Open Monumentendag : 6 niet te missen activiteiten

Tijdens Open Monumentendag, op zondag 8 september, gooien honderden monumenten in heel Vlaanderen hun deuren open, gratis en voor niets. Onze redactie pikte er alvast 6 on(t)roerende locaties uit, aan jou de keuze!

1. Het Bakkerijmuseum zet zijn deuren gratis open
Kom tijdens Open Monumentendag 2019 zeker eens langs in het Bakkerijmuseum en bezoek de historische gebouwen van de voormalige Zuidgasthuishoeve. Ontdek de indrukwekkende en veelzijdige collectie handwerktuigen en objecten uit de brood-​ en banketbakkerij van weleer. Om 14u30 staat bovendien een enthousiaste gids paraat die je graag op sleeptouw neemt.

2. Kazerne Dossin : 75 jaar Bevrijding
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Dossinkazerne werd bevrijd. Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling staan experts klaar om meer uitleg te geven over de bevrijding. Ook superleuk om eens met de kinderen te bezoeken!

3. Fiets en ontdek de watermolenlandschappen van Grimbergen
Ontdek al fietsend de Grimbergse water-​molen-landschappen. Op heel wat plaatsen krijg je uitleg, demo’s en zijn er activiteiten. Regionaal Landschap Brabantse Kouters, het MOT, Gemeente Grimbergen, de Oyenbrugmolen, Natuurpunt Grimbergen en Provincie Vlaams-​Brabant slaan de handen in elkaar voor een boeiend aanbod.

Startplaatsen:
- 's Gravenmolen, 's Gravenmolenstraat 70, Grimbergen
- Liermolen, Vorststraat 8, Grimbergen
- Tommenmolen, Tommenmolenstraat 18, Grimbergen
opgelet: parkeren aan de begraafplaats, Veldkantstraat tussen huisnummer 54 en 62
- Oyenbrugmolen, Oyenbrugmolenstraat 140, Grimbergen
Kom te voet, met de fiets of het openbaar vervoer. Aan de molens is er weinig parking.

4. Met een gids door het groot seminarie in Mechelen
Al meer dan 500 jaar getuigt deze plek van christelijke aanwezigheid in de stad. Aanvankelijk als locatie van het door priester Jan Van Standonck opgerichte college voor arme studenten die verdere studies beoogden. Vanaf 1595 als aartsbisschoppelijk Groot Seminarie, waar jongens die zich tot het priesterschap geroepen voelden een degelijke intellectuele en theologische vorming kregen.
De vele vleugels en vertrekken zijn de spiegels van meer dan 250 jaar opvattingen over architectuur, bouwtechniek en onderwijs. De vroegere ontvangstlokalen met hun luxueuze inrichting, de rijkelijk gedecoreerde 18de-​eeuwse kapel, de kamers van de vroegere seminaristen..., ze vertellen allemaal hun eigen verhaal. Een verhaal dat voortleeft in hun huidige inrichting als vergaderzaal, studentenkamer, archief, stilteplek…
Volg de Mechelse gidsen doorheen deze veelheid aan ruimten en verhalen en verlies ze zeker niet uit het oog, want het is makkelijk verdwalen in dit indrukwekkende complex.

5. Opendeur in Eperon d'Or
Stokoude oldtimerwagens voor de deur, machinedemonstraties, gratis museuminkom en om 16u de traditionele jaarlijkse Schoentjesworp vanaf de toren van Eperon d'Or. Wie een schoentje kan vangen, wint een prijs!
Ook nog in Eperon d'Or: fotostudio De Verwoeste Gewesten, startpunt wandeling en fietstocht, en kinderactiviteit 'Stad van papier'.

6. Koekelare maakt je erfgoeddronken
De voormalige brouwerij Christiaen zet de de deuren open van de bibliotheek het Fransmansmuseum en het Käthe Kollwitz Museum. In de bibliotheek kunnen kinderen zich onder het mom van ‘Grote kunst voor kleine kenners’ uitleven als kunstenaar en zelf een kunststukje maken, al of niet geïnspireerd door kunstboeken uit de bibliotheek. Een portrettekenaar is op de site aanwezig om je met een unieke karikatuur van jezelf naar huis te laten gaan. Verder maak je in de raadzaal kennis met de arbeiders die de restauratie van De Brouwerij verzorgen én in het Fransmansmuseum maak je in de film ‘Leven in de ast’ kennis met het harde labeur van vroeger.

Alle andere activiteiten vind je op www.openmonumentendag.be