5x (bijna) gratis op daguitstap

Gratis op daguitstap: kan dat dan? Jazeker! In dit artikel: 5 ideeën voor daguitstappen die helemaal gratis of vriendelijk voor de portemonnee zijn. Met voor iedereen wat wils: van wandelen of geocachen in de natuur, ravotten op de speeltuinen tot een bezoek aan een leuk park.

Gratis daguitstap 1: geocachen in de Kalmthoutse Heide

Geocachen is een avontuur dat je naar prachtige plaatsen brengt, het is een unieke manier om de natuur te ontdekken.

In vele natuurgebieden zijn er veel caches verstopt. De Kalmthoutse Heide bijvoorbeeld is één van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Het is een zeldzaam relict van het eens zo uitgestrekte Europese heidelandschap. De “achtertuin van de Antwerpenaren” heeft zich in de voorbije jaren ontwikkeld tot een echte publiekslieveling. Tijdens je tocht kan je talrijke zeldzame dier- en plantensoorten ontdekken. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door dit Kempens pareltje.

Als je in de buurt bent, trek dan zeker eens naar Suske en Wiske museum of het Arboretum.

Lees hier meer over geocachen

Gratis daguitstap 2: kidsproof erop uit in Oostende

De zee met kinderen: bestaat er iets heerlijker? Zandkastelen bouwen, om het eerst bij het water...: zo veel te zien en nog meer te doen!

Oostende is bijzonder kindvriendelijk. Ook als het slecht weer is of jullie even zand genoeg gezien hebben, is er in Oostende van alles te beleven op maat van de allerkleinsten. Denk aan de Crystal Ship, een bezoekje aan de Mercator of aan mu.Zee, hét museum voor Belgische kunst met een maximale openheid en toegankelijkheid. 

Download hier de gratis kidsproof cityguide voor Oostende

blotevoetenpad

Gratis daguitstap 3: test eens een blotevoetenpad uit

Heerlijk op blote voeten rondlopen in de vrije natuur, op een afwisselend parcours met hout, stenen, boomsnippers, gras en water. Het is eens iets anders!

Je vindt zo'n blotevoetenpad op verschillende plaatsen in Vlaanderen, o.a. in Lieteberg, de Gentbrugse Meersen en in Oudenaarde in The 7 Summits en sinds kort ook in de Plantentuin Meise.

Een overzicht van enkele blotevoetenpaden vind je hier.

Gratis daguitstap 4: Recreatiedomein Keiheuvel in Balen

Van de speeltuin tot de kinderboerderij: dit recreatiepark in het hartje van de Kempen heeft alles in huis om je hart te veroveren.

Recreatiedomein Keiheuvel in Balen heeft tal van recreatieve voorzieningen: openluchtbaden, een gratis avontuurlijke speeltuin, minigolf, trampolinepark,gocarts, fietsenverhuur, aëroclub, camping, uitgestrekte bosrijke omgeving voor wandel- en fietstochten, kinderboerderij... Je kan je er dus uren bezighouden zonder al te veel geld uit te geven. Een aanrader van formaat!

Gratis daguitstap 5: breng een bezoek aan de Landcommanderij Alden Biesen

Een tip op Limburgs grondgebied: de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen.

Het domein en het Engels park laten je kennismaken met de indrukwekkende site. Niet alleen de Franse tuin en de tentoonstelling(en), maar ook het gerestaureerde appartement van de landcommandeur in de Waterburcht zijn zeker een bezoek waard. Het domein is het hele jaar vrij toegankelijk.