Paasvakantie 2022: 7 leuke dingen die je de komende dagen nog kan doen

Supergids foto

1. Ga op pad met een Supergids in het Gallo-Romeins Museum

Het Gallo-Romeins Museum pakt tijdens de paasvakantie opnieuw uit met zijn ‘Supergidsen’. Zij brengen jong en oud  in de ban van het verre verleden.

Het Gallo-Romeins Museum wil van een museumbezoek een unieke ervaring maken. Daarom zet het museum tijdens de paasvakantie opnieuw Supergidsen in. Kinderen en hun (groot)ouders worden uitgenodigd om samen de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ te (her)ontdekken. Tijdens hun bezoek kiezen ze hun favoriete voorwerpen. Voor wie hierover extra info wil, staat er in elke zaal een Supergids paraat. Die allesweter beantwoordt vragen en gaat met de bezoekers in gesprek.
De Supergids legt helder en duidelijk uit hoe het er in het verre verleden aan toeging. Hoe bracht de prehistorische mens water aan de kook? Waarom schakelden de jagers-verzamelaars over op een landbouwbestaan? Met welke nieuwe voedingsmiddelen maakten onze voorouders kennis in de Romeinse tijd? Steeds is er interactie met het publiek. De Supergidsen zetten bezoekers aan om linken te leggen met vandaag.

De Supergids laat kinderen zich inleven in lang vervlogen tijden. Een hele reeks materialen en werktuigen ligt daarvoor klaar. Wie het voelt kriebelen kan zelf creatief aan de slag gaan.

Science en stones

2. Val als een blok voor wetenschap tijdens Science & Stones in Technopolis

Ultramoderne ecohuizen, skylines met alleen maar groendaken, steden die afkoelen in de zomer… Ze bestaan al: in het klein. En klein… zo starten alle GROTE veranderingen. Steen per steen of in dit geval LEGO® blokje per LEGO blokje.

Schuilt er ook in jou een bouwer van de toekomst? Ga dan vanaf de paasvakantie naar onze tijdelijke expo Science & Stones. Je kan er ook zelf de handen uit de mouwen steken tijdens onze gratis workshops.

Merovingen in Koksijde

3. Neem je kroost mee naar Merovingen in Koksijde

Begin 2017 deden archeologen een spannende ontdekking op de bouwwerf van het nieuwe politiekantoor in Koksijde. Een grafveld en de restanten van oude gebouwen werden blootgelegd, waarna wetenschappelijk onderzoek volgde. Wie waren die Merovingen? Ontdek meer over deze vroege kustbewoners: duik terug in de tijd met onder meer archeologische vondsten en prachtige bouwwerken uit LEGO ® bouwstenen, gemaakt door David Vanhee aka Little Brickroom.

Praktisch:

4. Paasvakantie in De Schorre met DOE-boek en Berrevoetspad

Provinciaal Recreatiedomein De Schorre heeft een ruim aanbod voor jou, al hopen we wel dat de temperaturen eerst opnieuw stijgen: waterfietsen, minigolf, het vernieuwd Barrevoetspad, het barrevoetsrugzakje, het De Schorre Doeboek en de QR-code theaterwandeling. Natuurlijk kan je ook op wandel in het Trollenbos en kennismaken met de 7 trollen van Deense kunstenaar Thomas Dambo. Paasvakantie in De Schorre is plezier gegarandeerd voor het hele gezin. 

Trek je schoenen uit en ga op avontuur op het vernieuwd Barrevoetspad. Het nieuwe pad is 700 meter lang en start in het Trollenbos. “Enkele nieuwigheden op het pad zijn de schoenenkast, waar je passeert bij de start én het eindpunt, en bewegende balken waar je overheen kan”, zegt gedeputeerde Mireille Colson. “Bij de uitdagende stukken is er ook een alternatief parcours voorzien en op het einde kan je opnieuw je voeten wassen aan de waterpompen met water uit de vijvers.” Maak je beleving nóg leuker met het Barrevoetsrugzakje. Hierin zit o.a. het De Schorre Doeboek, het De Schorre Kwartet, een rugstreeppad knuffeldier en stoepkrijt. Voor het Barrevoetsrugzakje betaal je 10 euro aan het onthaal van De Schorre. Het Barrevoetspad is gratis toegankelijk en je kan een plannetje downloaden via www.deschorre.be.

Tip! De Schorre Doeboek 2.0

Het succesvolle Doeboek (versie 2.0) ging vorig jaar in eerste druk. Je vindt er allerlei leuke spelletjes, weetjes, kleurplaten en doe-opdrachten: urenlang speelplezier zowel tijdens, maar ook na je bezoek aan De Schorre gegarandeerd. “We willen onze bezoekers een leerrijke en vooral plezante dag aanbieden, maar ook nog lang laten nagenieten thuis”, zegt gedeputeerde Mireille Colson. Het Doeboek werd ontworpen door Studio Maria en is beschikbaar aan het onthaal aan € 5,95.

Erfgoedsite Ename

5. Wat dacht je van een bezoekje aan de Erfgoedsite Ename

Tijdens de paasvakantie is PAM Ename de place to be want je kan er naast een paaszoektocht ook tal van andere leuke activiteiten doen, een overzichtje

 • Zoektocht Tapijtridder: families met kinderen tussen 0 en 4 jaar gaan op pad met Tijs de Tapijtridder in pam Ename (Lijnwaadmarkt 20).
 • Zoektocht Paasapp: familiezoektocht met de Erfgoedapp rond ridders, monniken, paashaas en eieren voor kinderen van 5 tot 12 jaar in pam Ename (Lijnwaadmarkt 20). 
 • Zoektocht Florient: families met kinderen van 6 tot 12 jaar zoeken buiten alle afbeeldingen van verdwenen planten. Start in Erfgoedcentrum (Lotharingenstraat 1).
 • Spoorzoekers Junior: opdrachten voor kinderen van 6 tot 12 jaar in de tentoonstelling ‘Spoorzoekers. Landschap vanuit de lucht’ in Erfgoedcentrum (Lotharingenstraat 1).
 • Zoektocht Ontrafel mysterieuze sporen: families met tieners van 10 tot 15 jaar trekken er met kompas en Erfgoedapp op uit. Start in Erfgoedcentrum (Lotharingenstraat 1).
 • Nieuwe tentoonstelling 'Planten persen en landschappen lezen' in het Erfgoedcentrum (Lotharingenstraat 1).
scheepswerven baasrode

6. Breng een bezoekje aan de Scheepswerven in Baasrode

De voormalige scheepswerven van Baasrode in Dendermonde zijn meer dan 3 ha industrieel erfgoed. De Provincie bouwt de plek uit tot een levendige erfgoedsite over scheepsbouw en binnenvaart met:

 • Een nagelnieuwe permanente tentoonstelling over de eeuwenoude scheepsbouw langs de Scheldeboorden, in het prachtige decor van de houten loods.
 • Authentieke 19de eeuwse ateliers met de oorspronkelijke machines; een tijdscapsule die ons meeneemt naar 1986 toen de laatste werknemer de deur achter zich dichttrok.
 • Twee droogdokken met twee historische schepen:
  • De ongemotoriseerde spits 'Lauranda' die in 1928 op deze werf werd gebouwd.
  • De gemotoriseerde spits 'ALYV' die in 1938 op deze werf werd gebouwd .
 • De internationaal gerenommeerde vzw School voor Scheepsmodelbouw die correcte schaalmodellen bouwt van de schepen die daar ooit van stapel liepen. Wist je dat je op zaterdag modelbouwers aan het werk kunt zien, die bekend zijn tot in Japan voor hun precieze, waarheidsgetrouwe mini-kopieën van schepen? Geeft een mooie ‘extra’ aan je bezoek om te zien dat het ambacht van de scheepsbouw nog doorgegeven wordt. Wedden dat je kinderen dit fantastisch vinden? 

   

hidrodoe

7. Hidrodoe in de Paasvakantie

Heb je ooit al geschilderd met bubbels? Tijdens de paasvakantie kan je je helemaal uitleven met de workshop ‘verven met bubbels’. Na het knutselen verschijnt je kunstwerk op magische wijze in het digitale aquarium.

Waterplezier voor groot en klein, dat beleef je in Hidrodoe, het waterdoecentrum te Herentals. Experimenten, proefjes en spelletjes staan op jou te wachten. Hier ontdek je geisers, draaikolken, waterkrachtcentrales, sluizen en de grootste indoorrivier! Drink jij ook graag kraanwater? Weet je waar het vandaan komt? Welke reis legt het af voor het uit de kraan komt? Plof neer in onze 3D-filmzaal en geniet van Teruggespoeld. De meest verfrissende experimenten vind je buiten in de Blauwe Watertuin! Relaxen doe je in het Watercafé en het tuinterras. Hier kan je terecht voor een heerlijk drankje en een kleine snack.

Praktisch
Geopend van 9u30 tot 17u. Tijdens de paasvakantie is Hidrodoe gesloten op woensdag en zaterdag en op paaszondag. Geopend op paasmaandag van 9u30 tot 17u.