20 leuke dingen om deze winter te doen

Feit: de winter staat voor de deur. Fabel: je moet een hele winter binnenblijven. Onze webredactrice Lobke Gielkens, mamablogster en schrijfster van het boek ‘Happy Kids’, deelt 20 winterse uitjes die je zeker eens moet uittesten deze winter:

1. Ga naar het Huis van Alijn in Gent
Dit huis werd eeuwen geleden gebouwd voor arme vrouwen, maar is ondertussen al een tijdje overgenomen door Pierke Pierlala. Op woensdag en zaterdag kan je er genieten van een show van deze rasechte Gentenaar. Echt een leuke activiteit voor kindjes!

2. Duizenden Legoblokjes in Trainworld

Hét Lego-event bij uitstek is de gloednieuwe expo in Trainworld. Er zijn deze vakantie speeltafels waar je met de bekende steentjes aan de slag kunt gaan. Het bezoek kan je afsluiten met een foto in een photobooth. Een toffe herinnering om mee naar huis te nemen.

3. Teddy & Beer: een tentoonstelling die kinderen met hun beer bezoeken
Met hun knuffelbeer en een speciale badge kunnen de jongsten (vanaf 4 jaar) een parallel interactief parcours volgen in het Museum voor Natuurwetenschappen dat speciaal voor ze uitgedacht werd. Door te observeren, na te bootsen, te vergelijken en bijeen te brengen ontdekken ze spelenderwijs de wereld van de beren!

4. Stonehenge: voorbij het mysterie in het Gallo-Romeins Museum

Stonehenge is wereldberoemd. Jaarlijks reizen meer dan 1,5 miljoen mensen naar het zuiden van Engeland om de mysterieuze steencirkel te bewonderen. In Tongeren vertellen we het verhaal van de mensen achter de stenen.  Wat heeft hen 5000 jaar geleden bezield om samen te beginnen bouwen? Waarom net daar, op die plek? En hoe gingen ze concreet te werk? Welke plaats had het monument in hun leven? Topspecialist Mike Parker Pearson geeft antwoorden. Hij neemt je mee … voorbij het mysterie.
 De groots opgezette tentoonstelling bulkt van de multimedia. Dat maakt ze ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Archeologen geven uitleg bij tal van intrigerende objecten: authentieke voorwerpen uit gereputeerde Britse musea. Ze presenteren ze in een krachtige en stijlvolle vormgeving, zonder franjes.
Wedden dat ook jij in de ban raakt?

5. Fietsen door het water in Bokrijk

In Bokrijk nabij knooppunt 91 kan je fietsen en wandelen door het water. Een fietspad werd hier aangelegd dat een van de vijvers van natuurgebied de Wijers doorkruist. Fietsers rijden op een pad van 3 meter breed met het water aan weerszijden op ooghoogte. Ook een keileuke activiteit om deze winter zeker eens te doen met heel je gezin!

 

6. Ga skiën en snowboarden in Ice Mountain Park

Maar naast ski & snowboard bieden we een avontuurlijk pakket aan voor zowel jong als oud! Met ski & snowboard, accro-adventure (klimpark), paintball, lasergame, indoor skydiving, 2 restaurants, een shop, kinderspeeltuin en kinderklimpark kun je bij hen terecht voor een daguitstap met het hele gezin.

7. Een bezoek aan het koekjesmuseum Jules Destrooper

Kwaliteit, authenticiteit, natuurlijke ingrediënten, maar vooral een nooit aflatende passie voor koekjes … Dit waren en zijn nog steeds de troeven van Biscuiterie Jules Destrooper. Toen Jules Destrooper in 1886 zijn Biscuiterie oprichtte, zal hij nooit gedacht hebben dat zijn koekjes 125 jaar later door groot en klein in meer dan 75 landen geapprecieerd zouden worden. En hoe leuk is het om het verhaal achter de koekjes te leren kennen in een echt museum? Aanrader van jewelste dus!

8. Natuur en een vleugje cultuur in De Palingbeek

Dankzij een gevarieerde activiteitenkalender 'Beleef de Palingbeek' met een ruim recreatief aanbod voor alle leeftijden, is dit domein ook in de winter een must-visit! Zeker omdat het helemaal in het teken van de herdenking van WO I staat. De milieuboerderij met ecologische demotuin en boerderijdieren op de site, sterrenwacht AstroLAB IRIS op loopafstand zijn ook absolute toppers voor een gezin met kinderen.

9. Al eens gedacht aan een Museum van de Molen, dat kan in het Mola

Het interactief museum Mola en zijn molens leren je alles over molens, malen en mulders, de toekomst van molens en energieturbines. Een ideaal gezinsuitstapje om eens te doen in de winter bij minder weer!

10. Doe iets op de Dag van de Wetenschap

Zin in een leerrijke, boeiende en plezierige dag vol wetenschap? Dan moet je er zeker bij zijn op de Dag van de Wetenschap. Tijdens de Dag van de Wetenschap vinden immers allerlei activiteiten voor jong en oud plaats in universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, verenigingen … en dit in gans Vlaanderen.

11. Ga 'gezellig buiten' in de winter

Sfeervol genieten in openlucht. Met winterwandelingen en vertellingen. Een winterpicknick. En proevertjes. Zintuigen op scherp dus. Met ‘Gezellig buiten’ is het eens zo plezant in de diepste donkere dagen. Een winterwarm initiatief van de provincie Antwerpen. 

12. Proef van de Wintersfeer op het Zilvermeer

Zin in een winterwandeling waar je helemaal warm van wordt?  Het Zilvermeer wordt op vrijdag 14 december in een mysterieuze wintersfeer gehuld. De winterwandeling leidt je langs de mooiste plekjes van het Zilvermeer. Het domein wordt sfeervol verlicht met lampen, kaarsen, klank- en lichtspelen. Laat je verrassen door mysterieuze figuren, wervelende vuurshows, betoverende livemuziek en nog veel meer. Warm gezellig op met een lekkere glühwein, warme chocolademelk of een verkwikkende jenever. Echt iets om in te plannen deze winter!

13. Doe eens een Winterpicknick in het Arboretum

Deze winter serveert de Piknikfabrik in Arboretum Kalmthout een winterpicknick met alles erop en eraan. De Gloriëtte, het witte tuinpaviljoen, vormt de uitvalsbasis voor deze gezellige buitenpicknick. Het prieel is voor deze gelegenheid een sprookjesachtige winterhut met schapenvelletjes en houten krukjes. Rond het middaguur staat je picknick klaar: dampende stoofpotjes, soep, quiches en zoetigheden, aangevuld met warme en koude dranken. Je kunt je pakket vervolledigen met extra’s zoals glühwein en warme chocolademelk. Kinderen krijgen een aangepast menu.

14. Breng ook in de winter een bezoekje aan de Plantentuin

Zelfs in de koudste tijd van het jaar zijn er in de Plantentuin bloemen te zien – je moet alleen wat beter zoeken. Je vindt er sneeuwklokjes, krokusjes en vele andere tere winterbloeiers. Geniet van een stevige winterwandeling in de Plantentuin met heel je gezin, aanrader!

15. Sport buiten de lijntjes in Technopolis

Ontdek Sport 2.0, een gloednieuwe tentoonstelling in Technopolis! Sporten is gezond… maar Sport 2.0 is VET! Voeg wat nieuwe technologieën aan je sportervaring toe en sta versteld hoe eenvoudig én leuk het is om je grenzen te verleggen. Kom virtueel parapente vliegen en klim jezelf naar de top in augmented reality. Of haal verbluffende stunts uit zonder er maar één schrammetje aan over te houden. Klaar voor een SPORTaculaire daguitstap?

16. Bezoek het gloednieuwe AfricaMuseum

Een ideale uitstap om in de winter te doen! Er zijn tal van rondleidingen en workshops op kindermaat, dus zeker aan te raden voor een gezin met kinderen.

17. Het muziekinstrumentenmuseum spreekt altijd tot de verbeelding

Duizendtweehonderd muziekinstrumenten in een prachtig art-nouveaugebouw met een panoramisch dakrestaurant, dat is het mim in Brussel! Dit moet je gewoon echt eens gedaan hebben wanneer je deze winter in Brussel bent.

18. Wandelen en ravotten in het Provinciedomein Kessel-Lo

Avontuurlijke speeltuinen, minigolf, trapbootjes, verkeerspark, een dierenweide, skateramp, rolschaatspiste, hengelvijver en veel mogelijkheden om lekker lange winterwandelingen te doen, je hebt het allemaal in dit supertoffe Provinciedomein.

19. Spelen en ravotten in Speelstad

Speelstad is een unieke binnenspeeltuin, uitgegroeid tot heus kinderpretpark, in Wechelderzande-Lille . Naast de enorme binnenspeeltuin kan je buiten Toverstad ontdekken: een prachtige buitenspeeltuin met ruim zonneterras. Speelstad en Toverstad vormen één geheel, je betaalt dus slechts één bedrag voor zowel binnen als buiten!

20. Breng een bezoekje aan het Modemuseum in Hasselt