kans en demarreer uit het peloton. Maar pas op, de achtervolging wordt ingezet. Ben jij straks de chasse patate en rijd je jezelf helemaal choco? Of heb je de juiste koersbenen en word je de ontsnappingskoning van de wedstrijd?
KOERS daagt je uit. Zet door als een echte Flandrien en los de raadsels op! 

Of wist jij dat er een reus woont in KOERS? Ga hem zoeken en volg zijn voetsporen.
Je maakt kennis met alle mini's en maxi’s van het peloton: fietsen en bekers in alle formaten (hoge bi!), Franse heuvels en Belgische ‘bergen’, Monumenten, Grote Rondes en reusachtige records… 
Masseer je kuiten en stap binnen in onze reuzenfabriek. KOERS maakt er een reuzenfeest van!

Opgelet! Voor sommige opdrachten heb je een smartphone nodig. Zorg voor een opgeladen batterij en installeer al de gratis Erfgoedapp.

7. Zoek de paaseitjes in de Plantentuin in Meise

Jippie! Ook de Plantentuin van Meise viert Pasen: ga in de Plantentuin op zoek naar de grote paaseieren, doe de opdrachten, kraak de code en ga naar huis met een leuke verrassing. Nog niet uitgespeeld? Dan kan je in de Plantentuin ook nog op speurtocht met Koning Amaryllo, of een van de 50 KISTJES GROEN doe-kistjes vol spelletjes en opdrachten ontlenen. 

8. Doe mee aan de Lentezoektocht in de paasvakantie in Alden Biesen

Je zou het deze week niet zeggen maar het is lente! Ben je klaar voor een wandelspeurtocht in de natuur rond Alden Biesen? Geniet van de fruitboomgaarden, de bloemen en planten. Bo de Bij vliegt met jullie mee.  Bijen zijn nuttige diertjes. Ze zorgen niet alleen voor honing. De meeste groenten en fruit hebben we te danken aan de bijen. Weet je waarom? Dat leer je allemaal in deze leuke zoektocht.

Fijn om weten! Meld je aan in het toeristisch onthaalcentrum tegenover de kerk. Ga daar je opdrachtenboekje met plannetje uithalen. Dan kan je aan de slag voor deze leuke en leerrijke voorjaarszoektocht. Voorzie wel aangepast schoeisel en kledij, want deze zoektocht is volledig buiten en duurt ca. 1 uur.

9. Ga naar de expo 'X-Censuur en Beeldcultuur' in het Speelkaartenmuseum in Turnhout

Waarom was de grondwet van het prille België zo revolutionair? Hoe zette kunstenaar Jan Bucquoy Mao in zijn onderbroek? Hoeveel bloot is té bloot voor Instagram? Worden onze zeden losser of net preutser anno 2021? Verandert de tijd je eigen blik op wat kan en wat mag? Is humor altijd grappig? Staan censuur en vrije meningsuiting pal tegenover elkaar?

Weinig onderwerpen doorheen de geschiedenis hebben de gemoederen zo beroerd als het concept ‘censuur’. Ook speelkaarten en strips zijn vaak het onderwerp van verbod en protest geweest, nu nog. Met de gloednieuwe expo X, Censuur en Beeldcultuur slaan Stripgids en het Museum voor de Speelkaart de handen in elkaar voor een breed onderzoek naar dit fenomeen. 

Een superinteressante expo waar je achteraf nog lang over kan doorpraten, wedden we?

10; Bezoek de expo 'Oog in oog' met de Romeinen in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Hoe was het écht om te leven in de Romeinse tijd, in Rome en ver daarbuiten?  In deze unieke tentoonstelling verneem je het van de Romeinen zelf: jong en oud, arm en rijk. Hun oprechte verhalen voeren je 2000 jaar terug in de tijd. Ga op tocht door het Romeinse Rijk in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren en bewonder 250 topstukken van het British Museum, in een sfeervol en strak decor. ‘Oog in oog met de Romeinen’: een verrijkende ervaring voor de hele familie! 
Een ideale uitstap voor een regenachtige dag, vergeet wel niet op tijd te reserveren want de tijdsloten zitten snel vol in de paasvakantie. 

 

gallo romeins museum