11x inspiratie voor Erfgoeddag!

Duik in de schatkamer van Erfgoeddag 2024 op 21 april met de attracties en musea van Riebedebie! We hebben 11 programma's samengesteld om jou een fantastische dag te bezorgen. Dit jaar draait alles om het thema 'thuis', waarbij we de rijkdom, diversiteit en betovering van het cultureel erfgoed van Vlaanderen en Brussel in de schijnwerpers zetten. Het beste van alles? Al deze ervaringen zijn volledig gratis! Mis deze kans niet om de wonderen van ons erfgoed te ontdekken en een dag vol ontdekkingen te beleven.
 

Pop-up tentoonstelling en gratis rondleidingen in het Passchendaele Museum

Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? We zoeken uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. In het Passchendaele Museum ontdek je een pop-up tentoonstelling, terwijl het Genootschap Passchendaele Society 1917 vzw verschillende rondleidingen in het kasteeldomein en de kerktoren organiseert.

📍Zonnebeke

Meer info

Het dagelijkse menu tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Legermuseum

De befaamde vraag "Wat eten we vanavond?" klonk ook regelmatig in Belgische gezinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit zal het centrale thema zijn van onze rondleiding, waarbij we vragen zullen beantwoorden als: Hoe gingen mensen om met de rantsoenering? Hoe beïnvloedde de bevrijding ons menu? Tijdens een rondleiding van een half uur door het museum vertellen we je alles over koken in oorlogstijd.

📍Brussel

Meer info

Dagelijkse kost in de Dodengang

Proeven van het rantsoen van de Belgische soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog? Wat werd er aan het front gegeten en gedronken? Hoe werd dit bereid en waar kwamen de ingrediënten vandaan? Stap terug in de tijd en ervaar het dagelijkse leven van de Belgische soldaten aan het IJzerfront... Mis deze unieke kans niet en kom langs om een stukje levende geschiedenis te beleven en te proeven. Leer er alles over op Erfgoeddag dankzij de historische evocatie in de Dodengang op zondag 21 april 2024!

📍Diksmuide

Meer info

Thuis in het AfricaMuseum?

De hele dag door (10.00 tot 18.00u) kan je met (klein)kinderen een droomstad knutselen. Deze en andere doe-activiteiten rond het thema ‘thuis’ maken er gegarandeerd een geslaagde familie-uitstap van.  Van 16.00 tot 17.00u treden muzikanten van het AfricaMuseum op. Al gehoord van Miriam Makeba of Papa Wemba? Danste je al op Jerusalema? Kom thuis in de wereld van Afrikaanse hits die behoren tot het muzikaal erfgoed van verschillende landen in Afrika. 

📍Tervuren

Meer info

Museum aan de IJzer organiseert 'Kaartjes van het thuisfront'

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn soldaten ver weg van huis. Samen proberen ze er het beste van te maken en hun eigen thuis aan het front op te bouwen. Sommigen schilderen, anderen schrijven en nog anderen spelen kaartspelletjes om de tijd te doden. Een speurtocht, begeleid door een gids, leidt families door de huiskamers van onze soldaten. In een spannende zoektocht verzamel je speelkaarten, verspreid in het museum. Die heb je nodig om na de rondleiding een zo stevig mogelijk kaartenhuisje te bouwen.

📍Diksmuide

Meer info

Begeleide rondleiding in het Gallo-Romeins Museum: ‘Thuis in het verre verleden’

Ook het Gallo-Romeins Museum doet mee! Zij werkten twee activiteiten uit: een rondleiding voor (jong)volwassenen en een ontdekkingstocht met workshop voor families met kinderen.  Beide activiteiten én toegang tot de permanente tentoonstelling 'Van neanderthaler tot Gallo-Romein' zijn op Erfgoeddag gratis! Wees er zeker bij.

📍Tongeren

Meer info

Margaretha en meer op Erfgoeddag in Oudenaarde

Op Erfgoeddag biedt de stad Oudenaarde een voorsmaakje op de grote tentoonstelling die dit najaar over Margaretha van Parma wordt geopend in het MOU Museum. Op zondag 21 april kan je onder meer ook oude glasnegatieven van stadsgezichten inkijken en andere boeiende tentoonstellingen bezoeken.

📍Oudenaarde

Meer info

Couture Culture in het BELvue Museum

Ook het BELVUE museum opent de deuren voor een dag vol gratis activiteiten rond textiel en culturen. Wat dacht je van een zelfstandig of begeleid bezoek aan het museum? Maar dat is niet alles! Op het programma staan ook een documentaire, workshop tapijt maken, modeshow, verenigingsmarkt, theeceremonie en workshop textielpoppen maken.

📍Brussel

Meer info

Kom thuis in het Archeocentrum Velzeke

Na de opgraving krijgen heel wat vondsten een veilige thuis in het Archeodepot. Laat je begeleiden door een gids en ontdek hoe ze voor hun archeologische collecties zorgen. Terwijl de jongste bewoners creatief aan de slag kunnen met kleuren en patronen, is iedereen welkom voor een rondleiding met aandacht voor het huis doorheen de geschiedenis. Je krijgt er tal van materialen in handen die je meer leren over woningbouw in de Romeinse tijd.

📍 Velzeke

Meer info

Scheepswerven als erfgoed in het Provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode

Bezoek de kleine maar rijkelijk art deco versierde leefruimte van binnenschip de Alyv in 1938 op deze scheepswerven gebouwd, enkel mogelijk op Erfgoeddag! Verken de gratis tentoonstelling over het leven aan boord in de eerste helft van de twintigste eeuw en volg een demonstratie van vzw School voor Scheepsmodelbouw.

📍 Dendermonde

Meer info

Laatste dag 90's expo in het Huis van Alijn

Tijdens Erfgoeddag kan je het museum (hoofdtentoonstelling + expo 90's) gratis bezoeken tussen 10.00 en 18.00 uur. Het is de laatste dag van de expo! Je krijgt ook de kans om fragmenten uit een unieke podcast te beluisteren. In 2000 verhuisde Alja, als tienjarige, vanuit Kaliningrad naar Gent. In de podcast Heimat vertelt ze over haar zoektocht naar antwoorden over migratie, haar parcours in België en het Rusland dat ze achterliet.